Last news in Fakti

8 Април, 2023 20:41 1 388 5

МАС протестира срещу санкциите на Китай срещу представителя на Тайван в САЩ

  • тайван-
  • китай-
  • санкции-
  • демокрация-
  • сплашване-
  • заплаха-
  • суверенитет-
  • национална сигурност

Тайван определя санкциите като силно враждебни и опит за сплашване и потъпкване на демокрацията

Съветът по континенталните въпроси на Тайван (МАС), най-висшата правителствена агенция в Тайван, занимаваща се с отношенията с Китай, остро протестира срещу вписването на Сяо Би-ким, представителят на Тайван в САЩ, в черния списък на Китай.

В свое изявление вчера МАС заяви, че санкциите на Китай са поредно доказателство за опитите му за сплашване на тайванските активисти и само ще навредят на отношенията през Тайванския проток, като определи действията като силно враждебни.

От МАС заявиха, че правителството ще продължи да следи развитието в Тайванския проток след санкциите и ще предложи подходящи мерки, ако е необходимо, за противодействие на Пекин и гарантиране на националната сигурност и защита интересите на Тайван.

Правителството също така ще продължи да информира международната общност за опитите на Китай да потисне демокрацията.

По-рано в петък Службата по въпросите на Тайван на Държавния съвет на Китай обяви санкциите срещу Сяо. Същите са в следствие на срещата между президентът Цай Ин-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Според агенция Синхуа, на Сяо и членовете на семейството ѝ им е забранено да влизат в Китай, Хонконг и Макао.

Китай наложи подобни санкции на The Prospect Foundation - организация, която се оглавява от бивш тайвански външен министър, както и на Съвета на азиатските либерали и демократи - многонационален съюз на управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван, основан през 1993 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван обвини въпросните институции, че насърчават идеята за "независимост на Тайван" в международен план. Китай също така обвинява въпросните институции, че се опитват да защитават идеята за „два Китая“, което е нарушение на принципа „Един Китай“.

От МАС са категорични, че санкциите срещу Сяо няма да постигнат нищо друго, освен да повишат недоволството на народа на Тайван срещу Китай.

Преди Цай да се срещне с Маккарти, Мао Нинг, говорител на китайското външно министерство заяви, че Пекин категорично се противопоставя на „всяка форма на официално взаимодействие и контакт между американската страна и тайванските власти“ и „ще предприеме решителни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    18 2 Отговор
    Тайван е Китайски!

    Коментиран от #2

  • 2 ЦРУ

    1 19 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Тайван е американски, америка освобождава Китай от руски и японски войски, през 1960 дефакто е американски щат а Великобритания незаконно го предава на Китай който всъщност е американска защитена територия, а сега статута им е на защитен американски остров от Китай, нито БРИКС нито ШОС държавите могат да си позволят дългосрочна война срещу САЩ за острова

    Коментиран от #4

  • 3 Съдията Дред

    9 0 Отговор
    Ало , мисирката, земи се запри, не списваш за Тайван нюз
  • 4 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЦРУ":

    САЩ са исконна индианска територия, завладяна насилствено от англичани, французи и всякава отпадъчна утайка преди няма и 200години. Америка трябва да се върне на индианските народи. Казах
  • 5 Иван

    4 0 Отговор
    Санкции потискат ли демокрацията????? Значи боклуците Байден, Урсула, Олаф, Борел, англичани, канадци, испанци, пуделчета, трябва да бъдат линчувани.