Last news in Fakti

19 Април, 2023 15:00 922 6

Ескалация! Боевете в Судан продължават с пълна сила (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

"Хартум се превърна в призрачен град". Хората бягат с багаж на главата към пустинята и малките градове и села

Ескалация! Боевете в Судан продължават с пълна сила (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Експлозии и интензивна стрелба разтърсиха суданската столица в петия ден на боевете в сряда, след като постигнатото с международно посредничество примирие бързо се разпадна. Провалът на прекратяването на огъня подсказа, че двамата съперничещи генерали, борещи се за контрол над страната, са решени да се унищожат един друг в потенциално продължителен конфликт, предава Асошиейтед Прес.

Без признаци на спиране на боевете, отчаяните и ужасени суданци, които са хванати в капан от дни в жилищата си от насилието, бушуващо на прага им, започнаха да бягат от домовете си, разказват свидетели. Жители на множество квартали на Хартум казаха пред Асошиейтед прес, че могат да се видят стотици, включително жени и деца, носещи багаж, някои тръгващи пеша, други в превозни средства.

"Хартум се превърна в призрачен град", каза Атия Абдала Атия, секретар на Синдиката на лекарите, който все още е в столицата.

Борбата на генералите за власт хвана милиони суданци в кръстосания огън, тъй като враждуващите страни се бият от събота с тежки картечници, артилерия и въздушни удари в жилищни квартали на Хартум, съседния град Омдурман и други големи градове в страната.

Най-малко 270 души са били убити през последните пет дни, казаха от ООН, но броят им вероятно е по-висок, тъй като много тела са оставени по улиците, недостъпни поради сблъсъци.

Въоръжени мъже обикалят по улиците, нахлуват в магазини и къщи. "Вземат каквото могат и ако се съпротивляваш, те убиват", каза жителка на столицата

24-часово прекратяване на огъня трябваше да е в сила от залез слънце във вторник до залез слънце в сряда. Това беше най-конкретният опит досега да се спрат боевете, който се очакваше да прерасне в по-дълго примирие.

Това се случи, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря поотделно по телефона с двамата съперници - лидерът на въоръжените сили генерал Абдел Фатах Бурхан и ръководителят на паравоенните Сили за бързо реагиране (RSF) генерал Мохамед Хамдан Дагало. Египет, който подкрепя суданската армия, и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които имат тесни връзки с Дагало, също призовават всички страни да се оттеглят.

Но боевете продължиха след планираното начало на примирието и през нощта. Всяка от страните обвинява другата за провала.

Министерството на отбраната на Япония започна подготовка за евакуация на своите граждани от Судан заради смъртоносните размирици в страната, съобщава "Ройтерс".

Японският външен министър е поискал от министъра на отбраната да използва самолета на Силите за самоотбрана за евакуацията.

"Правителството ще продължи да прави всичко възможно, за да гарантира безопасността на японските граждани, включително евакуацията им, в тясно сътрудничество с Г-7 и други големи страни", заяви главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

Около 60 японски граждани са в Судан към днешна дата, посочи той и добави, че правителството е успяло да установи контакт с всеки от тях и няма ранени.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боли ме фара

    10 1 Отговор
    за войната на краварите с вагнеровци в судан

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Дълбоката държава си направи нова война.
  • 3 Делю Хайдутин

    9 1 Отговор
    Ама защо бяга населението?Краварите им носят демокрация.
  • 4 Последния Софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "боли ме фара":

    Ами то и в Украйна е същото положение.
  • 5 АРИЙСКИЯ КХМЕР

    12 0 Отговор
    ДРАГИ СУДАНЦИ ГЕРМАНИСТАН ВИ ЗОВЕ
  • 6 факуса

    4 0 Отговор
    къде го гутериш мутериш,мишок покажи се, оон що спи, де ги сащисаните миротворци,там нема за крадене а