Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Април, 2023 23:25 1 404 13

Солиден казус! Започват преговори за разрешаване на зърнената криза

  • пшеница-
  • зърно-
  • румъния-
  • украйна-
  • зърнена сделка

Румъния е една от страните, които предлагат помощ на Украйна за износ на селскостопанска продукция, но това доведе до недоволство и протести сред фермерите, които се оплакват от падащите цени

Солиден казус! Започват преговори за разрешаване на зърнената криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния и Украйна ще започнат преговори за разрешаване на зърнената криза. Това стана ясно след телефонен разговор между външните министри на двете държави. В четвъртък дипломат номер едно на Украйна трябваше да бъде в Букурещ за тристранна среща с колегите си от Румъния и Република Молдова, но отмени визитата в последния момент от съображения за сигурност, съобщава БТА.

По време на телефонния разговор украинският външен министър Дмитро Кулеба предложи министерствата на земеделието на двете страни да обсъдят пряко темата за зърнената криза. На свой ред неговият колега Богдан Ауреску увери, че Румъния ще продължи да оказва цялата възможна подкрепа на Украйна в контекста на започнатата от Руската федерация агресивна война, докато това е необходимо. Той обаче настоя за гаранции, че всички селскостопанските продукти, предназначени за трети страни, които влизат в Румъния, ще я напускат към установените дестинации, информират от МВнР.

Още новини от Украйна

Малко след телефонния разговор министър Кулеба потвърди пълната готовност на украинския министър на земеделието в това отношение, посочват още от ведомството.

Румъния е една от страните, които предлагат помощ на Украйна за износ на селскостопанска продукция, но това доведе до недоволство и протести сред фермерите, които се оплакват от падащите цени. Във вторник (11 април) румънската Социалдемократическа партия поиска от Министерството на външните работи да инициира дипломатически разговори с украинските власти за временно спиране на вноса на зърно от Украйна по модела на Полша.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    13 1 Отговор
    Ако Русия го спре по-добре...тъкмо няма да ни тровят и фалити на местните производители да има.
    Да си го карат в Африка.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Съгласен

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "........":

    Да го карат, ама не щат. И къде, къде - в държавите на Източния Фронт. Дори Западът не го взема
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хохо Бохо

    6 10 Отговор
    ЗАЩО?
    Не разбирам защо Украйна може да произвежда по-евтино жито без евросубсидии,
    а в България житото е по-скъпо и неконкурентно способно, въпреки европейските субсидии?
    Може би нашата земя е неплодородна?
    Ами тогава да асфалтираме Добруджа и да построим там ветрогенератори или да почнем да вадим шистов газ

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ...

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "!!! Внимание !!!":

    Защо разпространяваш фейкове?
    Вече има закон, че който разпространява фейкове ще лежи в затвора.
    Не те ли е страх, че ще те хванат и ще лежиш в затвора?

    Казваш: "Всичко внесено от Украйна е предварително заразено с американски химически оръжия! Яйца, брашно, зърно, всичко са отровили! Пазете се , пазете и децата си!"
    А ТОВА Е ЛЪЖА И ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРЯШ ОТКЪДЕ СИ ГО НАУЧИЛ
  • 9 Тъп казус

    4 1 Отговор
    а не солиден. Първо без да съзнават, под звуците на дежурното самохвалство и медийни фанфари създават проблема, после почват да го решават. Бедните държави чакат. Тъпотия безкрай
  • 10 оня с коня

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Не само Българското,но явно и Румънското,явно и Полското Зърно са по-скъпи от Украинското въпреки субсидиите.И подчертавам - не пиша "Жито" а "Зърно",защото от Украйна влязоха огромни количества И Слънчоглед!А е по евтино по ред причини:1/ ТОРОВЕТЕ и Тока там са много по-евтини,РАБ. СИЛА - също предвид Стандарта на живот.2/Тори се със ЗАБРАНЕНИ в ЕС Торове тип "50-те години" които са силно отровни и се отлагат в продукцията,респективно увреждат Чов. Организъм.3/ВОЙНАТА налага на Украинците "Износ на всяка цена" защото Прозорецът на Русия за износ е само Месец- два и ако не бъде изнесена продукцията или ще се похаби,или ще я Конфискува Русия,т.е. Украйна е готова да изнася и на Половин цена защото е "по-добре нещо,отколкото Нищо" в Джоба.И накрая - не са виновни Украинците че внасят у нас и в Полша и румъния зърно,а АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ които купуват "на юруш".

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Асен

    4 2 Отговор
    Като има евтина продукция от Украйна няма да ни дерат кожите в магазините.Земеделските ни производители нека да садят домати а не с мързел да са милионери
  • 13 Васко

    4 2 Отговор
    Желая да закупувам евтини крайни хранителни продукти, конкуренцията е чудесна, хубавото е, че монопола е трудно осъществим в съвременната търговия, така или иначе се използват препарати за обработка на културите, производителите на препарати независимо от коя част на света се съобразяват със съвременни изисквания за торовете и препаратите, отдавна има световни стандарти за тези препарати не само в ЕС. Радвам се, че цената на олито вече не е 5 лева.
Новини по държави: