Last news in Fakti

12 Април, 2023 08:07 1 527 7

Хунтата заяви, че смъртоносният въздушен удар е бил насочен срещу бунтовническите сили

  • мианмар-
  • мианма-
  • бунтовници-
  • хунта-
  • азия-
  • въздушен удар-
  • загинали

Най-малко 50 души, включително деца, са били убити

Военните на Мианма заявиха, че тази седмица са нанесли удар срещу събиране, организирано от бунтовническата опозиция, и че ако има загинали цивилни, то е било, защото са били принудени да помагат на "терористите", съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Според съобщения в медиите най-малко 50 души, включително деца, са били убити при въздушния удар вчера в северозападната част на Мианма. В страната цари хаос, откакто през 2021 г. превратът сложи край на десетилетие на плахи реформи, включващи управлението на гражданско правителство, ръководено от носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи. Някои опоненти на военното управление са взели оръжие, като на места са се присъединили към бунтовници от етнически малцинства. Армията отговори с въздушни удари и използване тежки оръжия, включително в населени места.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар и призова отговорните да бъдат подведени под отговорност, заяви неговият говорител. Той добави, че Гутериш "отново призовава военните да прекратят кампанията на насилие срещу населението на Мианма в цялата страна".

Говорителят на хунтата Зау Мин Тун заяви пред военния телевизионен канал Майуади, че нападението срещу церемонията, организирана от създаденото от опозицията алтернативно правителство е имало за цел да възстанови мира и стабилността в региона. Убитите са членове на въоръжените сили на опозицията. "Те са тези, които се противопоставят на правителството на страната, на народа, на страната", подчерта Зау Мин Тун. "Според информацията ни на терен сме ударили склада с техните оръжия и той се е взривил, вследствие на което са загинали хора", добави говорителят.

Във връзка с обвиненията за цивилни жертви той добави, че "някои хора, които са били принудени да ги подкрепят, вероятно също са загинали". Според Зау Мин Тун на снимките се вижда, че някои от убитите са били в униформи, а други - в цивилни дрехи и че въоръжените сили на опозицията твърдят, че има цивилни жертви, когато са загинали техни бойци. Той ги обвини също в извършването на "военни престъпления" и убийства на "монаси, учители и невинни жители" в района, които не подкрепят опозицията. Според информация в медиите загиналите при въздушния удар са между 50 и 100 души, включително цивилни. Военните отричат обвиненията, че са извършили жестокости срещу цивилни граждани, и твърдят, че се борят с "терористи", решени да дестабилизират страната, припомня Ройтерс. Армията управлява Мианма от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    НАТО защо вече не се е намерило ❗❗❗
    ЕС защо не е наложил санкции ❗❗❗
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Аз знам , а Вие 🤔🤔🤔
  • 3 Джамбaза

    7 0 Отговор
    Не намирам Мианма на картата.
    Да не би да е на глобуса на Украйна?
  • 4 Снаряди за мир

    4 0 Отговор
    Великият бг военнопромишлен комплекс, защо още не е договорил износ на оръжия и боеприпаси и за тази хунта?

    Коментиран от #5

  • 5 Д¥ре за кеш

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Снаряди за мир":

    И там има, имааа
  • 6 Марче

    4 0 Отговор
    Твойта специалност са успехите на хунтата от киiф!!!? Или за момента нямаш друга работа?
  • 7 въпрос

    0 0 Отговор
    от кога бойко тиквенов прави въздушни удари че пишете за хунтата ? или то хунти много ама кой за коя пише не е важно…