Last news in Fakti

5 Април, 2023 08:50 1 134 16

Испанският премиер: Европа трябва да се реиндустриализира

  • кипър-
  • испания-
  • никозия-
  • среща-
  • никос христодулидис -
  • испанският премиер-
  • педро санчес

След разговори с президента на Кипър Никос Христодулидис в кипърската столица Никозия, Санчес каза, че Европа трябва да бъде "стратегически автономна", особено след войната на Русия в Украйна

Испанският премиер: Европа трябва да се реиндустриализира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа трябва да се "реиндустриализира", за да стане по-самостоятелна и по-малко зависима от трети страни по отношение на енергията и основните суровини, заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Асошиейтед прес.

След разговори с президента на Кипър Никос Христодулидис в кипърската столица Никозия, Санчес каза, че Европа трябва да бъде "стратегически автономна", особено след войната на Русия в Украйна.

Премиерът, чиято страна поема ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, подчерта, че този стремеж към по-малка зависимост от другите в областта на отбраната, както и на високотехнологичното оборудване като полупроводници и микрочипове, не означава връщане към състояние на икономически протекционизъм.

Санчес добави, че ЕС трябва да се обърне към ключови региони като Карибския басейн и Латинска Америка, както и към държавите от южната му периферия, включително Алжир, Либия, Египет, Израел, Ливан и Йордания.

Испанският премиер: Европа трябва да се реиндустриализира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на върха между ЕС и т.нар. страни от южното съседство ще се проведе през декември.

Санчес нарече намаляването на използването на въглища за производство на енергия "абсолютен приоритет" за Европа, както и балансирането на разходите за енергия между производителите и потребителите.

Христодулидис от своя страна заяви, че двамата лидери са се съгласили да търсят алтернативни енергийни източници, както и да насърчават насочването на ЕС към "зелена" енергия. Кипър, Гърция и Израел са съгласни, че Източното Средиземноморие със своите значителни залежи на природен газ може да предложи на ЕС енергийна алтернатива.

Кипърският лидер добави, че "най-накрая е дошло времето" ЕС да постигне общо споразумение за справяне с миграцията, което е ключов въпрос и за двете страни.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    Щатите пък обратно искат увеличаване на тежката индустрия и промишлените стоки.
  • 3 Китайските слъчеви панели

    23 1 Отговор
    и вятърните им генератори, и батерии, произведени с евтини руски горива и въглища са "зелената алтернатива" за Запада и неговата енергийна "независимост"!
  • 4 Евробюрократите

    22 0 Отговор
    Айде сега другари, дайте да дадемЕ.

    Коментиран от #11

  • 5 Не думай

    20 0 Отговор
    Сега ще скочат зелените и ще те обявят за терорист, сексист, десен радикал и подобен. Зелените искат да ни върнат във феодализма. Никаква индустрия, никакви коли и самолети, яжте хлебарки и червеи и се грейте само на слънцето. Нищо да не гори... Но "елита " (те) да си живеят охолно и всичко им е позволено...
  • 6 Госあ

    21 1 Отговор
    Взривиха си газовите връзки и буквално и преносно, кадрите им - секретарки и мениджъри, щели да се реиндустриализират 😂 И кво, ние да купуваме скъпи и некачествени западноевропейски стоки ? Искам китайско ! Директно от Китай, без надценки от брюкселските зелки
  • 7 Култура миянко

    15 0 Отговор
    Глобалистите сатанисти друга съдба са избрали за Европейския Халифат.
  • 8 Светът

    12 1 Отговор
    Започва да се дели на зони. И за съжаление ние сме за сега в зона но неадекватни... Всеки иска свободно да живее, да му е евтино и добре. Но "запада" вече иска да намали хората или да им забрани нормален живот, за да има повече от намаляващите се ресурси за тях самозван "елит! Когато разберат всички, може да е късно да се освободим? Те ще са стетнали с диктатура цяла Европа?
  • 9 Забележете

    10 0 Отговор
    дъвчат едно и също, маршируваме на място, като в омагяосан кръг. Резултатът вече дори и не се крие: деиндустриализация на Европа, това е унищожаването на Германия и оттам на цяла Европа. Всичко е за сметка и на гърба на обикновения Европеец. Европа ще плати 100-кратно планът Маршал. Няма и друг избор.
  • 10 европа без ресурси

    8 1 Отговор
    може само да се катунизира
  • 11 Странно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Евробюрократите":

    Как се прави реиндустриализация? С какви ресурси, с какви суровини и материали, с какви пари? Като се говори за реиндустриализация означава ли, че на същите, на които им се наливаха пари за де индустриализация, сега пак ще им се наливат пари за реиндустриализация и за тях това пазарната икономика не важи. Пазарната икономика се отнася само до обикновения човек не и до индустриалците - така ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гошо

    1 0 Отговор
    Ама преди това трябва реконкиста и точно испанците са тия който би трябвало да го знаят това най добре Също и да се реджендероса Това най напред