Last news in Fakti

14 Април, 2023 13:05 1 287 15

Анкара: Визовата либерализация с ЕС продължава да бъде един от приоритетите на Турция

  • турция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • мевлют чавушоглу

Споразумения в областта на миграцията беше подписано на 18 март 2016 г. на фона на продължаващата в Сирия гражданска война, накарала милиони хора да предприемат пътешествието на надежда с цел да стигнат до ЕС

Анкара: Визовата либерализация с ЕС продължава да бъде един от приоритетите на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Визовата либерализация със страните от ЕС остава един от външнополитическите приоритети на Анкара, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, като подчерта желанието на Турция да продължи преговорите с евросъюза, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Чавушоглу засегна различни теми, свързани с външната политика на Турция.

„Искаме да продължим преговорите с ЕС. Но ЕС трябва да подходи искрено към това“, посочи турският външен министър.

Отбелязвайки, че Турция, която е страна кандидат за членство в евросъюза, ще „продължи да прави стъпки в тази посока“, той също така напомни, че Анкара „замрази споразумението за реадмисия, тъй като ЕС не изпълнява (обещанието за) либерализирането на визовия режим“.

Споразумения в областта на миграцията беше подписано на 18 март 2016 г. на фона на продължаващата в Сирия гражданска война, накарала милиони хора да предприемат „пътешествието на надежда“ с цел да стигнат до ЕС, припомня Анадолската агенция.

Документът съдържа шест ключови точки: подновяване на процеса на присъединяване на Анкара към ЕС, осъвременяване на митническия съюз, възобновяване на диалога на високо равнище, либерализиране на визовия режим за турски граждани, сътрудничество в управлението на миграционните потоци и стъпки в борбата с тероризма.​​ ​

Турция отдавна изтъква, че макар да изпълнява своята част от сделката, ЕС не е спазил ангажиментите си, включително либерализирането на визовия режим.

Чавушоглу каза още, че друг приоритет на турската външна политика е „икономическата дипломация“, като уточни, че тя включва „здравен туризъм, търговия и износ“.

Турският първи дипломат обеща да засили ролята на Турция в ЕС. Той добави, че развитието на отношенията със САЩ и страните от Латинска Америка са на челно място в дневния ред на страната.

„Има сериозен стремеж към споделяне на властта в света. Появяват се нови сили заради мултилатерализма и неадекватността на системата. Турция трябва заема много солидно място в това разпределение на власт“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 исляма

    12 10 Отговор
    по далеко от европа, макар и да е изтървана работата

    Коментиран от #2

  • 2 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "исляма":

    Всъщност Тюркяните не са точно Мюсюлмани - преди години във "Financial Times" имаше статия на току що пенсиониран Оксфордски професор който отиваше на работа в Турски университет "In Turkey with Turkey" и едно от основните неща беше че "...Турската форма на Исляма е точно първата форма на Юдейството.." и по нататък: "Това което свързва Великобритания и Турция е че Евреите създадоха Отоманската Империя и Евреи създадоха Британската Империя..." Аз дори му пратих електронна бележка и той отговори. И във Корея ивъв Виетнам и през 1963 при национализацията в Ирак на нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер Турците бяха на страната на Британската Империя

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Чичо Дончо каза

    8 1 Отговор
    Турчулята не са много наред.Мислят си някакви работи.Той ЕС е пред разпад.

    Коментиран от #4

  • 4 Много ясно

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Дончо каза":

    Щом така пишат по фейсбука 😆
  • 5 Объркано Атлантиче

    9 2 Отговор
    Какво не ви казват:
    Президентът на Турция и новият световен ред. Ердоган, говори пред поддръжници: Ние нямаме нищо общо с ЛГБТ хората. Борим се с този изкривен манталитет. Имаме семейна институция.
    Ердоган направи подобна реч за ЛГБТ хората вчера, като обвини опозицията, че налага извращения на турския народ.

    Трябва да се отбележи, че Турция стана втората голяма страна след Русия, чийто лидер публично застъпи значението на запазването на традиционните ценности. Освен това речта на Ердоган е почти изцяло копирана от речите на Владимир Путин.

    Очакваме тази година ръководителите на Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и редица други страни да се обърнат към населението с подобни тези. Някой пак може да каже за двата стола на Ердоган, но в случая говорим за нещо повече от конфликта в Украйна.
  • 6 Супер

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Търновец":

    Това значи, че не турците са ни колили и бесили 500 години

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Търновец

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    Преди около 20 години Франция се готвеше да наложи вето на Турция да получи статут на кандидат за ЕД, а голяма опозиция имаше и в Дания, но тогавашния президент Буш пипни оказа натиск на Евро лидери, а в Германия Зелената партия помогна много на Тюркяните. В Американската преса - прим. Чикаго Трибюн имаше статии как Буш - внук на сенатор Прескот Буш който много помогна на Хитлер - лично оказа натиск на Еврооейците. Прескот Буш - Еврей
  • 8 Българските турци

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Търновец":

    За каква британска империя бълнуваш през 1071 година, когато Алпарслан се установява със селджукските турци в мала азия а Европа тъне в мрака и терора на Инквизицията и планира грабежи на изток с кръстоносните походи ! Що за изкривена фантазия и склонност за фалшифициране на История сте развили за 30 години Демокрация ?!...
  • 9 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    Има хора които плащат и дават заповеди и други дето окачват на бесилото и въртят ятагана. Аз тук цитирам FT а повечето авторитетни вестници съхраняват на твърд диск техните издания, но за да прочетеш съхранена статия трябва да платиш. Преди около 4 години почина г. Linden LaRauche - либерален политик от щат Вирджиния който също в своя кратка книга свърза Венецианската финансова олигархия и падането на Константинопол - " How to recreate our economy"
  • 10 смях

    8 4 Отговор
    Каква "визова либерализация"?? Вие сте фашистка държава с фашисти начело..
  • 11 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    3 5 Отговор
    Кълъчдароглу

    Коментиран от #13

  • 12 Ама Турция

    7 6 Отговор
    НЕ е европейска държава и трябва да се покръстите

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Че имате ли секции за гласуване

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Всички турци ще гласуваме за Кемал":

    В Столипиново?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Що бе, некръстени

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ама Турция":

    Не вземате ли в гейдр. ужинката?
Новини по държави: