Last news in Fakti

19 Март, 2023 21:00 5 108 123

Русия продава петрол срещу "хартия". Икономиката страда

  • русия-
  • икономика-
  • рубла-
  • елвира набиулина-
  • владимир путин

Дългата съпротива от страна на бизнеса изглежда беше преодоляна, като паричният „налог за войната“ се сдоби с ново име - данък върху извънредните печалби

Русия продава петрол срещу "хартия". Икономиката страда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия съвсем очевидно има проблем с приходите в държавния бюджет. Санкциите и войната в Украйна увеличават дефицита в хазната. Москва е принудена да продава петрол срещу "хартия" и да въвежда непопулярни мерки.

Тези дни Владимир Путин говори пред конгрес на Съюза на руските индустриалци и предприемачи (РСИП), а сред присъстващите бяха едри бизнесмени и олигарси като Алексей Мордашов от "Северстал", Владимир Потанин от "Норникел", Виктор Рашников от ММК, Михаил Гуцериев от "Руснефт", Виктор Векселберг от "Ренова", Олег Дерипаска от "Русал" и Херман Хан от "Алфа Груп". Всички те са обект на западни санкции.

Бюджетен дефицит

„Ситуацията в руската икономика през последната година силно се промени. Путин явно трябваше да каже нещо на хората от едрия бизнес, за да ги успокои“, казва икономистът Олег Вюгин. На фона на санкциите и продължаващата война руското правителство очевидно има проблеми с приходите. Само през първите два месеца на тази година бюджетният дефицит е бил почти 2,6 трилиона рубли или 3,4 милиарда долара. Икономистът Сергей Алексашенко прогнозира до края на годината тази цифра да нарасне почти двойно.

Професорът и доктор по икономика Игор Липсиц обяснява, че Русия е загубила основните си източници на приходи: "Ние загубихме газовия пазар, Европа се възстановява с американски газ. От големите петролни пазари останаха само Китай и Индия. Последните, след като видяха печалния опит на Европа, наложиха таван от 20% на един доставчик, което означава, че няма да купуват повече. С Китай бъдещето все още е неясно. Плащането в собствените им валути също не помага особено. Индийските рупии изобщо не могат да се обменят. В момента продаваме петрол за хартия".

Руският бизнес помага за воденето на войната

Една от основните теми на конгреса бе въвеждането на т. нар. доброволна вноска в руския бюджет от едрия бизнес. Преговорите за това се водеха от известно време насам, а размерът на вноската намаляваше в синхрон с ентусиазма на предприемачите. От предвидената първоначално сума от 1 трилион рубли накрая останаха 300 млрд. рубли.

Дългата съпротива от страна на бизнеса изглежда беше преодоляна, като паричният „налог за войната“ се сдоби с ново име - данък върху извънредните печалби. Допълнителната вноска ще се плаща от компаниите, които имат печалба от над 1 млрд. рубли в последните две години. Петролният и газовият сектор засега са изключени от този налог.

"Още от самото начало никой не искаше да плаща тези пари. Защото, ако доброволно внасяш пари в хазната, ти ставаш спонсор на военната операция, която Русия провежда. Тогава автоматично попадаш под ударите на санкции", обяснява Игор Липсиц.

Путин е обявил пред руския бизнес, че икономиката на страната е устояла на санкционната война и е успяла да "внесе заместител" на всичко, от което се нуждае. "В структурата на икономиката настъпиха толкова драматични промени, че брутният вътрешен продукт трябва да се възприема по различен начин. Той не може да се сравнява с този от предишни години, сега промененото качество на живот е много по-изразителен показател", смята Олег Вюгин.

Нова версия на планова икономика?

В началото на обръщението си Путин заяви, че сега Русия има "нов модел" и "ново качество" на икономиката. "Путин не обясни какво се крие зад тези определения, но е ясно, че това е модел на затваряне на руската икономика в себе си, както и на нейната милитаризация", коментира Липсиц.

Олег Вюгин също обяснява думите на Путин по сходен начин. "Сътрудничеството на руската икономика със западната беше много полезно, това беше взаимноизгоден обмен, ние давахме ресурси, те ни даваха технологии. Сега сътрудничеството ни е насочено към Азия и се съмнявам, че ще бъде толкова полезно. Сред развитите страни е само Китай, но той води друга политика, не на обмен, а на икономически натиск и експанзия. А такава политика не е изгодна за Русия", коментира той.

Сергей Алексашенко посочва, че "икономиката става все по-зависима от държавата. Примерът е, че всички трябва да допринасят за икономиката, за да няма проблеми. (...) В условията на авторитарен режим всеки бизнес зависи от държавата - големият бизнес зависи от Кремъл, средният бизнес - от губернатора, малкият бизнес - от местните власти", обобщава руският икономист.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГЛААААД, .глад мори Алкаша,Мурзилката

    58 58 Отговор
    Колхозника опиянчен и ШЛЮХАТа москалска.
    ЗАКРИВААААЙ

    Коментиран от #30

  • 3 Джоко

    22 15 Отговор
    Турбо идиоти! Русия е доставчик на тази анти- еко-"продукция"!
  • 4 морски

    69 46 Отговор
    Имате ли идея, че руските пристанища са задръстени от кораби, и от две год,печелят милиарди долари.

    Коментиран от #6, #62, #84

  • 5 алоооу,

    64 45 Отговор
    спрете да я мислите Русия! Замислете се за нашите любими нови и най-грижещи се за нас приятели от кравария. Сетната банка им фалира от мащаба на Леемън Брадърс, по показатели стават все по-зле.
    Седнали за Русия да мислят. Нейните икономически показатели са добри, сякаш не е във вояна.

    Коментиран от #20, #93

  • 6 Хахахаха

    38 31 Отговор

    До коментар #4 от "морски":

    За това ли вече олигарсите тръгнаха да се молят за примирие със запада?

    Коментиран от #9, #15, #17

  • 7 Ха ха ха ха ха

    56 23 Отговор
    Е, кажете сега това как да го коментираш на зелето? Финансовият министър на САЩ излезе и заяви жената:Имаме пари за разплащания до месец юни 2023.
    Повпе пари нямат! Варианта е да се вдига тавана. Обаче. размера на дълга им вече не позволявал вдигането на тавана, тъй като става невъзможно да обслужват дълга....
    А зелето за Русия как бил апридавала петрола.. Ха ха ха
  • 8 Пак ли бе

    30 9 Отговор
    Чакайте бе тя студената война не е почнала още много рано за петрол срещу храни
  • 9 Олег

    39 35 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Дерипаска особено наскоро им го каза, имаме нужда от чуждестранните инвестиции или парите свършват
  • 10 Развеселен

    53 14 Отговор
    Руската телевизия съобщи, че обезщетенията за загиналите руснаци вече ще се плащат в рупии.
    Роднините не били искали долари, защото войниците били убити с американски оръжия.
    Има логика и решението е правилно.

    Коментиран от #50

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дякон Унуфрий Араллампиев

    21 34 Отговор
    Всеки изстрелян патрон носи триста процента чиста печалба в бюджета на Русия От тази война Русия печели повече от всякога
  • 15 Лъжец

    35 34 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Ние не ги разбираме тези работи но алекс със сигурно повече ги разбира от вас купейкаджии такива...
    Руският милиардер Олег Дерипаска каза, че „през следващата година в Русия няма да има пари“, ако в страната не дойдат западните инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум

    Коментиран от #25

  • 16 Да бе

    39 23 Отговор
    Интересно заглавие за Русия: икономиката страда. А какво става в САЩ? Там нищо не страда по изявленията на техния президент напоследък. Е, има някаква си банкова криза с ефекта на доминото, но това не е важно...
  • 17 Ха ха ха ха ха

    40 19 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаха":

    Абе вие не четете ли, кво..? Какви олигарси? В Русия надделя националистическия промишлен коаитал. Компрадорския доларов капитал отиде в историята... Кой бръсне олигарсите в Русия? Огромна Русия обръща курса, вие за някакви си там олигарси си тананикате...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    28 32 Отговор
    Позаинтересувайте се какво губи дневно русия,като парични приходи от енергоносителите си,които вместо до продава гори и унищожава природата на земята!!!Ще разберете кога икономически ще клекне!Гаварете си колко са велики и как имали всичко!

    Коментиран от #24, #51

  • 20 Олег знае

    19 27 Отговор

    До коментар #5 от "алоооу,":

    Руският милиардер Дерипаска заяви, че „през следващата година в Русия няма да има пари“, ако в страната не дойдат обратно западните инвеститори. Това стана на тридневния Красноярски икономически форум

    Коментиран от #40

  • 21 Наведените 🎤държачи

    30 17 Отговор
    Сега ако споменете, какво е положението с икономиката на EU – пуделите на ФАЩ.
  • 22 Мислете роби

    30 18 Отговор
    Напишете- марина трафик, и ще видите стотици кораби да чакат товар в руските пристанища. С две думи Русия прочели мошиони всеки ден от тези които и мислят злото.

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СССР забравил

    19 13 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Тия младите не помнят насесесеринето, били са прави под масата
  • 25 Ха ха ха ха ха

    16 7 Отговор

    До коментар #15 от "Лъжец":

    Браво. Слушайте какво ви говори Дерипаска ))))
  • 26 Чудо

    18 5 Отговор
    Печелят на Марко Тотев чдъра
  • 27 Историк

    22 12 Отговор
    Пак ще има петрол срещи храни

    Коментиран от #33

  • 28 Дякон Унуфрий Араллампиев

    29 21 Отговор

    До коментар #13 от "Хора, бдете!":

    Няма как да стане Европа е окупирана от щатите Всички правителства са на хранилка а европейските народи изджендаряха Русия ще създаде буферна зона и повече няма да се занимава с идиоти Ще си гледа Азия и Африка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 съчинения по картинки,

    31 19 Отговор

    До коментар #2 от "ГЛААААД, .глад мори Алкаша,Мурзилката":

    разказвани от неграмотници незначителни.
    Днес може с интернет да се види всеки град и място. Виж в Перм магазините и виж празните равфтове в обединеното кралство - Лондон . Иначе не се мяркайте пред хората, неграмотни агитпроповедници. Това са празни прикаки, на които и децата не се връзват.

    (което между впрочен НИКОГА не е завоювало страни да ги колониазира, а всичко работливите англичани с честен труд са спецелили).

    Коментиран от #43, #45, #82

  • 31 Фондация "Костя Копейкин"

    28 21 Отговор
    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ !
    5 за пост, къща за гагауза проZZ !

    Коментиран от #36, #39, #49

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха че

    25 25 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Тя Русия изнася храни бре... Първа в света по износ на жито. ЕС копува жито от Русия...

    Коментиран от #116

  • 34 Петър

    29 23 Отговор
    Путин успешно разори руската икономика.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 17 Отговор

    До коментар #22 от "Мислете роби":

    Не знам какво и къде гледаш,погледни пламъка нА газта ,която горят месеци наред,а да ти кажа.Дневно русия губи над 500000000$,да то напиша с думи:НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД $......
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Човече... ...

    22 15 Отговор
    Дойче зеле, активна пропаганда. Явно се плаща здраво.
  • 39 ТВА БЕШЕ ДОБРО

    11 8 Отговор

    До коментар #31 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    👍👍👍👍👍
  • 40 Дерибаска предполага

    19 16 Отговор

    До коментар #20 от "Олег знае":

    за в бъдеще в Русия, а в кравария и днес няма пари - слушайте шефката на ФЕД.Тя е по-меродавна от олигарха Дерибаска - бившият комсомолски секретар.

    Коментиран от #56

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз71

    29 17 Отговор
    Нещо не съм чул руски банки да фалират....🤣🤣🤣 Май някой ги изпредвари..ако имаше фалирала руска банка щехте да го продъните това платено сайтче. Шматки

    Коментиран от #53, #55

  • 43 Мунчо

    25 8 Отговор

    До коментар #30 от "съчинения по картинки,":

    В Перм е рая на земята, всички бягат от Лондон да се наслаждават на препълнените му рафтове.

    Коментиран от #46

  • 44 Русофил

    20 6 Отговор
    Налагай с по-големи данъци Вова наглите богаташи и крепостните.
    Те това искат.
  • 45 ДедовияТ

    14 5 Отговор

    До коментар #30 от "съчинения по картинки,":

    НАЧИ ОТ МЕНЕКА А ЗНАЕТЕ, ЧИЛЯК ДЕКА СПИ С КОЗИТЕ И ЛОШАДА , ДЕКА СЕ КАТЕРИ НА ПЕЧКАТА И ДЕКА ДЕ БАНВ ЕДНАЖ У ХОДИНАТА У БУНАРО,..ВЕРА А НЕМАТЕ
  • 46 Русофил

    14 5 Отговор

    До коментар #43 от "Мунчо":

    В Рибар казват, че опашката пред руското посолство е стигнала Дувър.
    Не знам дали е истина.

    Коментиран от #48

  • 47 А сига ве

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хора, бдете!":

    Точно така е! Браво!
  • 48 Ха ха ха ха ха

    15 11 Отговор

    До коментар #46 от "Русофил":

    Че тези в Англия са индивиди от кръвосмешение, което говори, че са с м.ентални проблеми. Такива в Русия не приемат. И в Англия го знаят...
  • 49 И за ко

    14 8 Отговор

    До коментар #31 от "Фондация "Костя Копейкин"":

    ги дават мъ? Казаха ли ти от америка за Бъкгария или само лукчита ти дават да се мразиш? :)))
  • 50 Русофил

    21 20 Отговор

    До коментар #10 от "Развеселен":

    Скоро ще дойде моментът при който руснаците няма да могат да плащат с нищо, освен
    с територии.

    Коментиран от #52, #68, #76

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Драгона

    18 12 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил":

    Китайския Драгон за какво мислиш че идва при цирк Москва да гледа шоуто

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Русофил

    18 16 Отговор

    До коментар #52 от "Драгона":

    Трудно се отказва оферта на Си за продажба на Сибир като начало.

    Коментиран от #69

  • 55 Троле

    14 19 Отговор

    До коментар #42 от "Аз71":

    Първо в Русия има няколко банки на кръст всички държавни и пълни са на Евросъюза парите от природните богатства, второ западните банки нямат пари от продажби на природни ресурси, и трето точно вие копейкаджиите да говорите а фалирали банки малко не ви отива, забравихте ли фалира на СССР барабар с банките му ?

    Коментиран от #60

  • 56 Гаварит масква

    16 12 Отговор

    До коментар #40 от "Дерибаска предполага":

    Гнилия запад изгнива, два века вече поред, а кой се НА СССР А ?
  • 57 това

    6 5 Отговор
    За деца от първи клас лие

    Коментиран от #58

  • 58 За децата е

    13 10 Отговор

    До коментар #57 от "това":

    Не са били родени да видят какво му и ще му се случи на всемогъщия съвтеки союз преди и сега на рф

    Коментиран от #63

  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 10 Отговор

    До коментар #51 от "Коко":

    ТИ ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ НЕ КЛЕЧИШ ПО ДРАКИТЕ ,НО НЕ СЕ ОТУЧИ ДА НЕ ИЗПОЛЗВАШ БИДЕТО ЗА ПИЕНЕ НА ВОДА....кАКТО СЕ КАЗВА,БАЩИЧКО.......Дедо ти копал хора с мотика в белене и куцян и о..рал околноста там,а баща ти открил нужник и спрял да ходи по драките,нал тьй!

    Коментиран от #67, #78

  • 60 Хи хи хи

    17 13 Отговор

    До коментар #55 от "Троле":

    Абре тролчо, ами западните банки нямат никакви пари :) и това не е от сега, а още от късната есен на 2019г когато централните банки изпаднаха в паника поради голямата ликвидност... Пуснаха набързо ковид и напечатиха огромно количество кинти.Закрепиха положението за една, две години.. .. Вече не могат да спасяват положението и с печатницата.
  • 61 стоян георгиев

    19 13 Отговор
    Милиционер и икономика са оксиморони.самонза съсипването на енергийния пазар путин трябва да бъде обесен на вратата на Кремъл.кактоминда се развият от тук на сетне нещата русия няма да може да възстанови хегемонията си като енергиен доставчик за европа.

    Коментиран от #65

  • 62 квс

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "морски":

    Всъщност ако бяхте прочели по-внимателно статията щяхте да откриете че индицийте купуват нефта с рупии, долари никой не дава на руснаците. Те така или иначе не искат омразните долари, а рупии и юани които се чудяг какво да ги правят, може би ще купуват чай с тях
    хахахахаххахахахаааа

    Коментиран от #66

  • 63 Добре

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "За децата е":

    първолаче. Папай лукчиту!
  • 64 Токсик

    19 15 Отговор
    Само че фалират американски и швейцарски банки, а не руски. И това е само началото. Русия не живее на кредит за разлика от пропадналия и отдавна фалирал западен свят.

    Коментиран от #73

  • 65 И щоо

    17 10 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    САЩ виновен за войната, ти Путин ще бесиш! Утре тоя отпадък САЩ, като ти направят друга война и там ли друг ще бесиш! Ти туй на рамената, много ли го мразиш, че ти тежи? >))

    Коментиран от #87

  • 66 Просто

    11 8 Отговор

    До коментар #62 от "квс":

    ще спрат хегемонията на долара!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Калин

    14 11 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил":

    Може и да си прав. Първо Русия ще завземе цяла Европа и после ще започне да се разплаща с територия, натам вървят нещата.

    Коментиран от #75

  • 69 квс

    10 13 Отговор

    До коментар #54 от "Русофил":

    Тов. Си не е толкоз глупав да плаща за Сибир, тов.Си просто ще си го вземе без да пита
    Така става в многополюсния свят дето тов.Пу толкова много искаше
  • 70 Сандо

    11 9 Отговор
    По-добре ДВ да ни информира защо ще уволнява 100 свои служители.Руската икономика на нас отдавна ни е ясна,още Обама ни каза,че тя е в калта,а ние му вярвахме,вярваме и на неговите наследници.
  • 71 брокер

    13 9 Отговор
    Набарбукали са се с рупии и юани. Нито има какво да купят тях заради санкциите, нито могат да ги сменят някъде. И двете валути не са конвертируеми.

    Коментиран от #72

  • 72 Йианите

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "брокер":

    Са нарочно подценени, умишлено че са е втин труда за западните компании с двата милярда роби
  • 73 Руснака

    6 12 Отговор

    До коментар #64 от "Токсик":

    Русия живееше от продажбата природни ресурси, е всичко хубаво си и а край, руските олигарси вече реват за западните инвеститори, прочети какво дерипаска каза наскоро за парите в Русия, без западните държави са без пари до година, това не са мои думи а на един от най богатите руснаци
  • 74 НЕ СТЕ ФАКТИ А ..КЛЮКИ

    9 4 Отговор
    НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ ЗАЩО ПРЕПИСВАТЕ САМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПОСТИ..?
  • 75 Калинчо завземете първо Киев като начало

    10 10 Отговор

    До коментар #68 от "Калин":

    Ама и Киев не можахте, сега сте затънали в трупове в Бахмут вече година ли станаха трите дена

    Коментиран от #77

  • 76 И от това

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил":

    нещо имат ДОСТАТЪЧНО.
    Не си много умен. Нали?
  • 77 Та Киев

    2 5 Отговор

    До коментар #75 от "Калинчо завземете първо Киев като начало":

    нито им трябва, нито ще го взимат! Ти от съ напъваш?

    Коментиран от #79

  • 78 Още ли

    7 2 Отговор

    До коментар #59 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    караш бмв-1800 на баща ти? Или си събрал най после малко парички от писане по форумите и си си купил Лада, на старо разбира се. А бивша фуражко?
  • 79 Чакай сега ти се защо обърна палачинката

    8 6 Отговор

    До коментар #77 от "Та Киев":

    Те си бяха тръгнали за Киев с най дългата военна колона от военни която света някога беше виждал, сега тази колона остана още там, без военните естествено, а разпорените танкове са пред руските посолства в Европа

    Коментиран от #80

  • 80 Аз палачинки не обръщам

    6 6 Отговор

    До коментар #79 от "Чакай сега ти се защо обърна палачинката":

    А иначе отидоха до Киев, постояха докато украинската армия се изтегли да пази Киев и се прибраха без да го нападат! А междувременно се оказа, че 20% от Украйна липсвала! :)) Та тъпо е да се пише по опорки!

    Коментиран от #81, #89

  • 81 Яко е

    10 5 Отговор

    До коментар #80 от "Аз палачинки не обръщам":

    Ахааааа, и затова оставиха стотици бойни машини - като част от плана. И затова фирясаха на добрите десантчици на Гостомел. Това също е бил част от плана. И МаЦква така, и Харковска област - всичко част от голямата стратегия

    Коментиран от #85

  • 82 Василев

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "съчинения по картинки,":

    От 12 год живея в Лондон , празни рафтове има защото няма по 14 вида домат а само 6 няма 8 еида красравица а 3 те на това му викат мямане няма по-най евтините вериги изкипуват ги хората от спекула 300 метра в off licence озбор голям 1 poound нагоре..
    Та няма нужда да пишете глупости не осведомени оли чели някъде руски новини...нямало то...хаха 5 тата икномика в света....

    Коментиран от #88

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Вор в Кремле

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "морски":

    Ти да не си чистач , санигар на тези кораби???
  • 85 И какви машини оставиха

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Яко е":

    Поинтересува ли се? БМП 1, Т62 и все такива за утилизиране! Всеки път казвам, че всичко е пред теб и е нужно само да напрегнеш онова на рамената, вместо да чакаш друг да ти каже какво мислиш!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 стоян георгиев

    9 3 Отговор

    До коментар #65 от "И щоо":

    Сащ нямат нищо общо с тъпотията на путлер.до 2014 .сащ си инвестираха в русия и си бачкаха яко заедно с целия бял свят.руснака се чудеше де да си вкарва парите от ресурсите дето продава и изведнъж дребния милиционер реши да става император и да плаши гаргите.за това никой не му е виновен.на руснаците дето му се вързаха също

    Коментиран от #90

  • 88 Василев прав си

    8 4 Отговор

    До коментар #82 от "Василев":

    Тия ватенки живеят на някой друг свят. Привет от обединеното кралство градски
  • 89 20 процента от Украйна липсват

    6 6 Отговор

    До коментар #80 от "Аз палачинки не обръщам":

    Единствено и само защото западняците се туткаха и вярваха че джуджето ще спре ако това оръжие което имат сега украинците беше дадено първия ден джуджето нямаше и да си помисли да мръдне един метър на запад защото видяхте какво стана в киев срам и позор за втората в света и нали уж за третия ден

    Коментиран от #91

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Мислещ

    5 5 Отговор

    До коментар #91 от "Не говори глупости":

    Мислим и затова не може да измислим как може една от най-добре въоръжените държави в света според тебе да не може да превземе вече осем месеца едно село и призовките за нови мобилизации с по 200-300 хиляди човека излизат през няколко месеца кой не мисли сега ?

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ами като мислиш

    0 3 Отговор

    До коментар #92 от "Мислещ":

    що не се забавляваш с пропагандата, а я ползваш да се информираш! :))
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Между редовете

    6 5 Отговор

    До коментар #95 от "Жоро":

    Между редовете никой не забеляза по вечерните новини че дребосъка е отишъл в мариупол и караше джип Тойота, защо така бе Фили, нямате ли нещо родно, не е трудно 4 гуми и един мотор, ръчна скоростна трансмисия и готово защо колите от вражеска Япония ви ползва президентът
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Поредната

    3 1 Отговор
    "ЗАГРИЖЕНОСТ" на DW за Русия
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Ехаа запада

    1 1 Отговор
    Давал технологии на русия а Китай само изнасял??? И кои технологии даде запада...кои високотехнологични заводи беше открил??? Изнасяше само продукти или сглобяваше ...то ако беше изнесъл технологии Русия просто щеше да си продължи да произвежда.а Китай че са използвачи е ясно
  • 120 Иван

    1 1 Отговор
    Само правоверни коментари са оставили. Напишете нещо за нашата икономика,или на нашите равноправни евроатлантически партньори.
  • 121 Рико

    0 0 Отговор
    Когато една страна е в затруднение ВСИЧКИ трябва да понесат тежестите. Тук дори не говоря, че има по-виновни и по-невиновни. Путин от колко заплати се отказа?
  • 122 Чичо Том

    0 1 Отговор
    Руската икономика страдала...Хаа,ха,ха...Отворете си очите,бифазни имбецили!
  • 123 Бил Гет

    0 0 Отговор
    Аз се чудя защо фалират банки , а то щото Русия изкупила хартията и печатницата не работи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания