Last news in Fakti

7 Април, 2023 11:50 807 30

Макрон пристигна в Гуанчжоу, за да се срещне с китайски студенти

  • китай-
  • франция-
  • гуанчжоу-
  • еманюел макрон -
  • студенти-
  • среща

Посещението в Гуанчжоу се състоя на третия ден от държавното посещение, по време на което френският президент призова вчера китайския си колега "да вразуми Русия" по отношение на Украйна

Макрон пристигна в Гуанчжоу, за да се срещне с китайски студенти  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Гуанчжоу (Кантон), за да се срещне с китайски студенти преди вечеря с колегата си Си Цзинпин в последния ден от държавното си посещение в Китай, по време на което конфликтът в Украйна беше водеща тема, съобщи Франс прес.

Макрон беше посрещнат от огромно множество от хора при пристигането си в университета "Сун Ятсен", като мнозина държаха мобилните си телефони с надеждата да си направят селфи с него. След това той произнесе реч пред стотици студенти в спортната зала на кампуса и се очаква да отговори на въпросите им.

Университетът, който е един от най-престижните в Китайската народна република, има партньорства с 24 френски образователни институции. Той е свързан и с консорциум от инженерни училища в рамките на Френско-китайския институт за ядрена енергия.

Посещението в Гуанчжоу се състоя на третия ден от държавното посещение, по време на което френският президент призова вчера китайския си колега "да вразуми Русия" по отношение на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също присъстваше на последвалата тристранна среща, предупреди, че "въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на отношенията" между ЕС И Китай.

През последните седмици международният натиск върху Китай да се включи в търсенето на мир се засили, отбелязва АФП. Вчера Кремъл обаче изключи възможността за китайско посредничество за спиране на сраженията, тъй като "ситуацията с Украйна е сложна, няма изгледи за политическо уреждане".

След срещата си с китайските студенти Макрон ще вечеря със Си, а вечерта ще се срещне с двама китайски инвеститори: Тан Цзесюн, председател на групата "Вънцан", и Цзян Лун, управляващ директор на XTC New Energy Materials. Първата компания е специализирана в производството на алуминиеви изделия, а втората - на компоненти за литиеви батерии, използвани в електрическите превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    21 1 Отговор
    Ще сменя бабата за младо китайче
  • 2 00000

    22 1 Отговор
    Урсула и международно право ........,ако нейните прости и нагли мнения са правото........
  • 3 А колонията някъде на балканите

    12 1 Отговор
    Я заобиколят всички лидери ❗
    Преданите евроатлантици, натовци и т.н. г ъ з 0 л N з ц N могат ли да го обяснят този феномен ?
  • 4 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    Най важното от срещата е че ЕС вече ще плаща на Китай с юани вместо долари.

    Коментиран от #24

  • 5 А пред китайските баби

    13 0 Отговор
    кога ще говори? Или става опасно?
  • 6 Спиро

    14 0 Отговор
    Ще ги учи, как да си намерят дърта баба и да живеят в хармония с нея.

    Коментиран от #9

  • 7 Нещо май...

    11 0 Отговор
    ...свършиха чиповете ми се струва?! Кажи си, не е срамно :) .
  • 8 Ама тоя Макрон...

    20 0 Отговор
    ...,наистина бил...Макарон...!Страната му ври и кипи в протести срещу социалната му политика,той тръгнал при Ганчооглу в Пекин,да изпълнява поръчка на САЩ...?!?!
  • 9 ГОСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Спиро":

    Дядо под прикритие
  • 10 Пак ще го плюнкат

    12 0 Отговор
    като в Африка, а тоз ще си мисли, че вали и ще се смее инфантилно.
  • 11 Може ли да сме бетер...

    12 0 Отговор
    ...от командването ни на времето от СССР...?!
    Да се оставим,съвсем чинно и безропотно един Макарон и една Гинеколожка да ни решават съдбата ...?!?!
  • 12 123456

    7 0 Отговор
    ами като не му върза Си , ще ходи по студентки ...
  • 13 Ццц

    8 0 Отговор
    Държавата му гори. Хората щурмуват офиси на Блек Рок във Франция с викове, че там има пари за пенсии ако му трябват на Макрон. А нашия го пратиха на командировка в Китай началниците му от Вашингтон. И този винава за водещ европейски политик
  • 14 kученцето

    6 0 Отговор
    на байДън отива да джавка демократизъм в размирния район на Китай...
  • 15 име

    1 5 Отговор
    Ето как изтичат западните технологии към Китай.Сащ дават технологии на франция а Франция ги споделя с Китай.Държави като Френската трябва да бъдат изключени от всякакви международни спогодби с развитите Западни държави.

    Коментиран от #16

  • 16 Програмист

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "име":

    И какви "западни технологии" изтичали към Китай - 5G технологията май изтече в обратна посока. Хуавей първи я предложиха ама "свободния пазар" на запад не ги допуснаха че щяло да има проблеми със сигурността на краварника. Обаче от краварника като сложат 5G в някоя колония няма никакви проблеми със сигурността за нея.

    Коментиран от #18

  • 17 Реалиста

    6 0 Отговор
    Макрон избяга от най-върлите си фенове, чак в Китай.Там го чакаше огромна изненада.Си Цзинпин го предупреди изрично "твойта работа няма да стане.
  • 18 име

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Програмист":

    Всъщност не Хуавей открадна технологията от френската АЛкетел след като купи американската Люсент.

    Коментиран от #21

  • 19 Французин

    5 0 Отговор
    Генерал дьо Гол се върти в гроба - макарончо като послушно кученце ходи да изпълнява американски заръки в Китай (защото те нямат очи да се явят пред Си). А навремето Франция беше велика държава със собствена политика както и Германия а САЩ ги принизи до треторазрядни колонии. Хайде Германия и Италия още са окупирани но независимостта на Франция трудно беше извоювана от генерал дьо Гол а сега този я предаде без бой.

    Коментиран от #20

  • 20 смех

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Французин":

    Мда наистина французите безработни а заводите на Еърбъс от Тулуза в Чайна умни с атез французи пък после идкат на 100 да се пенсионират добре че целият ЕС ги храни.
  • 21 Програмист

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "име":

    Е според пропагандата е така ама реалността е друга - спецификациите на 5G технологията бяха измислени от Алкател (и не само) и бяха обществено достъпни но самото изпълнение на устройствата си беше на Хуавей. То и сега спецификациите за бойните самолети дали са от 4-то, 5-то или 6-то поколение са общоизвестни но никой все още не е направил 6-то поколение самолет.

    А самото изпълнение на 5G технологията беше откраднато от запада.
  • 22 Логиката на Урсула

    5 1 Отговор
    Значи Китай да не праща оръжие на русийката (той няма и такива намерения), а колективният запад да пълни Украйна с такива! Нещо не ми се връзва!

    Коментиран от #27

  • 23 Цун Кай Мой

    5 1 Отговор
    По време на срещата Урсула фон дер Миндер,този път са я заключили в килер,за да не разваля добри тон на срещата.
  • 24 стоян

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    До 4 ком - лъжеш путинофилчо - а не искате ли в рубли

    Коментиран от #28

  • 25 Сократ

    6 0 Отговор
    Си заведе макрона в Гуанджоу, защото леко да му напомни какво са творили франсетата през втората опиумна война в града. Но се съмнявам, че този е разбрал. Просто западняците се правят на утрепани за техните престъпления.
  • 26 Стратега

    5 0 Отговор
    Защо е орязана информацията за разполане на ядрено оръжие в не ядрени държави? Макрон говори за Русия и Белорусия но…, става дума за САЩ. САЩ имат тактически ядрени заряди в 6 европейски страни: Италия, Холандия, Испания, Белгия, Германия а само в Турция има 90 такива!
    САЩ и НАТО се готвят от половин век за атомна война срещу Русия!
  • 27 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Логиката на Урсула":

    Ако се наложи Китай на само оръжия ами и войници ще прати да помагат на Русия но за сега не се налага въпреки че САЩ се мъчат да намесят и европейските държави в конфликта - не НАТО а отделни държави. Иска им се някак да има пълномащабна война в Европа ама те пак да излязат сухи от нея като ВСВ и по възможност да не е ядрена или поне ракетите да не пресичат атлантика.
  • 28 Бай Котьо

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    стояне ,стояне да ти се пробва който те хване.
  • 29 Ранърса

    3 0 Отговор
    Чувай чувай,да ви отворя сега,ко става.Щото Император Си не вдигал телефона на Бай Дрън и той изпратил придворния си шут да преговаря.Ама пък Император Си деликатно по китайски му отговорил,че и Бай Дрън не го вдига.
  • 30 Лаврентий Берия

    1 0 Отговор
    Макароня,ще учи студентите как да се отнасят с бабите си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания