Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:18 2 391 22

Застрашена ли е сигурността на САЩ

  • секретни документи-
  • сащ-
  • пентагона-
  • разузнаване-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • цру

Трудно е да бъде доказано, че едно изтичане на информация е навредило на правителството на САЩ

Застрашена ли е сигурността на САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Той беше огромен, скъп и строго секретен. В началото на 70-те години на миналия век ЦРУ построи гигантски кораб, наречен “Хюз Гломар Експлорър“ (Hughes Glomar Explorer), за да извади от дъното на Тихия океан потънала съветска подводница, показва разсекретената история на американската разузнавателна агенция, пише БТА.

Но създадената от ЦРУ сложна история за прикритие - че корабът е построен от Хауърд Хюз, за да добива манганови конкреции от океанските дълбини - започва да се разнищва с публикация в "Лос Анджелис Таймс" през февруари 1975 г., което в крайна сметка принуждава агенцията да се откаже от проекта.

Изправянето пред съда вчера на Джак Тейшейра, 21-годишен член на Националната въздушна гвардия на САЩ, обвинен в публикуване на строго секретни военни разузнавателни документи в интернет, съживи въпросите дали изтичането на информация вреди на сигурността на САЩ в случаи, които не са толкова ясни, колкото този с "Хюз Гломар Експлорър".

Трудно е да бъде доказано, че едно изтичане на информация, независимо дали става въпрос за един елемент или за цял набор документи, е навредило на правителството на САЩ, като се има предвид, че самите вътрешни оценки се пазят в тайна, но анализатори на правителствените тайни заявиха, че щетите могат да бъдат драматични.

"Съществува потенциал ... за огромни щети, тъй като много от най-стойностните разузнавателни методи са доста уязвими", казва Стивън Афтъргуд от Федерацията на американските учени.

"Веднъж щом се разбере за съществуването им, те могат да бъдат избегнати или подправени и така разузнавателната им стойност може да се изпари", добави той, имайки предвид, че обектът на шпионаж предприема стъпки, за да избегне такива действия или използва канала, за да подаде фалшива информация.

"Отделни хора може да бъдат изложени на значителен риск от лишаване от свобода или смърт", добави той.

Видове щети

Марк Заид, експерт по въпросите на националната сигурност във Вашингтон, описа четири вида потенциални вреди.

Те включват разкриване на самата информация (като например местоположението на войските); източника или метода на събиране (което може да застраши лицето или потока от информация); самия факт, че съществува американски интерес (което може да помогне на противниците да идентифицират и използват американските отправни точки); и публично оповестяване (което може да злепостави или провокира други държави, включително съюзници).

Дипломатически последици

Във вторник президентът на Мексико обвини Пентагона в шпионаж, след като "Вашингтон пост" съобщи за очевидно напрежение между армията и флота на Мексико, и заяви, че ще започне да засекретява информацията от въоръжените сили, за да защити националната сигурност.

Публикуването на американски дипломатически и военни документи в сайта “Уикилийкс“, започнало през 2010 г., допринесе за това двама американски посланици да загубят постовете си.

През 2011 г. посланикът на САЩ в Мексико подаде оставка, след като се появиха негови критики към мексиканските власти за липсата на координация в действията срещу лидерите на наркокартелите, а Еквадор изгони американския посланик заради телеграми за предполагаема корупция в полицията.

На практика е невъзможно външни лица да направят пълна оценка на щетите от изтичането на информация, тъй като самите вътрешни оценки се засекретяват, за да се избегне по-нататъшно разкриване на информация.

"Самата оценка на щетите вероятно ще разкрие допълнителна класифицирана информация", като например колко дълго източникът е предоставял информация и дали това, което е било предадено, например за разполагане на военни части, може да е довело до поражение на бойното поле, каза Заид.

В случая с "Хюз Гломар Експлорър", който струваше стотици милиони долари, а откри само част от съветската подводница, той вече не можеше да бъде използван от ЦРУ, след като прикритието му беше разкрито.

В крайна сметка корабът се ползваше за частни нужди при дълбоководни петролни сондажи, а през 2015 г. беше бракуван.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    39 3 Отговор
    На кой му пука за Краварите?

    Z
  • 2 Дреме ми

    32 2 Отговор
    За тия
  • 3 Хихихи..

    38 1 Отговор
    Сама си я застрашава сигурностна.Освен война,глад и кражба Щатите друго не са дали на Света.Палец надолу от ложата,гладиаторът да се привърши..
  • 4 Аз съм

    24 1 Отговор
    И нас какво ни касае?!
  • 5 ЛИЛИ

    28 2 Отговор
    МНОГО БИХ СЕ РАДВАЛ САЩ ДА СА ЗАСТРАШЕНИ НО И ТОВА ШЕ СТАНЕ СКОРО
  • 6 Чудо голямо !

    19 0 Отговор
    Кви са тия притоплени баници ?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    😀😀😀😀
    НЕ знаете или лъжете
    ‼️‼️‼️‼️‼️
    Проектът не е прекратен заради вестникарско писане!
    Корабът откри подводницата,
    закачиха я
    дори я изтеглиха почти до повърхността, ПОЧТИ !
  • 8 Съдията Дред

    5 7 Отговор
    Апропо, те съветската подводница я извадиха, включително заснеха погребението на моряците, чиито тела са намерили. Просто се наложи да спрат да използват кораба за други проекти.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    СеРеУ отрича дори очевАдни неща❗
    На калъп да ги хванат -отричат❗
    Още отричат всичко ! От
    11.09. в Чили , до
    11.09. в ШАШ
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 10 Мдаааа...

    9 0 Отговор
    иам ли НЛО край Бразилия.....???
  • 11 Левски София

    15 1 Отговор
    Кой го интересува САЩ и техните проблеми
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    18 1 Отговор
    Няме нещо,което Русия да не знае за сащ.Изтеклата информация е вид махленска за българите а зазалумпените американци строго секретна.Има огромна разлика между запада и изтока в мисленето и разбирането за живота.
  • 14 дядото

    15 1 Отговор
    кой и с какво застрашава сигурността на сащ.кой народ или държава е разположил войски по границите на сащ.коя държава държи военни бази в сащ и хората плащат издръжката им.коя държава има териториални претенции срещу сащ или налага световен ред там,или има намерение да отнема природните им богатства и финанси.не дами и господа,единствено имперската политика на сащ и стремежа да се превърнат в световен жандарм и разпоредител е голямата заплаха към тяхната сигурност.
  • 15 Дреме ми

    16 1 Отговор
    За сащ цялото зло на света да се стовари върху тях ще им е малко
  • 16 Застрашена е щ

    15 1 Отговор
    Разбира се
    Те се уплашиха от няколко балона
    Уплаших се и от несъществуващите оръжия на садам хюсеин
    И от афганистанските козари се уплашиха
    Да те така
  • 17 ЕВРОНЮЗ

    12 0 Отговор
    Човека има къса памет.... За каква изтекла информация се говори.???? Аз съм бил малък по онова време, но анализаторите припомнят че тоя номер краварите са си го прибутвали и във войната срещу Виетнам.... През цялото време медиите са баламосвали обществото за геройската си армия... Но когато е дошъл момента да признаят загубата пред данъкоплатците, уж някъкъв морски пехотинец подшушнал на весникарите за истината...
  • 18 Някой си

    13 1 Отговор
    Краварите тепърва ще го ядат.....никога не е късно да направиш на мръсника мръсно.....колкото по-късно толкова по-мръсно!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дедото

    1 17 Отговор
    Ако не е военната мощ на САЩ и факта, че сме съюзници и партньори сега България щеше да бъде руска губерния и безплатна военна база на Русия,а ние българите щяхме да сме бедняците на света. Кой се е хванал с Русия хаир не е видял. Няма нито една държава в света която да е просперираща или да има богат народ и държава благодарение на Русия. В момента от обслужващия персонал на Русия са партиите Възраждане, БСП, ДС и президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейския екип.

    Коментиран от #22

  • 22 без коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дедото":

    "България се нарежда на последно място в ЕС по БВП на глава от населението. Това показват данните на Евростат за 2022 г."