Last news in Fakti

20 Април, 2023 16:04 2 556 15

Битката за Анкара! Опозиционерът Кемал Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени

  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Кълъчдароглу призова младите хора, които ще гласуват за първи път, да извадят Турция от вредните сектантски дебати и да я превърнат в място, където вече не говорим за идентичности, различия и разделения

Битката за Анкара! Опозиционерът Кемал Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидат-президентът на опозиционния Национален алианс в Турция Кемал Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени във видеообръщение, публикувано снощи, по-малко от месец преди изборите на 14 май в Турция, съобщава турското електронно издание "Дувар", информира БТА.

С видеото, озаглавено "Алеви" и публикувано от Кълъчдароглу в Туитър, кандидатът за президент на основния опозиционен блок в Турция счупи едно табу, засягайки темата за религиозната си принадлежност, по която винаги досега избягваше да говори. Алевитите в Турция се колебаят открито да заявят вярванията си поради страх от дискриминация, отбелязва "Дувар".

Кълъчдароглу призова младите хора, които ще гласуват за първи път, да "извадят тази страна от вредните сектантски дебати" и да я превърнат в място, където "вече не говорим за идентичности, различия и разделения".

"Скъпи млади хора, които ще гласувате за първи път на тези избори. Време е тази вечер да поговорим с вас за нещо много лично, много чувствително", каза Кълъчдароглу. "Аз съм алевит. Аз съм искрен мюсюлманин, който е възпитан с вярата на пророка Мохамед и Али. Нашата идентичност е това, което ни прави такива, каквито сме. И разбира се, трябва да ги заявяваме с достойнство, не можем да ги избираме. Ние се раждаме, растем и живеем с тях", заяви 74-годишният лидер.

По думите му обаче има някои изключително важни неща, които "можем да изберем в този живот". "Можем да изберем да бъдем добър човек, да бъдем честни, да бъдем морални, да бъдем съвестни, да бъдем добродетелни и справедливи. Можем да изберем да живеем по-добър живот в една свободна и богата страна. Тези избори могат бързо да променят както нас, така и обществото, в което живеем".

Кълъчдароглу припомни на младите избиратели, че всеки глас е важен, за да може страната да бъде извадена "от вредните сектантски дебати, от превърнатия в блато Близък изток" и да стигне там, където ѝ е мястото".

"Вече няма да говорим за идентичности, различия и разделения", а за постижения, общи мечти и съвпадения. "Ще се присъедините ли към нашата експедиция за промяна? Ще застанете ли с мен в тази промяна? Ще предпочетете ли една честна и морална система вместо тази, която казва "не" на алевитите?", пита още във видеото той.

Кълъчдароглу се бори за президентския пост на изборите на 14 май срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган и още двама кандидати.

Видеоклипът му получи огромна подкрепа за това, че открито заявява алевитското си наследство и призовава да се сложи край на поляризиращата политика в Турция. Видеото в Туитър получи повече от 200 000 харесвания за няколко часа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 17 Отговор
    Чист помак значи.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЯЯЯЯЯЯ

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    колко много знаеш..... Глупост след глупост повтаряш
  • 4 А бе...

    17 6 Отговор
    на фона на общата световна гняс по политическте върхове Бай ти Ердо взе да ми става симпатичен чак. Някак предсказуем.
  • 5 Ххххххх

    6 7 Отговор
    Този се не мисли, че турската армия ще му позволи да намесва религията в политиката. Религиозен си бъде вкъщи.
  • 6 Права круша

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Баце помак със алевитско съзнание..такова няма. По принцип помаците са асимилирани със арабско язуидски начин на мислене над нещата. Или речено се имат за по големи мюсулмани от било алевити или сунити. Покойния Мустафа Кемал "Ататюрк" го изкарахте какъв ли не-то помак ли не беше, то със Български корени ли не беше. Не баце просто си беше алевит,роден в алевитско семейство. Да имаше симпатия към Българи или България чисто и просто защото много от обичаите се препокриват със Българските.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истината

    7 5 Отговор
    Тази американска подлога няма как да стане президент на Турция!

    Коментиран от #9

  • 9 Истината проста

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Каквото и да е, по зле от Airдоганя няма как да е.
  • 10 Пламъче

    3 1 Отговор
    Този казва че е АЛЕВит а в тези минути Ердоган в Черно море АЛЕВИ яктъ(пламъка запали) от придобития газ. Преди по-малко от хиляда дни за 2,5 години успяха да докарат газта до черноморския бряг и в най скоро време ще го свържат в системата им. Обеща по 25 м3 безплатно газ за всяко семейство тази година.

    Коментиран от #11

  • 11 Горелка

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пламъче":

    Ердоган АЛЕВИ яктъ
    пък Кълъчдароглу АБАйъ яктъ(абата си подпали)
  • 12 Запознат

    4 2 Отговор
    Трябва да вярваш в чудеса за да се надяваш, че Ердоган ще бъде изместен от Кълъчонглу
  • 13 Българските турци

    9 1 Отговор
    Политик , който по време на изборна кампания , посяга на невротични и алергични точки на обществото за да търси подкрепа и гласове на изборите , е вече човек загубил вяра в успеха на мисията си !!! Това са отчаяни крайности ,които естественно се очакваха от опозиционната коалиция , но започват твърде рано и наред с етническия сепаратизъм на ПКК,сянката на който още от началото на основаването на коалиционната маса 6 + 1 виси в атмосферата .. се цели да се създаде онази взривоопасна смес , която най лесно да се детонира при евентуална загуба !!! Турският народ е многонационален , многоетничен и много толерантен народ , който много често е бил предизвикван от враговете си и много често е бил подлаган на подобни и дори и по нагли провокации...от които доблестно и с чиста съвест е оцелявал до днешни дни от векове насам !...И този път на 14 май , наглостта ще подвие опашка пред единството и пробудилия се истински потенциал на този народ !!!
  • 14 Тъй кат гледам

    2 3 Отговор
    Кълъчката ще спечели тези избори. Турският народ не е балама. Ердо направи много за страната, но "батериите " му отдавна свършиха. От 10 години наблюдаваме едни и същи чалъми, бабаитлъци, кьорфишеци. ТУРЦИЯ се нуждае от нова визия от нови лица. Щатите не случайно са най-могъщата държава в света, защото Народът е преценил, че Президентът "дори да е Господ ", може да управлява само ДВА мандата - 8-10 години. И хората отдавна избират Лидерите си независимо от тяхната расова и религиозна принадлежност. Колкото и кусури да имат американците, никой копче не може да каже за Действащата им Демокрация.

    Коментиран от #15

  • 15 ТакаТака

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тъй кат гледам":

    Именно Ердоган се бори за втори мандат преди е бил министър председател и то работещ такъв.
    Пак ще го изберат.
Новини по държави: