Last news in Fakti

5 Април, 2023 09:40 529 0

Министърът на туризма на Черна гора Горан Джурович призова за по-тясно сътрудничество и регионално взаимодействие

  • министърът на туризма -
  • черна гора-
  • горан джурович

Джурович участва в панела за ролята на правителствата при оформянето на туристическите програми на бъдещето и говори за съвместните туристически продукти в региона на Западните Балкани

Министърът на туризма на Черна гора Горан Джурович призова за по-тясно сътрудничество и регионално взаимодействие  - 1
Снимка: МИНА

Министърът на икономическото развитие и туризма на Черна гора Горан Джурович каза на международния туристически форум FESTA в Тирана, че страните от Западните Балкани имат много сходна култура, история и наследство, което изисква по-тясно сътрудничество и взаимодействие, предаде черногорската агенция МИНА.

Джурович участва в панела за ролята на правителствата при оформянето на туристическите програми на бъдещето и говори за съвместните туристически продукти в региона на Западните Балкани.

„Днес обсъждаме тенденции, които вярвам, че ще оформят бъдещата възможност за развитие на нашия регион и туризма като цяло. От гледна точка на посетителите можем да видим, че страните от Западните Балкани често се възприемат като един голям туристически пазар. Затова целта ни трябва да бъде да създаваме съвместни туристически продукти и да ги популяризираме заедно, предимно на далечни пазари, но също и на платежоспособните европейски пазари. Това е начинът да доближим региона до Европа, а Европа е нашата цел“, каза Джурович.

Джурович посочи, че значението на регионалния пазар е най-добре илюстрирано от факта, че туристите от страните от Западните Балкани са направили 42 процента от всички чуждестранни нощувки в Черна гора миналата година във всички видове на настаняване.

„Затова вярвам, че споразумението за изграждането на мост на река Бояна, подписано наскоро от премиерите на Черна гора и Албания Дритан Абазович и Еди Рама, ще насърчи установяването на по-тесни връзки между страните в региона“, каза Джурович.

Той отбеляза, че 2022 г. е много успешна година за черногорския туризъм - с 2,2 милиона туристически посещения и около 12,5 милиона нощувки, което е с 30 процента повече спрямо 2021 г. на годишна база.

Джурович каза, че миналогодишните приходи от туризъм са надхвърлили 1 милиард евро, близо 40 процента повече отколкото през 2021 г.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА