Last news in Fakti

18 Април, 2023 04:51 1 453 4

Престолонаследникът на Кувейт нареди парламентът отново да бъде разпуснат

  • кувейт-
  • престолонаследник-
  • парламент-
  • избори-
  • шейх мешал ал ахмед ас сабах

В страната предстоят нови избори

Престолонаследникът на Кувейт нареди парламентът отново да бъде разпуснат  - 1
Снимка: Фейсбук/Xclusive News

Престолонаследникът на Кувейт нареди парламентът отново да бъде разпуснат и да се проведат нови избори в страната, след като със съдебно решение депутатите бяха възстановени от 2020 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шейх Мешал ал Ахмед ас Сабах заяви това вчера в обръщение към нацията. Според държавната информационна агенция КУНА той нарича решението на кувейтския народ.

Изборите са насрочени в рамките на следващите два месеца.

През март Конституционният съд на Кувейт отхвърли проведените през 2022 г. избори за парламент, като аргументира решението си с "несъответствия" в указа за разпускане на парламента през 2020 г. Това за кратко време възстанови на работа бившите депутати.

Кувейт разполага с най-свободния и най-активен парламент сред арабските държави от Персийския залив, но политическата власт все още до голяма степен е съсредоточена в ръцете на управляващото семейство Ал Сабах, което назначава министър-председателя и кабинета и може да разпусне парламента по всяко време. Междувременно политическите спорове се отразиха на икономиката на страната, като попречиха на приемането на закон, позволяващ на Кувейт да взема парични заеми.

Кувейт, който граничи със Саудитска Арабия и Ирак, разполага с шестите по големина известни петролни запаси в света и в тази страна са разположени няколко хиляди американски войници, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    6 3 Отговор
    Чакайте малко, и как така една богата на петрол страна ще взема заеми разяснете малко че нещо не се разбира или присъствието на кравари във военни униформи обяснява това

    Коментиран от #4

  • 2 Гаглей

    2 1 Отговор
    Много е грознък горкия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госта..

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Aми така става с окупирани държави,ние как подаряваме военна техника,а после си купуваме "правилната"