Last news in Fakti

20 Април, 2023 16:35 1 479 6

Виетнам се противопостави на китайския монопол за риболов

  • параселски острови-
  • китай-
  • виетнам-
  • риболов-
  • южнокитайско море

Забраната обхваща водите на 12 градуса северно от екватора и включва части от близо 322-километровата изключителна икономическа зона на Виетнам, както и Параселските острови, които двете страни си оспорват от десетилетия

Виетнам се противопостави на китайския монопол за риболов   - 1
Снимка: Shutterstock

Виетнам се противопостави на наложената от Китай забрана за риболов в Южнокитайско море, като определи този ход като нарушаване на суверенитета му и призова Пекин да не усложнява положението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всяка година от 1999 г. насам Китай налага забраната и Виетнам обичайно се обявява срещу нея. Китай заяви, че ограничението, което ще е в сила от 1 май до 16 август, ще насърчи устойчивия риболов и ще подобри морската среда.

Забраната обхваща водите на 12 градуса северно от екватора и включва части от близо 322-километровата изключителна икономическа зона на Виетнам, както и Параселските острови, които двете страни си оспорват от десетилетия.

"Така наречената забрана на Китай за риболов нарушава суверенитета на Виетнам над Хоанг Са (виетнамското название на Параселските острови) и суверенните права и юрисдикция във виетнамските води и изключителната икономическа зона", заяви Доан Кхак Виет, говорител на виетнамското външно министерство.

Говорителят призова Китай да зачита суверенитета на Виетнам и "да не усложнява положението".

Китай претендира за над 90% от богатото на енергийни ресурси Южнокитайско море, обозначавайки територия, очертана с пунктирана линия с формата на латинската буква U на картите си. Тази линия стига навлиза дълбоко в Югоизточна Азия и пресича изключителната икономическа зони на Филипините, на Бруней, Малайзия, Виетнам и Индонезия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    15 9 Отговор
    Китай ще воюва с половин Азия, никой не ги обича от другите жълтури + Индия.

    Коментиран от #4

  • 2 Аууу, каква американска радост

    15 8 Отговор
    Струи от тази новина! Всеки конфликт с Китай кара американците да ликуват. Не знам само, защо нашите медии се чувстват длъжни да ни осведомяват за това?
  • 3 Гост

    16 8 Отговор
    САЩ имат пръст в това, нищо не става без "разрешението" на краварите.

    Коментиран от #5

  • 4 Хихихи..

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    Има сили,воюва,който няма - лае като теб..
  • 5 Херлок Шолмс

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Да бе..я виж там, направи справка как Виет Конгите драха китайчетата с тъпото на ножа...

    Коментиран от #6

  • 6 Елементарен си Уотсън

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Херлок Шолмс":

    Колко американчета получиха дървени костюми там, сещаш ли се?