Last news in Fakti

20 Април, 2023 09:30 853 3

Китай опонира Запада за населението си: Важно е и качеството, не само количеството

  • китай-
  • развитие-
  • криза-
  • демография-
  • население-
  • запад

Данни, публикувани вчера от ООН, сочат, че Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света и до средата на тази година ще има почти 3 милиона повече души население от съседа си

Китай опонира Запада за населението си: Важно е и качеството, не само количеството - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщенията в западните медии относно населението на Китай, което е изпреварено по численост от това на Индия, умишлено пренебрегват развитието на Китай и използват темата, за да "злословят" и да подкрепят откъсването от страната. Това твърди китайската централна телевизия CCTV, цитирана от "Ройтерс".

В остро формулирания коментар на държавната медия се посочва, че подтекстът от западните медии през последните години е, че развитието на Китай изпитва "големи затруднения" и когато демографският дивидент на страната изчезне, я очаква упадък и световната икономика също ще пострада от това.

"Те клеветиха през цялото време, а Китай се развиваше през цялото това време, като създаде чудо на устойчиво и стабилно икономическо развитие с огромно население", твърди медията.

Данни, публикувани вчера от ООН, сочат, че Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света и до средата на тази година ще има почти 3 милиона повече души население от съседа си.

"Съединените щати засилват усилията си за ограничаване на развитието на Китай и се застъпват за по-нататъшно отделяне и в доклада на ООН откриха нови възможности за реклама", отбелязва CCTV и добавя, че Западът просто приравнява размера на населението с постиженията в развитието.

"Липсва основно разбиране на закона за развитие на населението. С развитието на човешкото общество днес намаляването на раждаемостта и намаляването на желанието за раждане на деца са общи проблеми, пред които е изправен целият свят", подчертава CCTV и напомня, че развитите страни на Запад като цяло са изправени пред проблеми като недостиг на работна ръка.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически обрат, който се очаква да постави началото на продължителен период на спад на броя на гражданите с дълбоки последици за икономиката и света.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин изтъкна, че дивидентите от населението не зависят само от количеството, но и от качеството.

"Населението е важно, но талантът също е важен. Китай предприе активни мерки, за да отговори на застаряването на населението", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 7 Отговор
    Всички знаем за китайското лошо качество. Такова и населението било.
  • 2 12343211

    3 2 Отговор
    Кйтай прихваща нещото от запада.
  • 3 Стокообмена на Китай

    10 5 Отговор
    с САЩ, ЕС и останалите бели държави е около 2200млрд$, а с Русия 180млрд. и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина. Китай е силен защото десетки хиляди западни и американски фирми се изнесоха там заради евтината работна ръка. При конфликт могат да се изтеглят бързо както от Русия и Китай ще закъса от липса на пазар. Икономиката я правят 400-500 мил китайци в големите градове, другите 1млрд. са до колене във водата в оризищата.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания