Last news in Fakti

18 Април, 2023 23:30 679 2

Нов кръг преговори Косово-Сърбия на 2 май в Брюксел

  • сърбия-
  • ес-
  • косово-
  • петер стано

Нов кръг от диалога на високо равнище между Сърбия и Косово ще се проведе в Брюксел на 2 май. Това обяви във вторник говорителят на Европейския съюз (ЕС) Петер Стано

Нов кръг преговори Косово-Сърбия на 2 май в Брюксел  - 1
Снимка: Shutterstock

Нов кръг от диалога на високо равнище между Сърбия и Косово ще се проведе в Брюксел на 2 май. Това обяви във вторник говорителят на Европейския съюз (ЕС) Петер Стано, цитиран от ТАНЮГ.

"ЕС, като посредник на диалога Белград-Прищина, заедно с Косово и Сърбия, като страни в диалога за нормализиране на техните отношения, създадоха днес Съвместен комитет за наблюдение, който да наблюдава изпълнението на Споразумението по пътя към нормализиране между Косово и Сърбия и неговото приложение за прилагане", каза Стано в изявление.

Очаква се мандатът да бъде финализиран и приет на първото заседание на комисията, което ще се проведе след следващата среща за диалог на високо равнище, планирана да се проведе в Брюксел във вторник, 2 май.

"Установяването става 30 дни след срещата на високо ниво на Диалога в Охрид, Северна Македония, както е посочено в Приложението за изпълнение. Съвместният комитет за наблюдение ще бъде председателстван от специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и други регионални въпроси на Западните Балкани Мирослав Лайчак", каза Стано.

Той добави, че Косово ще бъде представлявано от своя посланик в Брюксел Агрон Байрами, а Сърбия от ръководителя на правителствената служба за Косово и Метохия Петър Петкович.

Комисията ще заседава редовно в Брюксел, се казва още в съобщението.

Припомняме, че на 13 април се проведе среща на политически представители от Косово и Метохия с представители на правителството на Сърбия и президента Александър Вучич.

Срещата беше насрочена, след като косовската полиция простреля сърбина Милан Йованович и след протест, проведен по повод това нападение. Президентът на Сърбия заяви, че работи по възможното и че се опитва да запази мира и живота на хората в Косово и Метохия.

"Преглъщаш каквото трябва, правиш каквото трябва за хората. Не си избран да провеждаш избори от време на време, а да правиш най-доброто за страната си. Всеки конфликт е конфликт с НАТО, не с Прищина, това трябва да се има предвид", каза Вучич.

"Не искаме да се присъединяваме към НАТО, не искаме да се присъединяваме към никакъв военен съюз. Искаме да защитим нашата страна, нашето небе", каза Вучич.

В началото на април Вучич заяви във Верона, че нормализиране на отношенията между Белград и Прищина няма да се случи, докато сегашното косовско правителство е на власт.

Напрежението между Косово и Сърбия избухна отново през последните дни, след като косовски сърбин беше арестуван за подпалване на автомобили, собственост на етнически сърби, които преминаха към косовски номера на коли, съобщава "Еурактив".

През 2022 г. правителството в Прищина обяви, че всички превозни средства, принадлежащи на граждани на Косово, трябва да имат номера, издадени от Прищина. Решението предизвика възмущението на сръбското малцинство в северната част на страната, което продължава да използва издадени от Сърбия номера и не признава независимостта на Косово.

Но през последния месец няколко превозни средства, които успяха да преминат, бяха подпалени.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да преговори

    1 0 Отговор
    КАТО БЪЛГАРСКИ ИЗБОРИ. ПАК И ПАК
    КАТО СИ НАВЕЛ ЕДИН ПЪТ Е ТАКА.