Last news in Fakti

20 Април, 2023 11:35 828 6

Транспортна стачка оставя празни германски летища

  • германия-
  • летища-
  • транспортна-
  • стачка-
  • служители-
  • заплащане

Летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон са практически празни днес

Транспортна стачка оставя празни германски летища - 1
Източник: БГНЕС

Летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон са практически празни днес в първата от поредица стачки, организирани от германския синдикат "Ферди" (Verdi) заради нарастващите разходи за живот, предаде Ройтерс.

Близо 100 000 души ще бъдат засегнати от стачките на служителите по авиационна сигурност на трите летища днес и утре, а близо 700 заминаващи полети ще бъдат отменени, съобщи Асоциацията на летищата в Германия (ADV).

Ситуацията в терминалите е същата както при предишните стачки на "Ферди" тази година - терминалите за заминаващи са празни, но обстановката е спокойна, каза в изявление говорител на летището в Хамбург, предаде БТА.

От синдиката обявиха, че преговарят с Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията Бе Де Ел Ес (BDLS) с настояване за увеличаване на заплащането при нощни смени, през уикенда и по време на официалните празници, без обаче да се вижда пробив.

В петък стачката се очаква да се разшири, след като от "Ферди" призоваха служителите по сигурността на летището в Щутгарт да се присъединят към протестите, подканяйки летището да отмени всички заминаващи полети.

Германският синдикат на работещите в железниците и транспорта (EVG) също призова за национална транспортна стачка утре, която сериозно ще се отрази на германския национален железопътен превозвач "Дойче бан" (Deutsche Bahn).

Стачката ще засегне 50 компании и ще започне от 03:00 ч. до 11:00 ч. местно време (04:00 - 12:00 българско), като се очакват значителни смущения в движението, казаха от железопътния и транспортен синдикат.

Високата инфлация в най-голямата европейска икономика предизвика вълна от стачки в последните месеци след като работниците настояват за по-високо заплащане, за да компенсират нарастващите разходи за живот.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вермахта

    4 1 Отговор
    Кат дойдат др месец изравнителените сметки за отопление и ток в Германия тогава ще видите какво е революция.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пор Чвор

    4 1 Отговор
    де го ония калмук от Германия да ни обясни колко са си добре там
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шолц

    1 0 Отговор
    "Русия е малка бензиностанция с ракети!"......................................
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: