Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2023 14:44 2 318 42

Убийството в кафене в Санкт Петербург разкрива пропуските със сигурността в Русия

  • владлен татарски-
  • даря трепова-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Войната отвъд западната граница в Украйна също повдигна въпроса за проникване и нападения от страна на вражеската държава, като пренесе конфликта у дома и повиши вътрешните заплахи

Убийството в кафене в Санкт Петербург разкрива пропуските със сигурността в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Москва обвинява украинските служби за сигурност и поддръжниците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за убийството на известен руски блогър ултранационалист в кафене в Санкт Петербург. Киев и поддръжниците на Навални отхвърлиха обвиненията. Нападението срещу личност, тясно свързана с групата "Вагнер", обаче подчерта заплахите от ответния удар във войната в Украйна.

Street Food Bar No. 1 на улица "Университетска" на брега на река Нева някога е бил смятан за готино кафене за туристите, посещаващи Санкт Петербург, западния руски град, известен още като "Северната Венеция". Но това е било много преди всичко да избухне в неделя вечерта.

Още новини от Украйна

В кафенето се провеждаше "Киберфронт Z" - дискусионен клуб през уикенда, който привлича поддръжници на руската инвазия в Украйна, които се обединяват около провоенния символ "Z".

Максим Фомин - виден военен блогър, по-известен с псевдонима си "Владлен Татарски" - беше звездната атракция тази вечер. Снимки, публикувани в социалните медии, показваха ултранационалистическия блогър в рамка на голям екран, показващ в близък план лицето му, заобиколен от ореол от огнестрелни оръжия - пистолети, противотанкови пушки и други оръжия.

Изведнъж в помещението избухва взрив, който убива Фомин и ранява десетки хора, съобщават руските медии.

Дръзкото нападение срещу руски ултранационалистически блогър в сърцето на Санкт Петербург - родното място на президента Владимир Путин - разкри рисковете за сигурността в страна, която е изпратила наемници да водят война отвъд границата ѝ, въоръжавайки десетки хиляди граждани под командването на цивилни началници, които открито критикуват руските военни и заплашват държавния монопол върху насилието.

Войната отвъд западната граница в Украйна също повдигна въпроса за проникване и нападения от страна на вражеската държава, като пренесе конфликта у дома и повиши вътрешните заплахи.

Убийството на Фомин е второто смъртоносно нападение срещу руски ултранационалист след взрива на кола бомба в покрайнините на Москва през август 2022 г., при който загина Даря Дугина, дъщеря на крайнодесния идеолог Александър Дугин. Според "Ню Йорк Таймс" американското разузнаване смята, че украинското правителство е разрешило нападението.

Руските власти нарекоха убийството на Фомин "терористичен акт" и обвиниха разузнавателните служби на Украйна, че са организирали бомбения атентат "с помощта на поддръжници" на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

В понеделник Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия публикува видеозапис от ареста на 26-годишна жена, която според тях е предала на Фомин фигурка, натъпкана с експлозиви, в кафенето Street Food Bar No.1.

Според руските следователи заподозряната "има опозиционни възгледи и е привърженик на Фонда за борба с корупцията", визирайки забранената организация на Навални.

Отричайки обвиненията, ръководителят на Фондацията за борба с корупцията на Навални заяви, че за Кремъл е "много удобно" да обвинява критиците си. "Естествено, че нямаме нищо общо с това", каза Иван Жданов.

Украинските официални лица също отхвърлиха твърденията, че разузнавателните служби на страната им са организирали нападението.

На пресконференция в понеделник в северната украинска област Чернигов, където отдаде почит на селяните, които бяха затворени от руските сили преди една година, президентът Володимир Зеленски предположи, че това е вътрешен руски въпрос.

"Не мисля за това, което се случва в Санкт Петербург или Москва. Русия трябва да мисли за това. Мисля за нашата страна", каза Зеленски.

Ден след нападението в Санкт Петербург Гъливер Краг, кореспондент на FRANCE 24 в Киев, отбелязва, че мнението по местните радиостанции е, че "украинците не са го направили" и че убийството на Фомин по-скоро се дължи на "някакъв вътрешен конфликт между руснаците". Критичният въпрос обаче, отбелязва Краг в публикация в Twitter, е, че киевските анализатори смятат, че е добре, ако "руснаците смятат, че украинците са го направили", тъй като това приближава войната "много повече и дори Санкт Петербург не е в безопасност".

За тези, които се замислят за случващото се в Русия, картината, която се очертава една година след пълномащабното нахлуване в Украйна, е тревожна.

Според експерти възходът и падението на Фомин, 40-годишен мъж с криминално минало, в много отношения е емблематичен за жестокото беззаконие, обхванало днешна Русия.

Произхождащ от украинската Донецка област, за която Русия претендира, Фомин прекарва известно време в затвора за банков обир, преди да избяга по време на хаоса през 2014 г., когато подкрепяните от Русия сепаратисти завземат правителствени сгради в източния регион и обявяват независима държава.

След бягството си Фомин бързо се присъединява към сепаратистките сили, превръщайки се от престъпник във въоръжен боец и придобивайки опит на фронтовата линия.

Следващата му метаморфоза - от боец до военен кореспондент - разкрива предизвикателствата, пред които е изправен Кремъл, когато става въпрос за разказ за войната в страна без свобода на печата.

През 2019 г. Фомин се "пенсионира" от военна служба, според съобщения в руските медии, и става военен кореспондент за батальон "Восток" - промосковска милиционерска група, действаща в източната част на украинския регион Донбас от 2014 г. насам.

По времето на СССР военните кореспонденти са били престижна работа, когато някои от най-добрите журналисти в страната са отразявали инвазията в Афганистан.

Често внедрявани във военни части, журналистите не са имали никаква свобода на пресата при съветския режим, но са имали опит в маневрирането с комунистическата цензура и са били считани за майстори в занаята.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ризата

    11 17 Отговор
    Басаев на времето каза че ако е имал 50 000$ и е щял да стигне до москва необеспокояван продават се азиатските степни племена за жълти стотинки

    Коментиран от #11, #23

  • 2 .Българка

    15 20 Отговор
    всички путинофили ги чака това

    Коментиран от #16

  • 3 Значи

    25 9 Отговор
    За една година в Русия,две убийства.В САЩ за ден по 14 убийства.
  • 4 Глупости

    25 6 Отговор
    А за пропуска в училищата и МОЛ-овете във ФАЩ нещо да напишете.
    Няма такава система да уварди всички и всичко, но присмял се хърбел на щърбел Важно е пропагандата да върви.
  • 5 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА

    24 7 Отговор
    А АТЕНТАТИТЕ В АНГЛИЯ ФРАНЦИЯ БЕЛГИЯ КАКВО РАЗКРИВАТ,В ГРАД НИЦА ФРАНЦИЯ АИ СПОМНЯМ ЗГАЗИХА 98 ЧОВЕКА С КАМИОН,ЗАСТРЕЛЯХА 56 В ПАРИШ БОМБИ НА СТАДЬОНА ВЪВ МАНЧЕСТЪР,И БОМБИ НА ЛЕТИЩЕТО В БРЮКСЕЛ, ЕВРОПА Е МНОГО УСИГОРЕНА НАЛИ,СМЕШНИ СТАВАТЕ С ЖЪЛТО КАФЯВИТЕ ВИ СТАТИ ИЗТИЧАШТИ В АМЕРИКАНСКИЯ ОДХОДЕН ФЕКАЛЕН КАНАЛ

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Додо

    22 7 Отговор
    Терористичен акт ,изработен от Укрите ,наричаме убийство,защото ако го наречем терористичен акт,то трябва да признаем,че подкрепяме една откровена терористична държава.
  • 7 ТИРбушон

    13 18 Отговор
    И само една мърша даде фира. Жалко, много жалко.

    Коментиран от #10

  • 8 Соломон

    20 13 Отговор
    За какви ПРОПУСКИ в сигурността говорим, когато става въпрос за УБИЙСТВОТО на ЦИВИЛЕН ГРАЖДАНИН на Русия ?!

    ЗАПАДНИТЕ "ДЕМО крации" трябва да се СРАМУВАТ от този ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ, извършен с ОДОБРЕНИЕТО на МАРИОНЕТКАТА им в Киев !
  • 9 ТИРбушон

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    Всички фили ли сте толкова неграмотни?!
  • 10 ФИРбушон

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТИРбушон":

    Индианците толкова си могат.
  • 11 Много

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ризата":

    Правилно пишеш.”Щял”
  • 12 Българин

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    как успя 4 реда с 10 грешки да напишеш????да не си гласоподавател на Костя???

    Коментиран от #14

  • 13 Партизан с кроасан

    10 11 Отговор
    Няма да има милост към ушанките!
    Никаква!

    Коментиран от #22

  • 14 Не позна

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    На киротъпото
  • 15 Теле

    14 2 Отговор
    Ха ха а колко атентата имаше в ес и колко в русия я сметнете
  • 16 Теле

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от ".Българка":

    Ела ма
  • 17 Няма място където да се скрият !

    8 9 Отговор
    Даже в Северна Корея !
    Заличителя.
  • 18 гост

    7 14 Отговор
    Е кой сега е нацито? Нали руснаците обозначаваха със З само фронтовете за нападение, а сега изведнъж си имат клуб и навсякъде З, та и у нас простите хорица си слагат такива надписи по вратите на колите. Точно руснаците се държат така, както Адолф навремето, а украинците искат да са независима и европейски ориентирана държава. Ако до ден днешен наричаш това специална операция, а не война, значи или си умопомрачен или си руснак.

    Коментиран от #39

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    4 5 Отговор
    Няма пропуски в сигурността. Това е само за замазване на друг намек в статията. Намекът е краят на монопола на държавата в силовите структури. Вече има куп частни военни формирования, включително на Шойгу и ръководителя на Крим. Там сигурността ще се свежда до принадлежност към нечия мафиотска армия...
  • 21 Механик

    10 3 Отговор
    Значи, сега е са пропуски по сигурноста. Ако обаче се затегнат мерките по сигурността, ще ревнете, че Русия е полицейска държава. Нямате угодия, това жиндърляците.
    Това, че едни терористи са взривили бомба е съвсем публично кафене, където е имало и деца, това не ви притеснява, нали? Ама инак ще се сетите за атентата в църквата св. Неделя и ще кажете ,че само комунистите са такива зверове, че да взривяват мирни хора. Нали ?
  • 22 Теле

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Партизан с кроасан":

    Май ще молиш ушанките за милост ти, догодина са тука
  • 23 Гащите

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ризата":

    Басаев гние в земята чакайки 60те девици обещани му от всевишния.
  • 24 пут**лер ка**пут

    6 7 Отговор
    взрив във Санкт Петербург било убийство , а взрив във Киев било ..специална военна операция....
  • 25 Читател

    8 3 Отговор
    "Дръзкото нападение срещу руски ултранационалистически блогър"

    Е само как звучи пропагандата от анонимен автор"

    Терористичния акт вече е дръзко нападение а обикновен блогър но потдържащ СВО и Путин вече е "ултранационалистически".
    Но пък после се мъчи да ни убеди че убийството на Фомин по-скоро се дължи на "някакъв вътрешен конфликт между руснаците" каквато е официалната версия на Киев ама и той не може да ни каже защо руснаците ще избиват поддръжниците си и то в кафене в Петербург когато могат да го направят на фронта например.

    После почва плюене по блогъра и Русия с лъжи и внушения.

    "в много отношения е емблематичен за жестокото беззаконие, обхванало днешна Русия" - в какво се изразява "беззаконието" не може каза но пък следва евроатлантическата линия.
    "разказ за войната в страна без свобода на печата" - то пък в нас голяма свобода на печата - забраниха всякакви други гледни точки.
    "промосковска милиционерска група" - общо взето заучени клишета които не си струва да коментирам.

    Пълен пасквил но пък заради това стрикно следващ пропагандната линия - е не е шедьовър и е доста простоват все едно слушам бившите политработници но те станаха първи евроатлантици така че не се учудвам.
  • 26 Гай Турий

    6 4 Отговор
    Това е поредния терористичен акт на киевската ОПГ наркомани. От 2014 г. вече са десетки терористичните актове срещу донбаски полеви командири, срещу премиер на ДНР, срещу губернатори, полицейски началници, прокурори, политически лица и техните дъщери - Дугина, журналисти и т.н. Пропуските в сигурността винаги ги е имало, не винаги всичко може да се огледа. Да се подготви и реализира убийство в секретност е по-лесно, отколкото да се разкрие предварително. Мисля си, че всеки терористичен акт втвърдява решенията на руската страна да прекрати същестуването на държавата Окаяна.
  • 27 Военнопрестъпника Путин

    6 6 Отговор
    В русия вече гърмят бомби като новогодишни фойерверки,руския фашист,изгорял като факла,намерили му само крайниците,в раша вече като в кабул

    Коментиран от #30, #38

  • 28 ЯШУА

    4 1 Отговор
    ..това е официалната версия обаче ... ние сме слепи ...
  • 29 Отвратен

    10 2 Отговор
    "Дръзкото нападение срещу руски ултранационалистически блогър в сърцето на Санкт Петербург"

    То и за терористите от ИДИЛ събарянето на кулите в Ню Йорк е:
    "Дръзкото нападение срещу еврейски ултрамошеници в сърцето на Ню Йорк" но за останалите нормални хора си е терористичен акт.

    Пропагандата ви има обратен ефект
  • 30 Европеец

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Военнопрестъпника Путин":

    И ти се гордееш че господарите ти са терористи ли - то и в Европа терористи избиха много народ и защо ли тогава ги заклеймявахте.

    Значи ако ислямсите терористи убият някого в Европа това е лошо но ако украинските терористи убият някого в Русия това вече е добро.
  • 31 ШЕКСПИРТ ОТ УЛ.УНИВЕРСИТЕТСКА

    1 0 Отговор
    В ПИЕСАТА ИМАЛИ
    ПУШКА..
    ВИНАГИ В КРАЯ НА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО
    ГРЪМВА..БУУМ..☝
  • 32 В Москва строят джамия...

    5 1 Отговор
    Протести....
    Насреща чеченци....
    С оръжие....

    Коментиран от #34

  • 33 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    Та да питам руските експерти тук ,защо пригожин шефа на вагнер каза че убииството няма нищо общо с украинците а е извършено от група руски хардлайнери?интересно защо не се цитира мнението му масово в руските медии , а се знае че то е станало в неговото кафене и че татарски бе близък с пригожин.та другари кво мислите пригожин лъже ли?
  • 34 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "В Москва строят джамия...":

    Джамията е с размерите на средно голям български град.
  • 35 Няма пропуски!

    5 2 Отговор
    ФСБ си го нарочва и си го взривява. Няма миг колебание. Отдавна вече е неудобен.
  • 36 "Дръзкото нападение"

    2 3 Отговор
    е терористичен акт, както е написал N6 Додо, и организаторите му са терористи.
  • 37 пак се хванахте за путиновия

    4 3 Отговор
    Слаба ракия са руснаците по атентати и масови убийства.
    САЩ са първи в света и по това - по техни данни, само за първите три месеца на тази година има 89 васови убийства на невинни хора и главно деца в училища, храмове, клубове.
    СТИГА с ТАЯ РУСИЯ!!!! Не важи в това отношение.
  • 38 няма руски фашисти,

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Военнопрестъпника Путин":

    ало, некадърнико продажен! Фашистите са в окраината на Русия, родината на Бандера и най-страшните фашисти по време на ВСВ. Дори хитлеристите се сепнаоха.

    Хайде малко ниво и достойнство да покажеш, А?

    Коментиран от #42

  • 39 Един готин

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    преди време правилно беше пояснил, че е същото все едно си чистиш кучето от бълхи. За теб е специална операция, за кучето - освобождение, а за бълхите - война.
  • 40 Пророческо

    3 1 Отговор
    Руските фашисти ги чакат мъки, докато не се очистят от манията за превъзходство. Освен че е безпочвено в техния случай, е и грешно.
  • 41 Пръцко

    2 1 Отговор
    А́ дано бързо се оправи момчето и да не му останат сериозни белези :)
  • 42 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "няма руски фашисти,":

    Без нерви защото инфаркта дебне.Гръмнали го човека щото невнимавал.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания