Last news in Fakti

15 Април, 2023 20:30 4 906 62

Какви документи е заграбила Москва от България след войната?

  • русия-
  • съветски съюз

Запазени са стотици свидетелства, както в Централния държавен архив, така и в архивите по места

Какви документи е заграбила Москва от България след войната? - 1
Снимка: Shutterstock

В Русия твърдят, че разполагат с 56 линейни километра чужди документи, казва доц. Михаил Груев. Сред тях - масива за изпълнението на задължения на България по Ньойския договор и документи от "Държавна сигурност".

ДВ: Доцент Груев, ще затихне ли според Вас дискусията за демонтажа на паметника на Съветската армия в София, ако в България бъде сформирано редовно и стабилно правителство?

Михаил Груев: Известна е поговорката, че у нас всяко чудо е за три дни. Възможно е и нещо подобно да се случи. Има решение на Общинския съвет, топката вече е подадена към правителството. Областният управител трябва да деактува имота като общински, Националният институт за недвижимо културно наследство да даде картбланш и паметникът да бъде преместен. Този монумент вече е загубил своите статус и функции. Дебатът за това се води в българското общество още от 90-те години. В днешната ситуация оставането му на това място изглежда все по-нелепо.

ДВ: Какво е било поведението на Червената армия у нас след 9 септември?

Михаил Груев: Запазени са стотици свидетелства. Както в Централния държавен архив, така и в архивите по места. При нас това е най-вече фондът на Комисарството по изпълнение на Съглашението за примирие с България. Този орган към тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията е бил ръководен от външния министър Петко Стайнов. Функциите му са били буферни - между българските власти и съветските окупационни власти. В него са били съсредоточени всички жалби и възражения на хора, институции, обществени организации, които по някакъв начин са били засегнати от действията на Червената армия у нас.

Същевременно, ако сравним поведението на съветските войски в Унгария, Германия и на други места, в България то е било много по-обрано. Но си е носило характеристиките на окупационна сила в една завладяна страна. Както по отношение на ресурсите, които са изстисквали от страната, така и във взаимоотношенията им с цивилното население и гражданските власти. Нещастни случаи, убийства, грабежи… документирани са 125 смъртни случаи. Сигурно и стотици не толкова тежки инциденти не са били регистрирани, защото самите тъжители са разбирали, че това едва ли би им помогнало.

Българските власти не са могли да реагират на това нещо. Действително съществуват сведения, че след част от тези случки, самите съветски власти са разстрелвали или наказвали провинилите се войници. Не знаем къде точно са били изпълнявани наказанията. Но може да се предположи, че част от червеноармейците, погребани в България, представляват именно такива случаи. Това обаче си остава само предположение.

ДВ: Какво е било взаимодействието междусъветската армия и народната власт? Как са били разпределени правомощията, имало ли е съвместни акции?

Михаил Груев: Не. Линията на поведение е била диктувана от Москва. Идеята е била да се подкрепя комунистическата партия, която в началото участва в една доста широка коалиция в рамките на Отечествения фронт. Но замисълът е бил тази подкрепа да е обрана и не твърде демонстративна. Червената армия е била гарант за властта в страната, както разбира се, и върховен арбитър.

При всички търкания в правителството, излизането в опозиция на Никола Петков и т.н., съветските окупационни власти и по-специално заместник-председателят на Съюзната контролна комисия ген. Сергей Бирюзов има последната дума.

Формално председател на комисията е бил маршал Фьодор Толбухин, командващият Трети украински фронт, но неговите появи в България са епизодични. Де факто Бирюзов управлява като негов наместник и наместник на Сталин. Сергей Бирюзов например се намесва, когато се поставя въпросът за поведението на земеделците в правителството на Отечествения фронт и комунистите се опитват да отстранят Г.М. Димитров. В спомените на последния пише, че Бирюзов е заявил, че ако Г.М. Димитров не се оттегли, той е щял да разтури БЗНС по силата на един от членовете на Съглашението за примирие от 28 октомври 1944 година. Той гласи, че Съюзната контролна комисия има право да разтурва фашистки или профашистки организации в страната.

Съветските войски у нас през войната са били с численост около 300-350 000, а след август 1945 г. падат до 92 000, като остават приблизително толкова до края на 1947 г., когато според Парижкия договор съветската окупация трябва да приключи. Междувременно обаче режимът бил така стабилизиран и форматиран, че комунистите вече нямали нужда от допълнителна подкрепа от Червената армия.

ДВ: Може ли да се установи каква част от Червената армия в България след 9 септември 1944 г. се е състояла от руснаци и каква - от украинци?

Михаил Груев: Това е много труден въпрос. Почти невъзможно е да се каже, тъй като всичките са били съветски граждани. На територията на България влиза Трети украински фронт и по-голямата част от състава му е била рекрутирана тъкмо от Украйна. Но разбира се, в самия ход на бойните действия в Червената армия настъпват такива прегрупирания и попълнения с резервисти и свежи сили, че е невъзможно да се установи колко са били украинците и колко - руснаците.

ДВ: Какво е останало в българските архиви като сведения и официални документи за сътрудничеството и комуникацията между България и нацистка Германия през войната?

Михаил Груев: Тогава неформалната дипломация се е водила най-вече от цар Борис. Но ние не разполагаме със стенограми от неговите срещи с Хитлер и Рибентроп. Предполагам, че такива не са и водени, тъй като разговорите са били на четири очи. За Борис немският е бил бащин език и не е имало нужда да присъства преводач. Няма останали свидетелства за това общуване, поне не и при нас.

ДВ: Кои са най-важните български архивни документи, които съветските войски прибират в Москва след Втората световна война?

Михаил Груев: Този процес започва още през 1944-1945 година. Изглежда се е действало по не съвсем систематичен начин и без ясната представа какво точно се търси. В Русия се намира например масива за изпълнението на финансовите задължения на България по Ньойския договор. Една възможна хипотеза може да бъде, че се е обсъждала възможността България отново да бъде обложена по подобен начин с репарации.

Другият масив, който се намира при тях, са документи на дирекция "Държавна сигурност" до 1944 година. Не мога да кажа дали там има и архиви отпреди 1934 година, когато службата е получила това наименование. По руски данни там има 124 лични дела. Не се знае дали става въпрос за активни комунисти, които в даден етап от живота си са сътрудничили на полицията, и това после е можело да бъде използвано като инструмент за потенциален шантаж.

Но според мен Москва в началото е надценила българската информираност за германските планове относно по-нататъшното водене на войната. Те са търсели документи на Генералния щаб на армията, на щаба на Военноморските сили, свързани с т.нар. подводна война, която тогава все още се е водила в Черно море. Арестуването на българския елит, откарването му в Москва и проведените там разпити, също навеждат на подобна мисъл. Зададените им там въпроси, доколкото има откъслечни свидетелства за това, също са касаели тъкмо германските планове.

В Русия обаче има не само български документи. Те представляват доста незначителна част от трофейните архиви, които СССР заграбва в хода на Втората световна война. Когато бях на посещение там, руските колеги говореха за приблизително 56 линейни километра чужди документи и най-вече такива на Третия райх. Включително и архиви на западноевропейски страни, които Германия е завладяла. От тях българските архиви са не повече от стотина линейни метра.

Доц. Михаил Груев е историк и председател на Държавна агенция "Архиви" от 2015 г. насам. Преподава съвременна българска история и етнология на етническите групи в СУ "Св. Климент Охридски".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    50 58 Отговор
    Да се отървем от руската зависимост, да изпратим русофилите в Русия, да си върнем тоновете злато, да взривим всички съветски окупаторски паметници Амин!

    Коментиран от #11, #26, #47, #49, #54, #57

  • 2 Последния Софиянец

    49 38 Отговор
    Всичко каквото могат са отмъкнат за отнесли проскубаните вати!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    24 18 Отговор
    Като част от украинските фронтове представителството на украинците е между 5 и 15 процента. При этом большая часть мобилизована в восточных и южных регионах Украины. Не измисляйте лъжи.
  • 5 Гориил

    38 37 Отговор
    Каквото са могли са откраднали, орките блатни!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    33 33 Отговор
    ХАХАХА .... ОЩЕ ЕДИН МАЙМУН , КОЙТО Е СЪАНАЛ ПРОФЕСОР , ЗАЩОТО БКП
    МУ Е ОСИГУРИЛА УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ И РАЗВИТИЕ КАТО ЧОВЕК :))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НИКОГА ВЕЧЕ МО'СКА'ЛС'КО РО'БСТВО!!

    42 24 Отговор
    СЛАВА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    32 27 Отговор
    Няма по пропаднали и гладни от ватираните отпадъци!
  • 10 Чичак

    22 14 Отговор
    Договорено е с САЩ и Великобритания всичко ! Военни трофеи и т.н..... Дори Сърбите прибират германски. Русия подписва документ че претенции към злато от западните банки няма и САЩ го отмъкват. Сърбия също взема малко но пренебрежимо малко и създава проблем на Сталин като отказва да го предостави на САЩ
  • 11 Боклук

    24 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Съдейки по написаното от теб си личи ,че срокът ти на годност изтича.Овехтял си,Дедо.Можеш само да кълнеш и нищо друго.
  • 12 груйчо

    7 4 Отговор
    Да ти дам телия наточен и през теб да мине целият мемлекет.....
  • 13 Само питам

    21 15 Отговор
    Нали уж са били асвабадители, защо са ги ограбили?

    Коментиран от #51

  • 14 Руснаците са били добряци

    29 18 Отговор
    Не може въобще да се сравняват с американската диващина. Във Франция, Испания и т.н изборите 1947 г. печелят комунистите и са първа сила и със заповед на американските окупатори са отстранени от парламента "много демократично" след като три пъти бюлетините са броени във американски бази и въпреки фалшификациите

    Коментиран от #18, #19, #20, #21, #23, #24

  • 15 Радой Ралин

    28 25 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.

    Помниш ли кагда пришол със танка?

    Беше млад, но се държеше мъжки.

    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.

    Помниш ли, как кушаше картошки?

    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.

    Даже кръстих дъщеря си Маня.

    Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.

    Грабихте и жито, папироси…

    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.

    Ние всички хранехме танкиста.

    А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.

    Ние тук възпявахме успехите.

    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #32

  • 16 Чичак

    15 8 Отговор
    Всичко е било съгласувано със Съюзническата контролна комисия в Румъния, България и Унгария !!!!! Описано е подробно и част от документите впрочем са и в Библиотека и музей Хари С. Труман............. trumanlibrary gov чел съм ги!
  • 17 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    13 13 Отговор
    Клошари пропаднали стягайте се за сметището, матушката ми прогнила е в колапс и разпад!
  • 18 Асвабадителите

    22 8 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците са били добряци":

    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.
  • 19 Асвабадителите

    19 12 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците са били добряци":

    След края на Втората световна война, по време на Парижката мирна конференция за изработване на мирния договор с България западните съюзници не искат да допуснат Сталин до Средиземноморието, когато той вече е окупирал страната ни. Въпреки това е направено едно американско предложение, според което „на България трябва да се даде свободно пристанище на днешния Александрополис, на Бяло море. Въпросът е обсъждан в съветското политбюро от ръководството на Сталин в края на март 1946 г. Там е взето решение, че подобно нещо не трябва да се допуска. Американското предложение е с още две точки – да се даде право на българските търговци свободно да отиват в пристанищата в Солун и Кавала, което също е отхвърлено по три причини. Първо – България няма да може там да си въведе въоръжени сили и да си устрои база. Второто, което е важно е, че Сталин помага на Гърция в гражданската война, подкрепяйки комунистическите партизани. Освен това, той не иска проникване на никакво западно влияние, както отказва и плана „Маршал“. Това са трите основни причини, поради които страната ни няма излаз на Бяло море. Съветският съюз е против предложението на САЩ.

    Коментиран от #40, #53, #56

  • 20 Асвабадителите

    20 10 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците са били добряци":

    До края на 1945 г. според сведение на БНБ, издръжката на окупационната съветска армия се увеличава до 30 милиарда и 470 милиона лева, а в шифрована телеграма, изпратена на 20.ІХ.1947 г. до българската легация в Москва, не друг, а Трайчо Костов пише черно на бяло: „…по изпълнението на съглашението за примирие държавата е изразходвала приблизително 150 милиона долара“.

    За сравнение: жестоките репарации, които трябваше да платим след войната на Гърция и Югославия в продължение на 8 години, бяха общо 70 милиона долара . Сиреч, издръжката на съветската армия за три години ни струва двойно повече: 150 милиона долара!

    Коментиран от #22, #46

  • 21 Асвабадителите

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците са били добряци":

    „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11). История на комунизма в България”, том I, стр. 245:
  • 22 Не ми говори, много неща не са ти ясни !

    18 8 Отговор

    До коментар #20 от "Асвабадителите":

    Тютюневият ни фонд в Германия кой го краде ? Руснаците ли или САЩ ? Имаш ли представа колко пари са били в него и не само български а и гръцки и т.н......Буров защо фалира ? Как мислиш а още преди края на войната ? А всички пари по белгийската банка ?.........трябва повече да се чете младеж.

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Момчил

    20 8 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците са били добряци":

    Ти четеш ли въобще какви ги пишеш? Руснаците били добряци... У.били са бая хора, изнасилили са много момичета, жени, грабили са имущество. Кви добряци те гонят ?
  • 25 Чичак

    10 12 Отговор
    Защо се стигна до Народен съд, за какво са съдени политици и военни   през 1945 г.? В периода 1940-1944 г. у нас са арестувани от властта  64 345 души, участници в Съпротивата, от които на смърт са осъдени и разстреляни 12 461 човека (сравнете с присъдите на  Нар. съд),  другите са пратени в затвори и лагери.
    Убити са без съд и присъда 20 000 ятаци
    и са изгорени 2 139 къщи. Доживотна присъда са получили 1 933 и са интернирани 31 250 души. Правителствата на цар Борис ІІІ и на малолетния Симеон ІІ са раздали близо 200 млн. лв. за партизански и яташки глави. 
  • 26 Дядо Иван

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    И тогава добре дошъл в новата турска империя. Там ще правиш това, което са правили нашите деди - ще гледаш "турчин как бесней над бащино ти огнище" - Ботев.
    Социализмът и руснаците дадоха криле и образование на нашия народ. Това трудно може да бъде изчегъркано от паметта на България. А ти много не се пали, а мисли трезво с главата си.
  • 27 Да бе да

    19 12 Отговор
    "Какви документи е заграбила Москва от България след войната?"

    😂😂

    Каквито и да са ! Не е ли показателно че почти век по късно не ги освобождават поне , остави да ги върнат !
    Тази вражеска на нас държава продължава да лъже , краде и изсмуква български капитали! Лудост е някой да мисли за тях като " освободители" , освен от парите и историята ни !
    Сменете веднага името на националния храм ! Няма причина той да носи името на който и да било чуждоземец🤮
  • 28 гост

    17 6 Отговор
    Колега, и тук и по телевизиите хем послъгваш и доста премълчаваш въпреки ,че документите са в твои ръце. До подписването на мирния договор -февруари 1947 г. всички решения на правителството са одобрявани от Съюзната контролна комисия. Пример - отлагането на изборите от август 1945 г. по искане на опозицията. Защо не споменаваш ролята на американския посланик Бърн, който до последно лъже Никола Петков, че американците ще влязат в България, а американци на Балканите няма. Справка - спомените на секретаря на френското посолство публикувани в сп. "Летописи" кн.1 1991 г.
  • 29 Чичак

    16 4 Отговор
    Фалшификаторите и манипулаторите съзнателно и подличко сравняват нашия Народен съд с Нюрнбергския процес, за да  докажат колко жестоки са комунистите! Но да им припомним, че във всяка европейска страна са учредявани национални и военни съдилища за наказание на нацистки престъпници и техни сътрудници. Общо подсъдими са били над 650 000 души в европейските страни, със смъртна и изпълнена присъда са 26 230, затвор  на различни срокове 165 000 човека. Заедно с това от граждански права са лишени 138 000, без право да заемат държавна работа – 92 000 граждани, недопускани до военна служба – 95 000 души. Лишени от национално гражданство – 60 000 поданици, и на глоба са осъдени около 30 000 души. Тук не са посочени наказаните в Югославия, Гърция, Румъния, Чехословакия, където подсъдими са били не по-малко от един милион сътрудници на хитлеристите, особено в Югославия и Гърция, които най-много са пострадали от хитлеристкия нашественик.  А той бе пропуснат  през България и удари в гръб защитниците на тези страни.  Или общо около 2 милиона граждани на европейските страни са съдени и наказани с различни присъди, включително и морални, освен присъдите на Нюрнбергския трибунал. Това премълчават г-дата бивши комунисти, ченгета и новоизлюпени неолиберали и неонацисти.

    Коментиран от #39

  • 30 Българин

    11 9 Отговор

    До коментар #22 от "Не ми говори, много неща не са ти ясни !":

    Кой краде урана от мина Бухово първо ,немци после руснаци..Баба ми разказваше как 44 са дошли ребятата ,гладни и въшливи като сега.
  • 31 Чичак

    11 6 Отговор
    Националните и военните съдилища в отделните европейски страни, прегазени от хитлеристките армии, арестуват и издават много повече смъртни присъди, отколкото у нас. Но и жестокостите на агресорите там са много повече. В самата Германия непосредствено след завършване на Втората световна война американски военен съд издава 1914 присъди, като 324 военни са осъдени на смърт, с доживотна присъда са 247 и 946 души с различни срокове затвор (около 400 души са оправдани). Британският военен съд по същото време повдига 1085 обвинения в няколко страни,  от които 240 са смъртни присъди. В Германската демократична република (ГДР) на 12 147 военни престъпници са наложени различни наказания, а в Германската федерална република (ГФР) са предприети 84 463 съдебни производства, на смърт са осъдени  24 души и със затвор до живот са 20  провинили се.
    Веднага след освобождаването на Франция от хитлеризма се отприщва вълната на гняв и отмъстителност на гражданите, .......
  • 32 Прав си

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Радой Ралин":

    Но романтика във войната няма. Съгласен съм с Радой Ралин. Ще добавя и една друга поговорка, родена по същото време: "Дойчо лапа баница, Ганчо пази граница". Така или иначе, нашето поведение спрямо всеки владетел и окупатор трябва да бъде доста умерено и добре отмерено.
  • 33 Спестихте много информация!

    18 11 Отговор
    Руснаците заграбват целият държавен архив, който се намира до ден днешен в Москва и всичкото злато на БНБ!
    Има и много изнасилени българки от руските войници!

    Коментиран от #37

  • 34 обективно звучи подобно като

    13 4 Отговор
    Какви чекмеджета са заграбили незнайни от България след като хазната е празна и 45 милиарда дълг въпрос никога не е чут да бъде споменат от разни професори, експерти, политолози, икономисти, политици, медия
    вместо да се пускат кьор фишеци за отвличане внимание от важни за хората теми
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Латвия ,Литва и Естония премахнаха

    17 12 Отговор
    всички тотеми на руският окупатор, а ние им носим цветя на МОЧА, на нашите окупатори!
  • 37 Пишеш

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "Спестихте много информация!":

    Пълни глупости жертво на пропагандата !

    Коментиран от #59

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    14 10 Отговор

    До коментар #29 от "Чичак":

    Правилно казваш ,нацистки престъпници.Тук е избито правителството и нар.предстсвители.Дядото на жена ми е бил полицай преди 9ти. Разправяше зная ги всички комунисчета и ги предупреждавах когато ще има акция.Затворен за разстрел,щото е бил полицай.Спасил го някакъв,който той бил пуснал навремето.Не ми разказвай за нацисти .После нацисти ли трепаха по лагерите,да те питам.
  • 40 Гориил

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Асвабадителите":

    Гърция беше включена в зоната на влияние на англосаксонските съюзници и Сталин избягваше да помага на Гърция по всякакъв възможен начин. В същото време Сталин трябваше да попречи на прекалено ревностните комунисти от България, Албания и Югославия да се намесят в гражданската война в Гърция. СССР стриктно спазва споразуменията от Техеран, Ялта и Потсдам, довеждайки комунистите на власт изключително в зоната на тяхната окупация.В същото време много източноевропейски комунисти се нуждаеха от лечение в психиатрична клиника.Сталин трябваше да положи титанични усилия, за да успокои и вразуми Димитров, Тито и Енвер Ходжа. Понякога имаше скандали, конфликти и прекъсвания в отношенията.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Зоро

    4 6 Отговор
    Ами щом разполагат с документи да ги изпращат в международния съд. И не това от 1989г. много българи очакват справедливост и присъди за виновните лица.
  • 43 Чичак

    16 6 Отговор
    Повтарям : Всичко е било съгласувано със Съюзническата контролна комисия за Румъния, България и Унгария !!!!! Описано е подробно и всякакви знайни и незнайни разбирачи да не се изказват неподготвени ! Нищо не е било взето от България от Русия без да е било съгласувано със САЩ.....Нищо ! ......Взели са много по малко от това което са се били споразумяли със САЩ ! Лошото е че руснаците не са знаели за огромният тютюнев фонд в Берлин с българските пари ! Разбират го 7 години по късно от Тито !
  • 44 Име

    7 8 Отговор
    Сега е в пъти по-жестока диктатурка - нека не замижаваме над фактите.

    Да - не изчезват хора - но биват обричани на глад - което е същото.

    СССР - МССР, това в каква връзчица, минали са над 100 годинки от Великата - ВОСР, но нищо - дето се вика - да си кажем и ние.

    Не мога да разбера хора - дето виждат всеки ден - ровещи в боклука клошари и - венцесловят новият капитализъм.

    Но не е в това уловката - а искат нещо - най-вероятно паричките да прибират отново.

    Както казват изобретателите на парите - пари на пари тежат, Чао Бамбино, Чайна таун.
  • 45 Ксаниба

    8 4 Отговор
    А германия, колко неща ли е заграбила!!!

    Коментиран от #62

  • 46 Гориил

    7 15 Отговор

    До коментар #20 от "Асвабадителите":

    От 1944 г. Червената армия е на територията на България, която е съюзник на Германия и обявява война на СССР. Тази дискусия може да приключи.

    Коментиран от #48

  • 47 Ти сигурно си от НБУ

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Затова си толкова "умен". Ако не си не пропускай да се запишеш, там ще си паднеш на мястото......хахаха....
  • 48 стоян георгиев

    15 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гориил":

    Кой е обявил война на ссср 1944?

    Коментиран от #60

  • 49 1234

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Винаги ни управляват корумпета, и заради тях сме винаги на грешната страна на историята. Какво си построил, за да взирвяваш.
  • 50 Чичак

    7 9 Отговор
    """"документирани са 125 смъртни случаи"""" не са документирани 125 и автора да не лъже ! Цифрата 125 се появи доста по късно и повечето от тях нямат никакво отношение с руската окупационна армия ! Има едни писма до Сталин, но те не са документирали 125, а са доста общи ...... !!!! Но дори да са 125, за сравнение, само в Западен Берлин американците убиват над 480 още първите два дена !
  • 51 1234

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    вземи прочети малко- ако сега се считаш ограбен, прочети какво са искали англосаксите от България.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 1234

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Асвабадителите":

    Моля поне едно доказателство, стига фейкове, това даже не е - една баба каза
  • 54 Йорго

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    Ти друсан ли си ?!
  • 55 облъчен козячник

    4 3 Отговор
    и 6056041648601641681 тона златооооо!!!
  • 56 Нещо

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Асвабадителите":

    Бръмбарите, бръмбарите в кратуната ти са станали много.
  • 57 Преживно,

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    утре да ти се тропоса на Дунав мост лично Путин с 10 тира злато знаеш ли какво ще стане?
    Ще дотърчат америкнците да го вземат на съхранение.
    Може и англичаните да дойдат, те също обичат да съхраняват чуждо злато.
  • 58 фрог

    5 5 Отговор
    И какво се оказа? Че са ни освободили Украинците а не Руснаци
  • 59 не на блатото

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Пишеш":

    Там където стъпи руснак нищо не никне! Най противния и отвратително стадо- не са народ а кучета.
  • 60 Гориил

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    НАТО също не обяви война на Русия. НАТО се изплю в лицето на Русия и се разшири на изток. Тогава започнаха масови доставки на оръжие и боеприпаси.Българите не воюват директно срещу Червената армия, но техните съюзнически действия освобождават нацистките дивизии за битки на Източния фронт.Българите не се бият директно срещу Червената армия, но техните съюзнически действия освобождават нацистките дивизии да се бият на Източния фронт. През 1944 г. СССР разглежда дейността на българското правителство като активно сътрудничество с Германия (по това време, според Министерството на отбраната на Руската федерация, на територията на България има от 30 до 50 хиляди германски войници).Смятате ли, че е било поносимо за Червената армия?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Много

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ксаниба":

    Много :)
    Южна Добруджа, тимошко и цялото поморавие до Българска Морава.
    Македония и Тракия :)
    Месершмитите и Флако - овете на Българската НАРОДНА Армия :)
    Анадъмо, келеш ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания