Last news in Fakti

5 Април, 2023 18:06 2 493 14

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО?

  • швеция-
  • нато-
  • турция-
  • унгария-
  • реджеп ердоган

Промяна може да настъпи след изборите, но Ердоган може да поиска да види допълнителни доказателства от Швеция, че се е вслушала в опасенията на Анкара за сигурността

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пътят на Швеция към членство в НАТО остава блокиран от Турция и Унгария, докато съседна Финландия официално се присъедини към 30-членния алианс във вторник, след като молбата ѝ беше ратифицирана за рекордно кратко време, обобщава Ройтерс.

Анализатори очакват Турция да ратифицира молбата на Швеция най-рано след изборите в Турция на 14 май. Дори тогава не е ясно какво би предизвикало промяна на мнението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Вижда се, че Унгария следва примера на Анкара.

Предистория

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година убеди Швеция и Финландия да се откажат от дългогодишната политика на военна необвързаност.

И двете страни виждат НАТО, с неговата клауза за колективна отбрана, като най-добрия начин да гарантират своята сигурност.

Мнозинството от членовете на НАТО бързо ратифицираха техните кандидатури, като се аргументираха, че Финландия - която споделя 1300 км (810 мили) граница с Русия - и Швеция ще укрепят Алианса в Балтийско море.

След първоначалните възражения турският парламент даде одобрението си за членство на Финландия миналата седмица.

Но Турция забави Швеция, заявявайки, че Стокхолм не приема сериозно опасенията на Анкара за сигурността и не е изпълнил своята страна от сделката, сключена в Мадрид миналата година, която изложи редица проблеми, които Стокхолм трябваше да реши - основно около присъствието и подкрепата за кюрдски бойци и активисти на шведска територия.

Унгария последва примера на Турция в забавянето на ратификацията, която трябва да бъде единодушна.

Защо Турция има възражения срещу шведската кандидатура за НАТО?

Швеция разкритикува Турция за нарушаване на правата на човека и за демократичните стандарти, което раздразни политиците в Анкара.

Турция твърди, че Стокхолм укрива членове на смятани от Анкара за терористични групировки кюрдски организации - обвинение, което Швеция отрича. Анкара поиска екстрадирането на много противници на турските власти като стъпка към ратифицирането на шведското членство. Шведските съдилища обаче вече са блокирали някои експулсирания.

През последните седмици Турция се противопостави на протестите в Стокхолм, по време на които беше изгорена свещената книга на мюсюлманите, Коранът, а в друг случай чучело на Ердоган беше окачено с главата надолу.

Анкара казва, че това са престъпления от омраза. Швеция обаче смята, че те са защитени от законите за свобода на словото.

В Турция предстоят избори на 14 май, поставяйки Ердоган пред най-голямото му политическо предизвикателство през последните две десетилетия на власт. Въпросът за НАТО може да помогне да се отклони вниманието на избирателите от кризата с поскъпването на живота в страната.

Евентуална победа на опозицията, което е реална възможност, би увеличила шансовете на Швеция за бързо присъединяване.

Защо Унгария бави Швеция?

Унгария твърди, че Швеция има враждебно отношение към властите в Будапеща от години. Премиерът Виктор Орбан е ядосан от шведските критики към него за "ерозията на върховенството на закона". Орбан отрича такава ерозия. За разлика от Турция, Унгария няма списък с искания, но казва, че оплакванията ѝ трябва да бъдат разгледани, преди да може да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Кога Турция ще пусне Швеция в НАТО?

След като изборите в Турция приключат, пътят на Швеция може да стане по-ясен. Но засега няма график и одобрението не е гарантирано.

Швеция твърди, че е приложила споразумението от Мадрид - включително по-строги закони за борба с тероризма - и че някои от другите искания на Анкара не могат да бъдат изпълнени.

Турция има история с предишни противопоставяния със съюзниците от НАТО и обикновено е отстъпвала.

"Разглеждайки тези по-ранни инциденти, те бяха решени чрез натиск от страна на съюзниците, преговори и някои отстъпки от страна на съюзниците. Моите очаквания са, че същото може да се постигне и тук", каза Пол Левин, директор на Института за турски изследвания към Стокхолмския университет.

Промяна може да настъпи след изборите, но Ердоган може да поиска да види допълнителни доказателства от Швеция, че се е вслушала в опасенията на Анкара за сигурността. "В такъв случай говорим може би за още няколко месеца след лятото", каза Левин. "Но е трудно да се предвиди."

Заплашена ли е сигурността на Швеция от забавянето?

Швеция заяви, че сега нейната позиция по отношение на сигурността е по-добра, отколкото преди кандидатстването ѝ за членство в НАТО. Швеция получи уверения за подкрепа от много страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че би било немислимо Алиансът да не подкрепи Швеция, ако бъде заплашена.

Швеция вече си сътрудничи тясно с НАТО и мерките за интеграция напредват. Швеция разполага със силни военновъздушни сили и подводен флот, съобразен с условията на Балтийско море и нейното присъединяване би било тласък за НАТО в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 4 Отговор
    щото си играят играта за евтини ресурси. ако много им пукаше за ПУ , нямаше да пуснат Финландия , която граничи
  • 2 Имат право

    11 5 Отговор
    И да кажат не. Не всички са подлоги като герб ппдб. Които казват да преди да ги питат.

    Коментиран от #3

  • 3 баджо

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Имат право":

    от кадя на кадя
  • 4 Защото швеция

    17 2 Отговор
    Не знаят какво правят, как обиждат, как предпочитат да подкрепят криминали от атентати в Турция, като им дойде акъла, тогава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българските турци

    17 4 Отговор
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !Финландците като Естонците,Унгарците и Българите са народ с Алтаични корени и вероятно ще бъдат ратифицирани ...Шведите и те но малко по късно(след "сделката"Ф-16) !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! ! Това са думи които съм ги писал непосредствено след сделката, сключена в Мадрид миналата година . Продължават да са актуални и ще са актуални винаги докато НАТО съществува с правилата на настоящия си кодекс !!!
  • 7 А шведската тройка

    13 2 Отговор
    Защо бави да върне терористите?
  • 8 деНАТОфикация

    6 7 Отговор
    Североатлантически договор на България с НАТО

    Северноатлантически договор
    Ратифициран със закон, приет от 39-oто НС на 18.03.2004 г. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г.
    Издаден от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г., в сила от 29.03.2004 г.

    Член 13
    След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.

    Няма нужда от референдум ! Още една година и чао !

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защото путин им плаща за да не я пуснат

    5 2 Отговор
    С газ и петрол.
  • 11 КГБ

    1 8 Отговор
    На 15 май грузинския ислямист заминава при приятеля си Путин.
  • 12 Турчин

    18 4 Отговор
    Швеция закриля терористите от ПКК. Унгария пък се управлява от независим лидер. Турция и Унгария са братски държави. Преди векове са водени много войни между маджари и турци но днес се оказва че хиляди турски думички и унгарски думички си приличат без унгарците да са били "роби". Унгарците се оказаха "туранци" християни. И днес Унгария участва в тюркския съюз, събират се всяка година турски и унгарски националисти. Унгарците не се отъждествяват с европейците - англо-сакси, Франки и подобни.
  • 13 Рашавия

    3 4 Отговор
    Скандинавските държави всъщност са като една държава с 4 имена(вижте им и флаговете), ако русия нападне една от тях ще воюва и с четирите, макар както се вижда(в украйна) дори само шведите ще ги смачкат.
    Орбан е руско мекере, а Ердоган го прави от криворозбрана благодарност, защото го предупредиха за преврата който най-вероятно точно те организираха.
    Също така Ердоган се надява Турция да стане газовия хъб на Балканите.

    Коментиран от #14

  • 14 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рашавия":

    Явно е ,че гледаш на там през google ! Забравяш ,че хуните на Атила първи са пердашили викингите , че финландците и естонците са дошли с тях , като тях на ония земи...Не знаеш за "Дели Петро" и шведските крале...не си чувал за Прут , Екатерина , Балтаджи Мехмет паша и кримски татари...дори Хенрих Сенкевич не го знаеш кой е и поне "Потоп" не си изгледал ...А си тръгнал да развиваш рашави "конспиративни теории" за актуални събития !?...
Новини по държави: