Last news in Fakti

11 Април, 2023 21:29 959 7

Министър Джанет Йелън: Не очакваме спад в икономиката, но риск все пак има

  • джанет йелън-
  • икономика-
  • рецесия-
  • инфлация-
  • сащ

Икономиката на САЩ очевидно се представя изключително добре, отбелязвайки солидното създаване на работни места, забавянето на инфлацията и стабилните потребителски разходи

Министър Джанет Йелън: Не очакваме спад в икономиката, но риск все пак има - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският финансов министър Джанет Йелън изрази увереност, че американската икономика остава силна, а банковата система - устойчива, въпреки някои скорошни сътресения. Изказването на Йелън бе направено по време на пресконференция в кулоарите на редовните пролетни срещи на МВФ и Световната банка, предаде Си Ен Ен, пише БТА.

"На този етап няма доказателства, които предполагат свиване на кредитирането, въпреки че това е възможно", каза още Йелън и добави: "Вярвам, че нашата банкова система остава силна и устойчива; има солиден капитал и ликвидност".

Министърът на финансите обясни още, че "икономиката на САЩ очевидно се представя изключително добре", отбелязвайки солидното създаване на работни места, забавянето на инфлацията и стабилните потребителски разходи.

"Така че не очаквам спад в икономиката, въпреки че, разбира се, това остава риск", предупреди все пак Йелън.

Според нея глобалната икономика е в по-добро положение, отколкото мнозина очакваха.

"(По време на срещата на Г-20 през февруари) казах, че световната икономика е на по-добро място, отколкото мнозина прогнозираха миналата есен", припомни американският министър и добави, че "тази картина остана до голяма степен непроменена."

Финансовата стабилност е основна тема на пролетните срещи на МВФ и Световната банка след неотдавнашните сътресения в банковата система, белязани от фалитите на американските кредитори "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB) и "Сигничър банк" (Signature Bank), както и принудителната продажба на швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) на местния ѝ конкурент Ю Би Ес (UBS).

Министерството на финансите, съвместно с Управлението за федерален резерв и Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC), се намеси след фалита на двете регионални банки, за да гарантира, че вложителите ще имат достъп до всичките си пари, както и да се опитат да предотвратят бъдещи изтичания на капитали от сектора.

Тогава Йелън каза, че предприетите "решителни и силни действия" са помогнали за стабилизиране на ситуацията, а също така, че "банковата система на САЩ остава стабилна".

Днес тя препотвърди позицията си, че перспективите за глобалната икономика са "сравнително добри" и се противопоставят на предупрежденията на Международния валутен фонд за по-големи рискове, свързани със сериозно изостряне на финансовото напрежение.

"Не бих прекалила с негативизма за глобалната икономика (…) "мисля, че перспективите са сравнително добри", добави Йелън.

Тя говори още за мобилизацията на частни капитали като важна цел за реформите, за които тя настоява в Световната банка, съобщи Ройтерс.

Според нея подобни реформи са необходима начална стъпка. Тя призова за поетапно въвеждане на допълнителни действия в посока на реформиране на Световната банка през остатъка от годината.

Не на последно място американският финансов министър изрази надежда, че ще посети Китай, подчертавайки фокуса на президента Джо Байдън върху отварянето и поддържането на канали за комуникация с Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 12 Отговор
    САЩ са номер 1-Русия -пред фалит
  • 2 Делю Хайдутин

    13 1 Отговор
    Обора фалира!муууу
  • 3 Българин

    1 11 Отговор
    гладни ватенки се опитват да избягат в САЩ
  • 4 Те и банките във ФАЩ

    12 1 Отговор
    Са стабилни и след два-три дена....бум.
    А таванът.... го качват все по-нагоре !!!
    С кВо ли го подпират ?!
  • 5 Пешо

    8 0 Отговор
    Банките фалират във Фащ само за забавление и таз да ни обяснява , ама това е за цвят и разнообразие.
    Забавно и весело лъ.жат ежечасно и във всеки един момент. Това вече не е спорт , а манталитет. Комбойците мноо обичат така, пък който им се хване.
  • 6 йхнкхйких

    6 0 Отговор
    Вижте я 1.20 прегърбена за къде се натиска тази вещица бе ! Марш в старческия дом
  • 7 ивелин

    4 0 Отговор
    Тая белоглавата е по скоро врачка отколкото Финансов Министър. Като казва може да е така може да не е така определено и точно не може да се каже нищо .