Last news in Fakti

5 Април, 2023 17:15 656 10

Липсата на процедури за кастрация е проблем номер 1 за бездомните животни в Турция

  • турция-
  • истанбул-
  • кучета-
  • котки-
  • кастрация-
  • бездомни

Само в Истанбул по данни от 2018 г. има близо 163 000 бездомни котки и 128 900 кучета.

Липсата на процедури за кастрация е проблем номер 1 за бездомните животни в Турция - 1
Снимка: Анадолска агенция

Липсата на процедури за стерилизация и кастрация е проблем номер едно за бездомните животни, особено в Турция, предаде Анадолската агенция (АА), цитирайки местен защитник на бездомните животни в Световния ден на бездомните животни, повод за повишаване на осведомеността за тежкото положение на бездомните животни.

„Най-големият проблем е липсата на кастрация“, каза пред АА 35-годишната Неслихан Йълмаз, която през последните три години се е посветила на отглеждането на бездомни животни в Истанбул.

Според Haytap, федерацията за правата на животните в Турция, само в Истанбул по данни от 2018 г. има близо 163 000 бездомни котки и 128 900 кучета.

Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че между 2009 и 2010 г. по света
е имало 200 милиона или повече бездомни кучета.

Йълмаз, който работи за фармацевтична компания, е от многото жители на Истанбул, които се опитват да помогнат на бездомните животни в града. Досега Йълмаз е успяла да намери дом за около 20 кучета чрез акаунта си в „Туитър“ с над 25 000 последователи.

Публикациите на Йълмаз обикновено са за нейния 5-годишен Джаки, сърдито гонче.

Къщата на Йълмаз е третият дом на Джаки, когато кучето е на около 6-7 месеца, спомня си тя.
Благодарение на Джаки един ден Йълмаз забелязала в квартала си бездомното куче Боти, за което по това време се грижи собственик на кафене.

Приемане на още кучета

Когато ковид-19 удари Истанбул, както и останалия свят, това кафене трябвало да затвори и Боти останал без дом.

Така той се озовал в дома на Йълмаз. Тогава на Йълмаз и отнема около три месеца, за да намери стопани за Боти, тъй като по това време тя има само около 300 последователи в „Туитър“.

Сега Йълмаз успява само за няколко дни да намери подслон за бездомно куче, благодарение на хумористичните кратки текстове и клипове, с които описва животното. „Има толкова много кучета, че не е лесно да им намериш дом само с няколко снимки“, обясни тя. „Трябва да познавате характера на това куче и да накарате хората да си представят как биха се чувствали, живеейки с него.“

Йълмаз каза, че общините не са длъжни да кастрират бездомните животни, така че те избягват процедурата, а това води до свръхпопулация.

„Всяка община трябва да получи като цел [определен брой за] стерилизация според капацитета си, а общините, които не извършват стерилизация, да бъдат санкционирани“, каза Йълмаз.

Тъй като в момента няма такъв закон, турските общини не отделят бюджет за стерилизация, а вместо това се опитват да решат проблема, като събират кучета и ги пускат в покрайнините на населените места.

„Единственият изход е кастрирането. Има толкова много любители на животните в Турция и докато държавата направи стерилизация, ние можем да храним и да се грижим за останалите много добре.“

Йълмаз смята, че не само бездомните животни, но и домашните любимци трябва да бъдат стерилизирани.

Според изчисленията едно куче и неговото потомство за 7 години могат да създадат 508 кученца, а една котка и нейното потомство могат да създадат почти 4950 котенца за същото време.
Йълмаз смята, че тези, които са състрадателни към бездомните животни, но не могат да осиновят някое по различни причини, също могат да подкрепят тези животни, като дарят средства за стерилизация.

„Стерилизацията означава, че на бял свят не се появяват 6-7 кученца и не попадат в приюта“, каза Йълмаз.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 психо

    2 1 Отговор
    тук като ги кастрират намаляват ли?

    Коментиран от #9

  • 3 Гошо

    8 1 Отговор
    Те половин Европа вече кастрираха, вие за кучетата в Турция сте загрижени...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Леля Гошо

    1 1 Отговор
    Нещо много набързо претупаха случая с мини-пинчерите които уж бяха разкъсали жена.
  • 6 ПарапетПетко

    1 3 Отговор
    Според мен е по-хуманно да се убиват кучетата, отколкото да се кастрират. Тези кучелюбци, дето си кастрират животинките, за мен са лицемери.

    Коментиран от #7

  • 7 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПарапетПетко":

    Не са...те самите са я кастрирани, я осмополови и т.н.
  • 8 АнтиНПО

    2 0 Отговор
    И какво ни интересува Турция? Статията платена ли е? Ясно е, че нпо прави нов офис в Турция. Грижат се за животните, но не и за човека.
  • 9 Помия и много

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "психо":

    Кастрират ги само стопаните кучкари. Кучкарници и нпо-та само източат фондове.
  • 10 Вместо операция

    1 0 Отговор
    Да им сложат бустер на файзер.
Новини по държави: