Last news in Fakti

15 Април, 2023 12:33 3 660 32

Китай се похвали: Проведохме успешен тест на противоракетна система

  • китай-
  • ракети-
  • сателит-
  • си дзинпин-
  • тайван

Пекин вече разполага с един от най-големите арсенали от всички видове ракети в света и се смята, че бързо го разширява

Китай се похвали: Проведохме успешен тест на противоракетна система - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай заяви, че е провел успешен тест система с наземно базиране за прихващане на ракети по средата на полета им, което е очевиден знак за напредък в способността му да сваля оръжия, идващи от космоса, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на отбраната заяви, че операцията е била извършена късно снощи на китайска територия и тестът е постигнал "желаната цел". Изпитанието е имало "отбранителен характер и не е било насочено срещу която и да е държава", добави министерството, без да дава други подробности, като например дали действително е бил поразен обект, колко прехващачи са били изстреляни и къде са се приземили.

Такива системи, които се състоят от наземно базирани ракети-прехващачи и огромен набор от радари и системи за управление на огъня, имат за цел да свалят балистични ракети, включително междуконтинентални ракети, носещи ядрени или други бойни глави, във втората фаза на полета им. Подобни системи са изключително сложни и скъпи за изграждане, тестване и поддръжка, а възможностите на Китай в тази област не са добре известни.

Подобни прехващачи могат да се използват и като антисателитни оръжия и Китай предизвика сериозни критики, когато в началото на 2007 г. използва такава ракета, за да унищожи свой неработещ метеорологичен сателит. Китай не съобщи за операцията, а експлозията остави огромно поле от отломки, което продължава да застрашава обекти в орбита, включително собствената китайска космическа станция "Тянгун".

Управляваната от китайската армия космическа програма и усилията за разработване на ракети са тясно свързани и се смята, че Китай е използвал центрове за изстрелване на сателити за провеждане на ракетни тестове. Пекин вече разполага с един от най-големите арсенали от всички видове ракети в света и се смята, че бързо го разширява. В доклад на Пентагона, публикуван миналата година, се казва, че в момента Китай разполага с около 400 ядрени бойни глави, а до 2035 г. броят им може да нарасне до 1500.

Аналогични системи е основен компонент на противоракетната отбрана на американската армия, която я подложи на допълнителни изпитания в отговор на зачестилите ракетни опити на Северна Корея. Използваната от САЩ система обаче не може да спре масиран удар от страни като Китай или Русия, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 42 Отговор
    няма да им помогне срещу американските Томахавки

    Коментиран от #3, #6, #17

  • 2 Българин

    11 33 Отговор
    китайчетата са много бъзлива нация
  • 3 Госあ

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    😂😂😂 когато краварите хванаха нещо китайско да обикаля Земята със хиперзвук, Си им каза че било космически кораб аааахахахаха Най вероятно са повервали. Те си мислеха, че умират от електронните цигари преди да разнесат ковито и китайците да им кажат, че е вирус 😂

    Коментиран от #24

  • 4 а доларът

    29 6 Отговор
    отива в канала, предупредете народа за да се отърве навреме от зелените хартийки

    Коментиран от #8

  • 5 Хаха

    6 24 Отговор
    Мани на един шамар живот са Японците ги бяха сгънали добре, че САЩ се намеси иначе ставаше дума за брутализми. Интересно защо само САЩ като те имат десетки съюзници, даже Турция първа удари талибаните още помня

    Коментиран от #7, #16, #19

  • 6 Гейчо

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Сашт се наакаха от балон за 50 долара
  • 7 Ъхъ!

    29 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Не помогнаха тогава господарите ти от фащ, а Салин откри източният фронт. Те, руснаците натириха японците, дори още нямат подписан, мирен договор. Фащ се намесиха едва в края на войната, когато японците се договаряли с руснаците за подписването на капитулацията. Характерното за хазарската върхушка, окупирала фащ е безкрайна алчност, страхливост и жестокост. Подбуждат конфликти, финансират и двете страни, и най - накрая се намесват на страната на победителя, за да оберат лаврите. Така постъпват и в края на ВСВ, в Нормандия, бомбардират Япония и всички военни конфликти след това, ВИНАГИ с НЯКОЙ, да им вади кестените от огъня, защото сами ядат бой. Пример Виетнам, Афганистан и т. н. т.

    Коментиран от #25

  • 8 Сибирски крепостен

    9 15 Отговор

    До коментар #4 от "а доларът":

    Приемам неограничено количество изхвърлени в канала американски долари, понеже съмшантав. Тук в Сибир с един долар мога да си купя цял колхоз, ама трябва да работа и за това предпочитам за долара да си купя цяло езеро с водка.

    Коментиран от #12, #15

  • 9 оня с коня

    9 16 Отговор
    "Използваната от САЩ система обаче не може да спре Масиран удар от Китай или Русия"...А МОГАТ ЛИ Китай или Русия да спрат Месиран Удар от САЩ?А от НАТО?...

    Коментиран от #10, #14, #23

  • 10 Оня с колата

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Кякто виждаш, успяват вече.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нали?!

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сибирски крепостен":

    От Сибир пишеш, та знаеш? И половин руло тоалетна хартия не можеш да си купиш, да си бършеш носа. То само с голи клишета и мечти не става. Кучето да е най - големият касапин. Балонът на зелените хартийки издиша. Затова са тези финансови кризи в "цивилизования" свят и войните за димУкрация.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 САЩ

    5 4 Отговор
    Утича у канала.. Неизбежно
  • 19 Мн детски

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Филмчета гледаш.. Фантазьорче
  • 20 Браво БайДанчо:

    9 5 Отговор
    Насърчавайки войната в Украйна, Хамериканците
    Ускориха ръста на военните технологии в Русия и Китай,
    и допринесоха за нови оръжейни системи в тези страни,
    Както и катализираха военните спогодби помежду им!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сибирски крепостен

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    С професионални духачисвирещи до припадък за 50 фалшиви долара не ми се занимава.
  • 23 Мишел

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Кажи на коня, че в края на ноември 2022 САЩ тихичко обявиха, че се отказвят от военната си доктрина за първи бърз глобален удар и започнаха да разработват нова военна доктрина. Причините за отказа от тази доктрина са, че оръжията, с които разполага армията на САЩ не са в състояние нито да ударят първи , нито са бързи - защото няма да имат на въоръжение поне още 7-8 години хиперзвукови ракети . Което означава, че при война ще бъде ударени първи САЩ, а при ядрена война такъв удар е фатален и няма кой да отговори с удар.

    Коментиран от #30, #32

  • 24 Ха така

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Защо червените кратуни не погледнат последния конгрес на ККП където се възприе курс до 2035г китай да се изравни по военна мощ със сащ.Това е като петилетката в съкратени срокове

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А дали ще

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ха така":

    успеят, техният просперитет дойде от търговията със САЩ и Запада. Никой няма да ги чака и да тъпче на едно място - нито САЩ, нито ЕС, Япония, Тайван, Ю. Корея, Индия, Виетнам, Австралия. Постлали са си навсякъде с много врагове.
  • 27 ивелин

    3 5 Отговор
    Китай в момента има около 2.7-3 милиона армия.Тези които са напуснали последните 3-4 години армията и веднага могат да се включат боеспособни са около 17.5-20 милиона.Тези които се уволнили от армията последните 5-6 години са около 33.5 -35 милиона. При Втора мобилизация имат около 100 милиона армия. Как тази Трансгена Американска армия ще воюва срещу Китай ? ? ? ( в случай,че няма да се използва ядрените , термоядрените , биологическите бомби и ракети ) . По добре те да организират паради от типа като "Парад гордости " отколкото да воюват когато след като окупираха и бяха 20 години в Афганистан талиbаните ги принудиха да напуснат по точно да избягат оставяйки оръжие за повече от 80 милиарда долара.

    Коментиран от #28

  • 28 Дори Китай

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ивелин":

    не може да има повече от 2-3 мил. качествена армия. Могат да раздадат по един калашник на 100млн. китайци, но това ще е една глутница от мародери. Трябват тежки оръжия, логистика, тил, снабдяване с боеприпаси, офицерски и сержантски състав, дисциплина, предварително обучение, храна и т.н. Показателен е боят с тояги между индийските и китайски граничари, имаше по 30-40 убити от двете страни. И двете държави са огромни и с ЯО, но не посмяха да ескалират напрежението - просто излязоха много разумни. А кой е лудия - вече е ясно.

    Коментиран от #31

  • 29 Един десант

    4 0 Отговор
    на 150км в морето ще е пагубен за китайската армия. Това, че са 1,4млрд. няма да им помогне, особено ако Япония помага. Десантният кораб трябва да се движи поне 3-4 часа докато стигне Тайван и през цялото време ще е обстрелван. Нека китайците се запознаят с десанта в Нормандия и то на 35км. До ЯО няма да се стигне, те са само за заплаха когато другият го няма.
  • 30 Леле мале

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    Разбирач русофил :)))
    От руските ракети на макети с чипове от перални по убави нема ?!?!
  • 31 Нито САЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Дори Китай":

    могат да направят десант в Китай или Русия, нито руснаците или китайците в САЩ. Единствено китайците можеха по суша да настъпят в Русия, но Путин им хариза Сибир. Единствено през Украйна може да се нападне Русия, но НАТО няма такива намерения, само да върне в границите Украйна от 1991г.
  • 32 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    До 23 ком - ама много си умен да знайш путинофилчо - всички американски и московски оръжия ги знайш наизус
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания