Last news in Fakti

9 Април, 2023 18:14 12 450 59

Русия и Китай предизвикват ново безпокойство във Вашингтон

  • русия-
  • китай-
  • валути-
  • юани-
  • търговия-
  • икономика-
  • долар

Това е преди всичко заради техните сценично организирани прояви на дипломатическо единство по темата за Украйна и други теми

Русия и Китай предизвикват ново безпокойство във Вашингтон - 1
Източник: БГНЕС

Този месец Русия и Китай предизвикват ново безпокойство във Вашингтон. Това е преди всичко заради техните сценично организирани прояви на дипломатическо единство по темата за Украйна и други теми.

Всичко обаче се свежда и до пари: по време на посещението на президента на Китай Си Дзинпин в Москва през март президентът на Русия Владимир Путин обеща да приеме юана за "разплащания между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка", за да измести долара.

Москва и без това все повече използва юана за нарастващата си търговия с Китай и го включва в резервите на централната си банка, за да намали експозицията си към "токсични" активи, както определя американските активи.

Дали това има някакво значение? Доскоро повечето западни икономисти биха казали, че не. Все пак отдавна се предполага, че затвореният характер на капиталовата сметка на Китай е пречка за по-широкото използване на националната валута на страната.

Точно сега обаче изявлението на Путин носи необичайно емоционален удар. Една от причините е, че има опасения, че банковите сътресения в САЩ този месец, инфлацията и надвисналата битка за тавана на дълга правят базираните в долари активи по-малко привлекателни.

"Доларът поевтинява, за да се финансира спасяването на банките", коментира наскоро либертарианският икономист Питър Шиф, който повтаря широко разпространен сред американската десница възглед.

Междувременно Джим О'Нийл, бившият икономист на Goldman Sachs, който лансира абревиатурата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР), публикува статия, в която твърди, че "доларът играе твърде доминираща роля в глобалните финанси" и призовава нововъзникващите пазари да намалят рисковете си.

Другият фактор, който предизвиква безпокойство, е, че преди посещението на Си в Москва саудитското правителство обяви, че ще започне да фактурира част от износа на петрол за Китай в юани. Отделно Франция току-що направи първата си продажба на втечнен природен газ в юани, а Бразилия прие валутата за част от търговията си с Китай.

Няма абсолютно никакви признаци, че тези символични жестове нараняват зелените пари в момента, цитира bgonair.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоше

    138 2 Отговор
    Става опасно.
  • 2 Последния Софиянец

    205 8 Отговор
    Нещо се мълчи за най важното от посещението на Макрон в Китай.Договориха Франция и Китай да търгуват в юани вместо в долари .САЩ утече.

    Коментиран от #7, #24, #48

  • 3 Ще се нааааааакат

    103 5 Отговор
    Скоро в а
  • 4 Маца

    182 9 Отговор
    Както е тръгнало на запада няма да му се размине само с безпокойство.
  • 5 Флин

    155 5 Отговор
    Точно тия "абсолютно никакви признаци" превръщат "зелените пари" в призраци
  • 6 )))))

    119 3 Отговор
    Да де сценично, но не по сценария на обора.
  • 7 Видяхме

    160 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Разпада на соц. лагера, май ще видим и сгромолясването на " колективният Запад". Целият ни живот мина в интересни времена...както е китайското проклятие.
  • 8 Бурхныбэлэг чадалтай

    179 9 Отговор
    " ХЕГЕМОНА" бавно и мъчително си отива и ще остави кървави дири за години напред. Идва нов световен ред, който ще е по-добър със сигурност, но ще мине време до заличаването на зверствата причинени от империята на злото и англосаксонските мизерии по цял свят.

    Коментиран от #49

  • 9 Констатираща

    138 9 Отговор
    Ах, пак "тревога" за чувствителните американци! Какво ли ще измислят, за да разрушат приятелството между Китай и Русия, за да наложат своите "ценности"?!
    Трудно е да наблюдават приятелство и сътрудничество между две страни и да не могат да го контролират. Това ще е ужасно за тях. Само да не вземат много да се разсеят, че да изпуснат контрола върху Украйна! Тогава вече съвсем ще се изложат пред себе си, защото иначе, всички ги познават.
  • 10 007

    12 125 Отговор
    То си има народна поговорка. Краставите диктаттури през 10 планини се сговарят за агресия и анти човечност!!!🇧🇬🇺🇸🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #12, #43

  • 11 Другарят Си:

    11 112 Отговор
    Пу, дай ми доларите си, под санкции се намираш и западняците нищо не ти дават. Ще ти дам юани и без това само с мен ще търгуваш, е и със С. Корея, Иран и Еритрея.

    Коментиран от #50

  • 12 Хихихи..

    100 6 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Вие,евро-фашагите като видите зора и вадите джокер "човечност".Само че вече никой не иска да играе с вашата колода,тесте по нашенски,мъкии..
  • 13 байгън с колелото

    85 3 Отговор
    Да се безпокоят щото те предизвикаха миграцията
  • 14 Икономист

    122 3 Отговор
    "Няма абсолютно никакви признаци, че тези символични жестове нараняват зелените пари в момента"

    Е фалитите на банки не са никакви признаци - те фалират заради глобалното затопляне или защото времето се застуди. А това че миналата година стокооборота в долари в световен мащаб е намалял със 41% пак няма никакво значение. Това че даже и Япония намалява валутните си резерви в долари пак няма никакво значение.

    Доларът е един голям балон и се държи единствено на световната търговия с него - почне ли търговия в друга валута и той ще се спука.

    Коментиран от #54

  • 15 Пучо Капучо

    114 6 Отговор
    Кукловодите на ФАЩ яко са притеснени. Те неслучайно "избраха" сдухнатото старче начело на обора, та белким си дърпат конците спокойно, обаче
    рашките нещо се заинатиха в Окрайна, много се заинатиха. Китай пък и тях не ги е срам - застанаха плътно до Русия, а и не изпращат подобаващо стринка Урсулинка...и започна голямото западняшко фащане за палци.те.
    Кой ли ще гръмне пръв от лидерите на западняците - Урсула или бай Дрън???
    Столтенберг не го броя - НАТО е маша на ФАЩ.

    Коментиран от #42

  • 16 шшшш

    91 3 Отговор
    Много добра новина, американците също осъзнават как са окупирани от евреите, ще национализират ФЕД, ще изгонят еврейските сатани ротшолд и рокфелер, и света ще си отдъхне от този паразит !
  • 17 Урюрвкос

    13 50 Отговор
    за Русия риска е 100% където и да получи долари за стоки и услуги те ще бъдат конфискувани. Златото стана 2024$

    Коментиран от #53

  • 18 ЦРУ

    65 4 Отговор
    Безпокойствие не трябва да има във Вашингтон в връзка с това че БРИКС ШОС ОДКС ОНД ЕВразия Тюрските Арабските Африканските Латино държави имат единство в всичко а в това че скъюзниците им намаляват и военната мощ на съюзниците също, а военните технологии на САЩ изтичат всеки месец за последните 10 години като вода в канала и воненното преимуществуво намалява за сметка на копирането на технологии и икономическото сътрудничество с държави извън Г 7. направи БРИКС и ШОС държавите богати и облагодествани от глобалния пазар на Вашингтон
  • 19 Плутона

    59 3 Отговор
    Франциа е била винаги отдалечена от САЩ.
  • 20 табсо..

    99 6 Отговор
    Тва БРИКС..са над три млрд.хора,много нещо.и не искат краварската валута..евала иде новия ред-ама така требва да бъде..

    Коментиран от #21

  • 21 ЦРУ

    10 76 Отговор

    До коментар #20 от "табсо..":

    1 милиард бели западняци като американцие, европейци, канадци, австралийци, млака част от юж америка и юж африка и някои други бели териотрии, искаш да паднат в власт на ханци, сибирци, раши, латино, мюсли, тюрки, перси, афгани, афро, арабели, индуси,
  • 22 Прелест

    6 77 Отговор
    Като колабира рублата и направо ще имат готови юани за ползване..много красиво се получават нещата..Ммм ммм
  • 23 Хе хе хе

    37 7 Отговор
    сигурно и рублата поевтиня за да се финансират банките.... големи измишльотини. кой е изпльокал тая тъпня?
  • 24 Шаро

    72 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ами така ще е. Краварите нали ги цакнаха с едни 40 ли 80млрд.за едни подводници за Австралия. Всичко се връща. А и вече им нямат вяра франсетата.
  • 25 Луд

    68 4 Отговор
    Лошо Китай няма нещо което да не може да произведе....технологично също са много напред...прочетете за защитените патенти за 2021г.
    С енергията и ресурсите на Русия положението за Европа наистина става много зле.
    САЩ не коментирам...те са голяма държава ще се оправят.
  • 26 Гордостта на Тарра

    82 2 Отговор
    Били се безпокоили .. сащ не забравяйте че не сте сами на тая планета.. Русия Китай Индия Бразилия Пакистан Иран са като площ и население 60% .. егото ви е голямо за хегемон ...
  • 27 Санкционер

    65 4 Отговор
    Санкциите ,санкциите а, ко тана с тях де май се изтърсват вече върху кратуните на големите умници.Никой ли не прозря ,че тия на такава мощна държава като РУСИЯ не вървят! Още мало време и ше видят как вместо да целуваш ръка ще се наложи да целуваш .... е знае се какво! От много акъл. Малко остава.

    Коментиран от #32

  • 28 12345

    62 6 Отговор
    И, кои са победителите-Русия, Поднебесната, Индия,Латинска Америка, Малките тигърчета, Куба, Сърбия, Унгария, Беларус.Франция и Гърция ще играят за себе си и няма да се конфронтират с Русия.Италия ,Испания Скандинавия също.И, кои останаха против Русия -противна протестантска Англия, фашистките Полша ,Окраина/има ли я още?/,пияниците от Финландия, каторжническа Канада ,а,а,а и наркоманските сащ 8.5 МИЛИАРДА население в света-2/3 за Русия.Мисля ,че е ясно-6 милиарда за Русия/или точно 5.6 Милиарда /. .

    Коментиран от #37

  • 29 Вирус

    53 2 Отговор
    Хахаха пак безпокойство умират затова ръчкат Молдова Грузия Тайван сирия
  • 30 Айде бе

    4 39 Отговор
    Откога чакам да забогатея да си купя рублойоанорупии и да се пенсионирам
  • 31 Охооо

    5 50 Отговор
    Ако Йоана се вдигне край на производство на западните стоки в Китай, тогава ще започнат руските марки да произвеждат в Китай с тяхната си валута, ооо забравих, няма руски марки, а нямат тяхна валута, защото и едните и другите не си харесват валутите, и милярдите китайци ще работят в чии заводи ?
  • 32 Морски

    3 47 Отговор

    До коментар #27 от "Санкционер":

    Е като е мощна, що БВП-то и е толкова ниско? Ходил ли си извън Москва някъде ?

    Коментиран от #39

  • 33 Боклук

    23 1 Отговор
    Коментаторите на Диема са много прости .
  • 34 МАНИ МАНИ

    54 3 Отговор
    Кравите ги ФАНА ЛУДА КРАВА!
  • 35 Бай Дън и Блинки

    38 2 Отговор
    заедно с Черната Горила гълтат транквиланти.
  • 36 Баце

    34 1 Отговор
    Ами сега мармотът ще трябва да завива бонбонките не в зелени хартийки, а в юани или трябва да почне да работи като всички в останалия свят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 И ние

    31 1 Отговор
    Обезпокоени сме че Сащ и Ес не се разплащат в левове.
  • 39 А ти ходил ли си

    37 3 Отговор

    До коментар #32 от "Морски":

    извън София някъде да видиш европейското благоденствие на територията?
  • 40 НАТО ВЪН

    45 2 Отговор
    Да изметем крадливите амерички и натовски свинчуги от татковината ни!!!!

    Коментиран от #56

  • 41 А ха ха хахаха

    3 27 Отговор
    Това от къде го преписахме, ръша тодей ли, пак ли ще громите долара, брей този долар вече цял век все рублата иска да го замени и не се получава и не се получава, китайците не искат Йоана да е скъп, дори нарочно го държат евтин
  • 42 Хахаха

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пучо Капучо":

    Засега Макрончик се изказа:
    Макрон заяви също, че Европа е увеличила зависимостта си от САЩ по отношение на оръжията и енергията и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост.

    Той предложи Европа да намали зависимостта си от "екстериториалността на американския долар", което е ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

    "Ако напрежението между двете свръхсили се засили ... ние няма да имаме нито време, нито ресурси да финансираме стратегическата си автономия и ще се превърнем във васали", каза той.

    През последните години Русия, Китай, Иран и други държави бяха засегнати от американски санкции, които се основават на отказ за достъп до доминираната от долара световна финансова система. Някои в Европа се оплакват от превръщането на долара в оръжие от страна на Вашингтон, което принуждава европейските компании да се откажат от бизнеса и да прекъснат връзките си с трети страни или да бъдат изправени пред осакатяващи вторични санкции.
  • 43 Джеймс

    33 0 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Що така бе!!!? Нещо ми се видиш развълнуван.
    Толкова много диктатури премахнахте в близкия изток(и на още много други места по света) и създадохте цъфтящи демокрации. Включително и у нас.
    От какво се притесняваш!!!? 🇬🇧🇫🇰🇨🇰🇧🇲🇦🇮🇭🇲🇬🇸🇰🇾🇵🇳🇹🇦🇹🇨🇹🇻🇻🇬🇮🇴
  • 44 Горката ни България

    32 2 Отговор
    Пак сме на грешната страна. Нова национална катастрофа ще има ако продължаваме да сме американски подлоги.

    Коментиран от #45, #46, #59

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 евлампи кътев

    19 2 Отговор

    До коментар #44 от "Горката ни България":

    ми те америчките свинчуги сака България без нас , демек туземците.От зачеването си трепят месните и заграбват територията !!!
  • 47 Ами да

    0 13 Отговор
    Имперски мераци на несменяеми вождове! Диктатори!
  • 48 Софиянецо, научи български!

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Думата е ОТТЕЧЕ, както мръсната вода се оттича в канала, това е асоцияцията!
    Много лошо ви влияе този шопски диалект!
    То, вие си го мислите за книжовен български, де!
  • 49 Славчо

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бурхныбэлэг чадалтай":

    И си напълно прав това е самата истина Сащ трябва да падне в канала чакам го този ден
    Дай Боже
  • 50 Ние Пък Се Нагледахме На

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Другарят Си:":

    "сценично организирани прояви на дипломатическо единство" с приемането на Финландия в НАТО
  • 51 Професор Витанов

    1 19 Отговор
    Путлер освен, че се е отказал от рублата посвирил ли е на жълтия. Ся Волгин и Сидиров трябва да получават юани, а копейкин ще си остане само с прякора.

    Коментиран от #55

  • 52 анализатор

    6 3 Отговор
    Значи сега ако Копейкин е умен, ще върже лева за юана, вместо за рублата.
    Тези две валути заедно с рупията, ще станат световни валути и ще се продават за 9000 долара всяка.
    Затова опичайте си акъла и сменяйте евра и долари за рупии, юани и рубли
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Рошко

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Икономист":

    Е па ти, ша го спукат с f-35 😂😂😂😂😂😂
  • 55 Неук

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Професор Витанов":

    Путин не се е отказал от рублата а от долъра. И не само той!
    Ама тък кой съм аз, та да обяснявам на Професор.
  • 56 И след това,

    0 8 Отговор

    До коментар #40 от "НАТО ВЪН":

    накъде!Сами ли ще си правим отбраната,с какви пари.То смислените оръжия са скъпо нещо,пари откъде.Съюз с руснаците не струва,видяхме как помогнаха на Армения.Ако имаш идеи кажи.
  • 57 СЛОНА

    9 1 Отговор
    ТОВА Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД!!!
    КРАВАРИТЕ ДА СИ НАЛЯГАТ ПАРЦАЛИТЕ,
    А СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ЕНГЛИШ- ВЪН!!!
  • 58 Ной

    4 1 Отговор
    Ние го закъсахме, пак сме от губещата страна. Ако вообще оцелеем този път.
  • 59 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Горката ни България":

    Катастрофата вече е на лице. Остава само да се задълбочава все повече и повече. Всичко зависи от нас - какъв път ще поемем. Дано сме разумни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания