Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2023 09:40 1 114 24

Част от шпионите на УПЦ разменени за пленници на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • шпиони-
  • упц

Тази седмица митрополит Павел публикува видеопослание до президента Володимир Зеленски, в което заплашва него и семейството му с "божие наказание" заради опитите на властите да принудят УПЦ да напусне Киево-Печорска лавра

Част от шпионите на УПЦ разменени за пленници на Украйна - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

В УПЦ (доскоро Московска патриаршия) има много представители на така наречената руска разузнавателна общност. Някои от тези шпиони бяха разменени за пленени украински войници. Това заяви Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, цитиран от УНИАН.

Както Данилов отбеляза в интервю за Ukrinform, властите нямат отношение към една или друга религия.

"Човек може да вярва в Бог, в Аллах, в когото намери за добре. Имаме претенции към институция, която не е регистрирана по начин, съответстващ на украинското законодателство. Искате да отидете да се молите? Отидете и се молете. Но институции, които не са надлежно регистрирани на територията на Украйна Те не могат да работят тук. Освен това в тази институция имаше много представители на т. нар. разузнавателна общност на Руската федерация. Някои от тях вече сме разменили за наши затворници. Това са факти, които украинската общност трябва да знае", обясни той.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана коментира и ситуацията със собствеността на религиозни обекти.

"Имате ли свой имот? Можете да се разпореждате с вашия имот. И държавата има право да се разпорежда със своя имот както намери за добре. решил, че това е негова частна собственост, изобщо не е така", подчерта Данилов.

Припомняме, че на 1 април службата за сигурност на Украйна официално повдигна обвинения срещу митрополит Павел, викарий на Киево-Печорска лавра. СБУ публикува и официално съобщение за наказателните дела, заедно със снимка как Павел подписва обвиненията, снимки на и от дома му.

Той е заподозрян в подбуждане на междурелигиозна разпра и в оправдаване и отричане на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

"Установено е, че в публичните си изказвания многократно е оскърбявал религиозните чувства на украинците, унижавал е възгледите на вярващите от други конфесии и се е опитвал да формира враждебно отношение към тях, а също така е правил изявления, оправдаващи или отричащи действията на страната-агресор. Това беше потвърдено и от съдебно-медицинската и лингвистичната експертиза, инициирана от Службата за сигурност", се казва в изявлението на агенцията за сигурност на Украйна.

СБУ разполага и публикува и записи на разговори, в които митрополит Павел се изказва положително за окупацията на Херсон от руските военни, заявява, че вината за войната е на украинците, говори и за американски лаборатории в Киев и Одеса, които са били ударени от руснаците, както и призовава да се молят за патриарх Кирил.

Според събраните доказателства са въведени санкции и срещу 17 служители на УПЦ, а на близо 250 клирици на Руската православна църква е забранено да влизат в Украйна. Също така е прекратено украинското гражданство на 19 клирици от УПЦ, граждани на РФ, и е започнато принудително връщане в страната на произход на друго църковни клирици и 2 граждани на Руската федерация.

Представители на УПЦ (доскоро Московска патриаршия) след началото на войната на Русия в Украйна заявяват нееднократно, че са прекъснали връзките си с Руската църква. Според украинските власти обаче в действителност УПЦ остава свързана с Руската православна църква и Кремъл.

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се църква в рамките на Руската православна църква (РПЦ).

По-късно се проведе и заседание за мярката за неотклонение на митрополит Павел, но то бе отложено веднъж заради отвод на съдията, и втори път, тъй като митрополита се оплака, че му е станало зле.

Съдебното заседание беше отложено за 3 април, съобщават местните медии.

Тази седмица митрополит Павел публикува видеопослание до президента Володимир Зеленски, в което заплашва него и семейството му с "божие наказание" заради опитите на властите да принудят УПЦ да напусне Киево-Печорска лавра.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    31 12 Отговор
    Радвам се че най после Българската Православна църква взе отношение към геноцида над православието в Украйна.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Зеленски

    20 17 Отговор
    Не се плаша от божия гняв.Мене ме закриля Сатаната.На Земята е неговото царство.
  • 3 Последния Софиянец

    19 13 Отговор
    Разменят един поп за 18 азовци.Много обидно за Фашистите.
  • 4 Делю Хайдутин

    16 5 Отговор
    Хитлер искал да размени сина на Сталин за фелдмаршал Паулус.Сталин казал:Аз фелдмаршал за редник не разменям.И синът му умрял в лагерите.Това е лидер.
  • 5 милиционер

    26 14 Отговор
    зеленски по нареждане на сорос унищожава православието - заветна мечта на богоизбрания народ ! започнаха със стигмата и продължиха с мартин лютер и т.н. до днес !
  • 6 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Как го взе? Линк?

    Коментиран от #8

  • 7 Дух

    19 13 Отговор
    В Лвов бандеровци изгорили целия храм св.кязя Владимира.
    Храм св.Георги бунат с багерите.

    Коментиран от #13

  • 8 Отец Дионисий

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Съобщиха по руските телевизии.Тук мисирките си траят.
  • 9 Олеоле

    13 19 Отговор
    Абсолютно всяка официална организация на Русия е свързана с КГБ, и УПЦ е поредната такава. Религията е само поредното средство за руско влияние и контрол. НЕСЛУЧАЙНО и нашия най-голям православен храм е наречен не на български, а на руски светец. Руското робство продължава, в духовните му измерения.
  • 10 Супер

    15 20 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    "Българската Православна църква взе отношение към геноцида над православието в Украйна." Анатемосала е Сатаниста фашист в Кремъл?
  • 11 Мани бегай

    15 18 Отговор
    Голяма помия е в У...
  • 12 реру

    22 13 Отговор
    "Част от шпионите на УПЦ разменени за пленници на Украйна"

    Казано е :

  • 13 ИСРАйна се ...

    19 19 Отговор

    До коментар #7 от "Дух":

    ... покатоличва . Там се води война срещу Православието , само дето нашите евроатлантици отказват да признаят
  • 14 555

    19 16 Отговор
    На тяхно место може да настанат католици .. Православието се унищожава . ПОдмениха датите на новогодишните празници с католишките такива . Не след дълго ще премахнат и кирилицата и ше въведат латиницата . Фашистите са способни на всичко . И все пак много българи им симпатизират . Простотията ходи по хората
  • 15 Гандалф

    15 16 Отговор
    Много ми е интересно...какви сведения може да достави един разнувач свещеник...колко енориарши...има в епархията..пълна глупост
  • 16 трнийк

    17 17 Отговор
    По команда от кравария, бандера фашистите посегнаха и на Светото Православие. Изпълниха поръчката на хамерика и напълниха със секти Украйна и открито влязоха във война със Православието. Сега както е написано в Новия Завет и както е обещал Господ Иисус Христос, ги очаква пълно унищожение и заедно със сатаната които ги и насърчава за безчинствата ги чака унищожение и гибел. Нека всеки да внимава защото които дръзне да воюва с Бога ще бъде унищожен и няма да се намери никава милост за псетата и чародейците. Ние всички с надежда чакаме нашия Цар и Бог и викаме дойди Господи и смъмри сатаната и псетата му в тайно и яве и ако ти е угодно Боже наш Иисусе Христе ги унищожи със огнен жупел та де не си помислят дори да посягат на Божието достояние. Амин.
  • 17 Гандалф

    14 17 Отговор
    Просто църквата се обявава срещу войната...което не харесва на зеленски и господарите му...
  • 18 реру

    17 10 Отговор
    Най-малко е смешно, когато атеисти, болшевики и техните наследници, хора които не са влизали в църква и т.н. започнат да се кахърят и коментират православното християнство в Украйна и неговите проблеми...

    След като са им присърце църковните дела, по-добре да помислят за БПЦ и нейния Синод, които също все още са пълни с доносници и ченгета...

    Коментиран от #19, #21

  • 19 токлъхн

    11 15 Отговор

    До коментар #18 от "реру":

    Ти си един клеветник и много прост и невеж празнодумец. Съветвам те да се покаеш и повече да не дрънкаш глупости за свещениците от Българската Православна Църква. Първо прочети Новия Завет пък после расъждавай за по големи неща. Много се навъдихте дето не сте прочели 2 реда ама акъл давате и хулите без дори да помислите. Първом се ограмоти че да не се изложиш пред Христа Бога.

    Коментиран от #20

  • 20 реру

    14 8 Отговор

    До коментар #19 от "токлъхн":

    Независимо, че "Религията е опиум за народа" или точно по тази причина, Партията имаше
    определена и целенасочена дейност... Агитацията е била явна и постоянна...

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    12 8 Отговор

    До коментар #18 от "реру":

    И да допълня обратни .доносници ченгета които са обратни напук на канона на църквата ни.та комунистите съсипаха и най святата ни институция църквата.юмого са интересни путлер и компанията като се появят загрижени за религията.за да станеш офицер на кгб е трябвало да си заклет атеист.
  • 22 Коментар

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    Комунизъм в България няма от 1989-та.Демоне,отивай да се лекуваш в Курило!Ръсиш сатанизъм и настройваш хората срещу църквата.
    Самите комунисти са били против църквата и в такъв случай в момента си противоречиш как поповете работили за комунистите.Усещаш ли каква шизофрения те тресе?!Ще ти мине когато демона излезне от теб.Отивай на екзорсизъм!

    Коментиран от #23

  • 23 реру

    9 8 Отговор

    До коментар #22 от "Коментар":

    "Комунизъм в България няма от 1989-та... Ръсиш сатанизъм и настройваш хората срещу църквата..."

    Комунизъм в България НЕ Е ИМАЛО и преди 1989 год., а само сляпо подражаване на болшевишките простотии, като средство за задържане и контролиране на това, което Червената армия дава на шумкарите...

    Вярващите хора не се влияят от Facebook, интернет и т.н., а преди 1989 год. и след това знаят много добре кой кой е в БПЦ... а и някои архиви вече са отворени...

    Коментиран от #24

  • 24 Коментар

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "реру":

    Като не е имало защо до ден днешен пишеш за комунисти и БКП?!30 години са минали,1000000000000 пъти са били сменени тези хора,а ДС не съществува от 1990-та година.Еййййй ...болни хора!
    Това гонене на свещеници там е,защото те са сатанисти и искат да затрият църквите.От 2016-та там е легална Сатанинската църква и легално се кланят на дявола.Срещу свещениците са изфабрикували явно нещо и вместо да ги сменят те палят църквите.Господ ще ги накаже.
Новини по държави: