Last news in Fakti

29 Март, 2023 06:12 1 128 11

Байдън призова израелския премиер да се откаже от съдебната реформа

  • джо байдън-
  • израел-
  • сащ-
  • съдебна реформа-
  • бенямин нетаняху

В понеделник Нетаняху я отложи, след като голям брой хора излязоха по улиците

Байдън призова израелския премиер да се откаже от съдебната реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от плана си за реформа на съдебната система, който доведе до масови протести в Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник Нетаняху отложи реформата, след като голям брой хора излязоха по улиците. Белият дом първоначално заяви, че Нетаняху трябва да потърси компромис по въпроса.

Но американският президент отиде по-далеч в отговор на запитване от репортер снощи. "Надявам се той да се откаже от това", каза Байдън, визирайки предложението за съдебна реформа, което ще даде на израелското правителство по-голям контрол върху назначенията във Върховния съд на страната. Байдън също така заяви, че "в близко бъдеще" не възнамерява да кани Нетаняху в Белия дом.

Нетаняху бързо излезе с изявление в отговор. "Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели", каза той. Нетаняху заяви, че администрацията му се стреми да извърши реформи "чрез широк консенсус".

"Познавам президента Байдън от повече от 40 години и оценявам дългогодишния му ангажимент към Израел", каза още Нетаняху. Той заяви, че съюзът между Израел и САЩ е неразрушим "и винаги преодолява случайните разногласия между нас".

"Моята администрация се ангажира да укрепва демокрацията чрез възстановяване на правилния баланс между трите клона на властта, което се стремим да постигнем чрез широк консенсус", заяви Нетаняху.

В разговора с репортери пред Белия дом Байдън също така спомена, че е обезпокоен от възможността Русия да изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай дрън ли е синдериона

    20 0 Отговор
    или синдерионът е бай дрън
  • 2 Краварите

    26 0 Отговор
    Се бъркат навсякъде - и тук, като в Грузия... Накрая вс ще ги отсвирят!
  • 3 Иванчо

    15 1 Отговор
    То Байдън всичко призовава и е казал недей се излага,че и нас излагаш,целия свят на гледа
  • 4 Раданч Татлъту

    23 0 Отговор
    Байдън от кога е президент на Израел?🙉😎🐵😎🙉
  • 5 Тити

    14 0 Отговор
    И този стана несменяем диктатор май това заразна болест сред бялата раса.
  • 6 Психар

    18 0 Отговор
    Такава настървеност към власт над целия свят е болестно състояние!
    За жалост, това е зараза!
    Глутницата вампирясали и побеснели псета от ЕС е пример за това!
    Заразата да се унищожи!
  • 7 деменция

    14 0 Отговор
    Световния терорист, съветва по малкия си брат!
  • 8 фен

    7 0 Отговор
    Аре, тоя и там го пратиха да се меси. Дано му сменят поне памперсите редовно!
  • 9 гост

    11 0 Отговор
    А Натаняху му отговори, че Израел е независима държава и не допуска намеса дори от най-близките си приятели! А нашите "политици" винаги са съгласували всяка стъпка с моментния ГОЛЯМ БРАТ!
  • 10 долу сащ

    4 0 Отговор
    в качеството на какъв? ами Радев защо не го призове за съшото? а ако Путин го беше призовал външна намеса ли щеше да е? няма израел няма сащ няма войни.....за това Байгън е се е нас рал!
  • 11 8888

    3 0 Отговор
    А защо не посъветва и Макрон да спре реформата? Защото САЩ искат руинирането на Европа....