Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2023 21:53 2 580 20

Военно положение! Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите

  • украйна-
  • черно море-
  • крим-
  • нато-
  • русия

Украйна инициира Първата конференция по сигурността в Черно море съвместно с Румъния, за да намери ефективни начини за отговор на предизвикателствата пред региона

Военно положение! Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В румънската столица Букурещ се провежда двудневна конференция за сигурността в Черно море, като министерствата на отбраната и външните работи както на Украйна, така и на Румъния заемат централно място, докато Русия поставя под съмнение бъдещето на сделката за корабоплаване с посредничеството на ООН, подписана с Украйна през 2022 г., пише RFI.

Първата конференция по сигурността в Черно море започна в Букурещ в сряда на фона на инвазията на Русия в Украйна, която компрометира морската сигурност в регионите на Черно и Азовско море.

Москва посочи, че перспективите за черноморската зърнена сделка с посредничеството на ООН не са добри, тъй като обещанията за премахване на пречките пред руския износ на селскостопански продукти и торове не са били изпълнени.

Сделката за зърно беше постигната миналата година в опит да се облекчи продоволствената криза, която предшества руската инвазия в Украйна, но се влоши от последвалата война.

Украйна инициира Първата конференция по сигурността в Черно море съвместно с Румъния, за да намери ефективни начини за отговор на предизвикателствата пред региона.

Срещата е и част от Международната кримска платформа - механизъм, насочен към прекратяване на руската окупация на Крим и възстановяване на сигурността в Черно море и извън него.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната, ръководители на международни институции, правителствени служители и независими експерти участват в конференцията, за да разгледат въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху регионалната сигурност и да обсъдят възможна стратегия за отговор на потенциални заплахи в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 6 Отговор
    Комици!

    Коментиран от #14

  • 2 мдам

    35 7 Отговор
    О-Демократите ви, не искат да ни вкарат във война, да ни направят гейове и да ви фалират територийката.. не бе .

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наско

    32 7 Отговор
    Опасни са укрите. Разхвърляха мини в морето и се сетиха за нови циркови изпълнения . Правят си само кьор софра насам натам.
  • 6 Тошо

    23 6 Отговор
    ПРЕЗ ВСВ МАМАЛИГИТЕ БЯХА НА ГРЕШНАТА СТРАНА/ХИТЛЕР/ И СЕГА ПАК СА НА ГРЕШНАТА .СЛЕД ВРЕМЕ ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ ДА ИМ ИНСТАЛИРАТ НОВ ЧАУШЕСКУ И ДА ГИ МАЧКА ПАК.

    Коментиран от #19

  • 7 Рашка с чашка

    9 26 Отговор

    До коментар #2 от "мдам":

    Какъв си ти, който наричаш една от най- старите държави в Европа, територийка? Една от чтрите държави със своя писменост в Европа? Ясно е какъв си, духовен роб на Златната орда от татари, която след много битки е успяла да унищожи Волжка България и сама се е нарекла Русия, на името на Киевска Рус! А даже Третия Рим, за което, разбира се няма никакво основание! Защото Рим представлява ранната европейска цивилизация, с която руснаците нямат нищо общо.

    Коментиран от #13

  • 8 Мишел

    26 10 Отговор
    Ракетите в Крим осигуряват сигурност не само в Черно, а и до Средиземно море.

    Коментиран от #11

  • 9 И кво?

    3 7 Отговор
    Кому е притрябвало лайномороето 😆
  • 10 Скоро

    9 10 Отговор
    След някоя и друга седмица в черно море няма да има руски плавателни съдове!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сандо

    13 7 Отговор
    Изхвърлете англосаксите и Черно море ще стане най-мирното.
  • 13 Сандо

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Рашка с чашка":

    Излез на улицата и почни да четеш - горд ли си още с азбуката,която не се използва?Защо не се приема Закон за българския език?И прочети учебници по история - там може да научиш не само колко държави са изчезнали,но и цели народи.И недей да трупаш политкоректни точки - не намесвай Киевска Рус навсякъде.А защо наричаме остатъка от държава "територия"?Ами посочи коя държавна структура е работеща на тази територия.
  • 14 Ъхъ

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Укрина не може да инициира подобни инициативи, защото в скоро време няма да има достъп до море! Сигурността в Черно море се осигурява от Русия и Турция и това е достатъчно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да, така е

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    През ВСВ са били окупирали Одеса! И съответно били завлекли от града каквото докопат! Дори трамвайните релси, които, според злите езици, са върнали след войната, носейки ги на ръце от Румъния до Одеса... Говори се, че е било по заповед на Сталин... Сега се опитват да си показват рогите, но няма да е зле да им се припомни случая с релсите...
  • 20 Светла

    4 0 Отговор
    Думите “отбрана” , “сигурност “ ще си останат без съдържание докато не се ликвидира войната за придобиване на сфери на влияние за робуване на противоцивилизационния хаос сред държавите, народите, сред младежите, в структурите на прогреса ... - лесен и пряк път за сдобиване на икономическа мощ. Както се захвърлиха в дебрите на миналото думите “ разоръжаване “ “ примирие “ и др. така тихомълком ни захвърлят нас хората някъде под лъжовните “ Права на човека “ и някои и други изрази за уж закрилата и защитата ни като природа
Новини по държави: