Last news in Fakti

16 Април, 2023 05:38 695 3

Министри от Г-7 обсъдиха климатичните промени на форум в Япония

  • япония-
  • сапоро-
  • министри-
  • г-7-
  • климат-
  • енергия

За първи път Г-7 казва, че трябва да се ускори излизането от всички енергии, които са базирани на изкопаеми горива

Министри от Г-7 обсъдиха климатичните промени на форум в Япония - 1
Снимка: Euractiv

Министрите на енергетиката, на климата и околната среда на страните от Г-7 се събраха в Сапоро, в Северна Япония за последни преговори, в края на които техните изявления относно спешните мерки в борбата с климатичните промени ще бъдат внимателно наблюдавани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В проект на финализиране е изявлението от срещата и то изпраща положителен сигнал, заяви френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. Тя подчерта, че за първи път Г-7 казва, че трябва да се ускори излизането от всички енергии, които са базирани на изкопаеми горива, когато към тях няма и механизми за улавяне и складиране на техните емисии от въглероден диоксид. Според министърката това е значителен напредък и министрите на Г-7 искат подобна риторика да бъде възприета и от Г-20, и от международната конференция за климата КОП-28.

Срещата се провежда при закрити врата. Тя продължава и утре. Миналата година на срещата на Г-7 в Германия страните поставиха обща цел за постигане на пълно или предоминиращо декарбонизирано снабдяване с електричество до 2035 г.

Същевременно Япония и Турция се споразумяха в кулоарите на срещата да сътрудничат в развитието на геотермалната енергия - един от източниците на енергия, на които е богат японският архипелаг заради вулканите на него, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно договорката двете страни ще си сътрудничат в изследователската и развойната дейност, в обмена на информации и в постигането на напредък по геотермални проекти в САК, Япония и в други страни.

Япония и САЩ искат да изнасят геотермални технологии. Японски компании участват в съвместен проект за изграждане на най-голямата геотермална енергийна станция на остров Суматра в Индонезия с капацитет от 320 гигавата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клаус Шваб

    8 0 Отговор
    За нас планетата е важна. Не хората.
  • 2 Какво е това г7. Срам срам срам

    7 0 Отговор
    Колективно западно МАЛЦИНСТВО
  • 3 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    С какво пристигнаха тези в Япония, за да борят климатичните промени, сигурно с тръстикови лодки? Лицемерие вместо кръв тече във вените на тези.
Новини по държави: