Last news in Fakti

5 Април, 2023 15:23 2 030 14

Ердоган с нова амбиция: Съветът за сигурност на ООН се нуждае от радикална реформа

  • турция-
  • оон-
  • реджеп ердоган-
  • съвет за сигурност

Турският лидер и преди е заявявал многократно необходимостта от реформиране на системата на ООН с думите, че светът е по-голям от петте, визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност

Ердоган с нова амбиция: Съветът за сигурност на ООН се нуждае от радикална реформа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН се нуждае от радикална реформа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, съобщава БТА.

Редът, който ограничава съдбата на човечеството до решенията на пет държави, не е устойчив, посочи турският президент и призова за "всеобхватна" реформа на Съвета за сигурност на ООН, информира телевизия ТРТ.

Сегашният ред, който ограничава съдбата на човечеството между решенията на пет държави, не е устойчив. Има спешна нужда Съветът за сигурност на ООН да бъде реформиран цялостно, каза Ердоган снощи на вечеря ифтар, организирана за чуждестранни посланици и дипломати в Анкара.

Турският лидер и преди е заявявал многократно необходимостта от реформиране на системата на ООН с думите, че "светът е по-голям от петте", визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция), които имат право на вето и могат да блокират всяко решение, ако пожелаят.

Основните тези на Ердоган за необходимостта от реформиране на ООН са изложени в книгата му от септември 2021 г. "Един по-справедлив свят е възможен". В нея президентът обръща внимание на глобалните политически предизвикателства: миграционната криза, международния тероризъм, ислямофобията, дискриминацията и двойните стандарти. Той казва, че Турция ще продължи да полага усилия за реформиране на ООН, "докато не бъде създадена система, в която властта е за този, който е прав, а не обратното - властта да е у този, който е силен".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    15 4 Отговор
    То само той да се нуждае...
  • 2 Теле

    15 5 Отговор
    Ердо ще ги реформира, щом му е скимнало
  • 3 Гейчо

    12 2 Отговор
    Оох не са корумпирана банда бюрократи
  • 4 Мдаа

    14 2 Отговор
    Да издигнем кандидатурата на Македония за постоянен представител на ООН,както и за ръководеща ОПЕК,НАТО и постоянно управляваща ЕС и БРИКС ! Също така САЩ да се преименува на МАЩ(Македонски Съединени Щати) разбора се,столицата ще е не във Вашингтон а в Скопие,така както е било преди 800 години!

    Коментиран от #5

  • 5 Въпреки сарказма

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Погледнато отстрани някаква подобна реформа би била проява на прагматизъм при съвременните условия
  • 6 Турчин

    14 4 Отговор
    "докато не бъде създадена система, в която властта е за този, който е прав, а не обратното - властта да е у този, който е силен"

    Е да ама този който е силен (разбирай САЩ) си налага мнението навсякъде и се меси по целия свят като си налага мнението със икономика или директно със сила. Няма как на една мутра да им обясниш по дипломатичен начин че не трябва да рекетира обикновените търговци - единствения начин е и ти да им отвърнеш със сила. Но за това трябва всички търговци да се обединят - докато има такива които не смеят да им се опълчат и си плащат за "защитата" на рекетьора няма да стане. Самата Турция пострада от САЩ - сринаха лирата след като купиха С-400 от Русия, помъчиха се преврат да му направят на Ердоган но той май забрави кой го спаси.
  • 7 АУУУУУ

    3 14 Отговор
    СУЛТАНА СЕ ВЗЕ МНОГО НА СЕРИОЗНО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 Скорпи

    16 0 Отговор
    Това не е амбиция а поставен на място въпрос..не може 5 държави да решават нещата вместо 196 примерно...Решават се въпросите от всички членуващи държави и се определя с мнозинство...

    Коментиран от #9

  • 9 Ротшилд

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Скорпи":

    ..а..? ..нещо каза ли...? Внимавай!

    Коментиран от #12

  • 10 Ами да

    5 2 Отговор
    Този е единственият път, когато съм съгласен с диктатора Ердоган! Най-вероятно той си прави някакви свои сметки, но СС на ООН наистина трябва да се реформира! Важно е да отпадне правото на вето и се увеличи броят на държавите, които членуват там, както и да се гарантира тяхната периодична сменяемост!
  • 11 За протокола

    8 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен, че ООН има нужда от реформиране!!!
  • 12 Ердо

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ротшилд":

    Евреино нас турците няма да ни бъркаш с тия арабели внимавай в картинката почне ли се няма кой да те спаси този път ще дойдем чак до Лондон

    Коментиран от #14

  • 13 Браво

    5 0 Отговор
    Турчина пак си размаха топките. Българите и през комунизма бяхме по ниски от трева и сега.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: