Last news in Fakti

25 Април, 2023 13:38 2 064 16

Висок залог! Застрашена ли е сигурността на съперника на Ердоган за президентския пост

  • турция-
  • кемал кълъчдароглу-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

В политическата си кариера Кемал Кълъчдароглу се налага като яростен борец срещу корупцията, а като партиен лидер повежда НРП към тихо реформиране от агресивен кемализъм към съвременна европейска социалдемокрация

Висок залог! Застрашена ли е сигурността на съперника на Ердоган за президентския пост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нов опит за нападение бе извършен по-малко от месец преди президентските избори в Турция срещу съперника на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се случи на фона на твърдения за възможно покушение срещу кандидат-президента на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу и няколко дни след като като той за пореден път призова да бъде сложен край на поляризиращата политика в Турция.

Лидерът на най-голямата опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП) и кандидат на опозиционната предизборна коалиция Национален алианс, бе нападнат в петък вечерта, 21 април, от разгневена тълпа в град Самсат, окръг Адъяман, Югоизточна Турция. Първоначално няколко човека се развикали по Кълъчдароглу, че не искат да го виждат в Самсат, след което група хора се опитали да го нападнат и физически, писа турският в. "Джумхуриет". Изданието обръща внимание, че нападението е извършено, след като миналата седмица Кълъчдароглу за първи път публично говори за алевитските си корени във видеообръщение в Туитър, гледано вече от над един милион души. С видеото, озаглавено "Алеви" и публикувано от Кълъчдароглу в Туитър, кандидатът за президент на основния опозиционен блок, призова младите хора, които ще гласуват за първи път да "извадят тази страна от вредните сектантски дебати" и да я превърнат в място, където "вече не говорим за идентичности, различия и разделения".

Въпреки своята мека и обединяваща реторика обаче опозиционният лидер и в миналото е ставал обект на опити за нападения, линч и заговор за атентат на "Ислямска държава". Политически лидери от опозицията предупредиха тези дни, че има сигнали за възможно покушение срещу Кълъчдароглу и изразиха очакване те да бъдат взети предвид от властите в страната.

Предупрежденията

"След като Националният алианс обяви кандидатурата на Кълъчдароглу, с която ще се яви на вота за президент, получихме от няколко места предупреждения за възможен опит за убийството на Кълъчдароглу, които смятаме, че трябва да бъдат взети сериозно", каза заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Йоздаг, цитиран от "Джумхуриет". Партията на бъдещето е една от шестте опозиционни партии от Националния алианс, чийто общ кандидат за президентските избори е Кълъчдароглу.

За такава опасност сигнализира и съветникът на главния координатор на Народнорепубликанската партия Ердоган Топрак, който посочи, че и до тях са достигнали предупреждения за възможен опит за атентат срещу Кълъчдароглу. Вярваме обаче, че държавните органи ще се отнесат с необходимата сериозност и чувствителност по този въпрос, добави той.

Кандидатът за президент на Националния алианс омаловажи твърденията за подготвян опит за убийството му, като посочи, че "никой не трябва да се страхува", писа в. "Биргюн". Помолен от журналиста на онлайн изданието Т24 Мурат Сабунджу да коментира появилите се информации, че мафията го заплашва, Кълъчдароглу каза: "Стават подобни неща, не обръщам внимание. Аз съм политик, когото терористични организации искаха да убият, а някои сили - да линчуват. Независимо през какво съм преминал, не съм направил и крачка назад, така че никой не бива да се притеснява", заяви Кълъчдароглу.

Гневна тълпа опита да го линчува

На 21 април 2019 г. Кемал Кълъчдароглу бе нападнат в град Чубук, окръг Анкара, от разгневени граждани на погребение на войник, убит при сблъсъци с Кюрдската работническа партия (ПКК). Според публикации в турския печат в опита за линч са участвали около 200-300 мъже. Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) бе ударен с юмруци в лицето от човек, който по-късно се оказа, че е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган. Телохранителите на Кълъчдароглу успяха да го отведат в безопасност. Нападението бе извършено след местните избори на 31 март, когато управляващите изгубиха контрола над Анкара и Истанбул. Опозиционната НРП на Кълъчдароглу бе обвинявана от някои, че е действала в таен съюз на местните избори с прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), подозирана за връзки с ПКК. Ердоган осъди нападението, а мъжът, нанесъл юмручните удари по Кълъчдароглу, бе задържан с още няколко лица и партията на Ердоган му отне членството.

"Ислямска държава" не го харесва

През 2017 г. турските власти задържаха няколко заподозрени, сред които предполагаем член на "Ислямска държава", които планирали покушение срещу опозиционния лидер по време на организирания от него "Поход за справедливост". Кълъчдароглу започна на 15 юни 2017 г. пешеходния поход по 450-километровия маршрут от Анкара до Истанбул, след като депутат от неговата НРП бе осъден на 25 години затвор за огласяване на секретна информация. Предполагаемият член на ИД Огузхан Коркмаз бе осъден през 2019 г. на 14 години и седем месеца затвор, а другите заподозрени получиха присъди от четири години до над 21 години лишаване от свобода. Според информациите групата планирала да се вреже с микробус в шествието. Това е признал и Коркмаз в показанията си пред властите, съобщиха турски медии. Той казал, че е планирал да се блъсне с колата в Кълъчдароглу, чието поведение не одобрявал.

ПКК обстрелва кортежа му

На 25 август 2016 г. кортежът на лидера на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу попадна в престрелка в окръг Артвин, Североизточна Турция. Неговата охрана веднага е отговорила на огъня. Кемал Кълъчдароглу не пострада при нападението, което се оказа дело на кюрдски бунтовници, но турски войник бе убит в престрелката, а двама бяха ранени. Групировка, смятана за военното крило на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), пое отговорност за атаката, твърдейки, че не опозиционният лидер, а военният конвой, който го ескортирал, е бил мишената. Нападението обаче едва не коства живота на Кълъчдароглу, който "оцеля на косъм благодарение на бдителността на членовете на силите за сигурност, охраняващи кортежа", писа в. "Миллиет" тогава.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу увери вчера, че охраната на всички партийни лидери и кандидати за президент в Турция е засилена и са предприети всички необходими мерки за безопасност. По думите на министъра досега са били извършени общо 69 нападения.

Кой е Кемал Кълъчдароглу

74-годишният Кълъчдароглу си е спечелил прозвището "Турският Ганди" или "Ганди Кемал" заради кроткия си нрав и известната физическа прилика с индийския лидер. Роден е през декември 1948 г. в източния окръг Тунджели в семейство, което изповядва малцинствената алевитска вяра.

Кълъчдароглу изучава икономика в Академията за икономически и търговски науки в Анкара (сега университет "Гази"), а след това заема различни постове в турските икономически и финансови институции. През 1992 г. е назначен за директор на Агенцията за социално осигуряване на Турция.

В политиката влиза едва след като се пенсионира през 1999 г. През 2002 г. става депутат от Истанбул от кемалистката НРП на същите избори, които довеждат за първи път на власт Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. През 2007 г. е преизбран в парламента.

През 2009 г. неуспешно се бори на изборите за кмет на Истанбул, а през 2010 г., след като политикът ветеран Дениз Байкал подава оставка като председател на НРП след скандал с изтекъл видеозапис, Кълъчдароглу става председател на партията.

В политическата си кариера Кълъчдароглу се налага като яростен борец срещу корупцията, а като партиен лидер повежда НРП към тихо реформиране от агресивен кемализъм към съвременна европейска социалдемокрация.

Лидерът на НРП е семеен и има четири деца.

Най-новите социологически анкети му отреждат победа на президентските избори на 14 май срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Евронюз публикува днес резултатите от проучвания на общо 13 агенции за изследване на общественото мнение, като всички те показват превес на Кълъчдароглу над Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    14 3 Отговор
    Глупости на търкалета...
  • 2 Сто34

    11 11 Отговор
    Малоазиатска им работа. Голяма част турчолята ще побеснеят ако Ердо загуби. Судан 2 ще стане в Турция.
  • 3 КОТарАК

    10 2 Отговор
    и БГ турците не го броят тоя за турчин
  • 4 За протикола

    3 2 Отговор
    БОРИСОВ да ви отговори. Той е в час с Туркие и Ердоган... На посешение наш Бойко Борисов му бе казал на среща с Ердоган. Кво има да ги лъжеш преди изборите българските граждани. Хубав акъл му бе дал.
  • 5 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    4 13 Отговор
    Кълъчдароглу
  • 6 генчо

    3 5 Отговор
    хах е как го виждате ердоганка-паша-баща-началник да пусне кокала на другото псе ей тъй, той толкова е затънал до ушите в корупция че само тикваъта му е съперник в региона
  • 7 ПоБойко

    15 2 Отговор
    Народа как да не се гневи там в този град през 2017 година имаше земетресение при които бяха засегнати около 1000 сгради. А през 2018 г. за тях бяха застроени къщи които бяха предадени на пострадалите още същата година.
    А сега тия отишла там да подкокоросва населението че управляващата партия не си гледала работата по време на подобни природни бедствия.
    Какво да правят хорицата ако вие сте на тяхно място що ще сторите.
    И друг да е пак ще си бъде освиркан и набъхтян.

    Новината в статията подновена в такъв вид е подлъгваща.
  • 8 ПоБойко

    8 4 Отговор
    Хората вече 6 години живеят в жилища построени от Турската ДЪРЖАВА(нека напомня че там има значително население от алевити) а тоя отишла там да ги насъсква с последния си клип " аз съм АЛЕВит"
    Някой хорица как си ги представят тоя работи. Нещо като песничката от детството ни дето пеехме как едно коте чело книжки как се ловят мишки и накрая мишките му изяли книжките. На тоя работата му е подобна
  • 9 ПоБойко

    3 1 Отговор
    В окръга на Самсат сиреч Адъйаман живеят около 12% алевити като на някои места те са концентрирани до 30%(1/3)
  • 10 Калпазанин

    14 2 Отговор
    Само идиот би гласувал за този клоун, подлога на фащ и еврейското лоби в Турция и тези същите евреи спасени и намерили убежище в османската империя изгонени от Испания
  • 11 Матей преображенски

    10 3 Отговор
    Сега ,картината се изяснява,опитват се да му създават страдалчески ореол,правят се уклончиви характеристики,без да се посочи какво му е политическото кредо на калъчлията.Залагам на версията,че е американска капия,проводник на неолибералната стратегия за разложение на нео-тоталитарни държави каквато е Турция.На американците им трябва Турция,като въздуха и водата,да я овладеят,да стъпят здраво на проливите,да скъсат турско-руските връзки за всестранно сътрудничество,което им бърка в болното здраве.Ердоган ще допусне голяма грешка ,ако допусне тоя платен американски агент да го измести и после да преобърне цялата политическа насока на Турция,тъкмо се закрепиха и икономически и ще ги хвърлят във вихъра на всякакви упадъчни течения,ще ги джендъризират и дори ще ги вкарат във война с Русия.

    Коментиран от #13

  • 12 Мдааа

    10 3 Отговор
    Кълъчтароглу преди 1993 година беше шеф на осигурителната каса и имаше опашки в болниците хората се редяха за преглед още от 12 през нощта и накрая го фалира
  • 13 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Матей преображенски":

    Политик , който по време на изборна кампания , посяга на невротични и алергични точки на обществото за да търси подкрепа и гласове на изборите , е вече човек загубил вяра в успеха на мисията си !!! Това са отчаяни крайности ,които естественно се очакваха от опозиционната коалиция , но започват твърде рано и наред с етническия сепаратизъм на ПКК,сянката на който още от началото на основаването на коалиционната маса 6 + 1 виси в атмосферата .. се цели да се създаде онази взривоопасна смес , която най лесно да се детонира при евентуална загуба !!! Тези въображаеми атентати и забулени намеци за заплаха за живота на един посредствен политик са добавка към тази взривоопасна атмосфера , която след като загубят вероятно ще я възпламенят в нов протест като ГЕЗИ и като нищо наистина в отчаянието на загубата да погубят горкия човечец разиграван така неспокосано и аматьорски вече 12 години срещу Ердоган ! Турският народ е многонационален , многоетничен и много толерантен народ , който много често е бил предизвикван от враговете си и е бил подлаган на подобни и дори и по нагли провокации...от които доблестно и с чиста съвест е оцелявал до днешни дни от векове насам !...И този път на 14 май , наглостта ще подвие опашка пред единството и пробудилия се истински потенциал на този народ !!!
  • 14 Българските турци

    3 2 Отговор
    Кандидатът на опозицията е марионетка монтирана начело на партията основана от Кемал Ататюрк чрез една видео касета с отвратителен порно монтаж подготвен и лансиран от елементите на организацията на Фетулах Гулен през 2011 година . В предишния сценарий с Пуча скалъпен от Гюлен в комбинация с ЦРУ и натовското гюленистко гладио проникнало в Турската армия и органите на турското МВР през юли 2016 същият се яви на предварително обявената среща на Истанбулското летище при танковете на Гюлен, където по запланувания сценарий щеше да се качи върху танка по подобие на Борис Элцин за да обяви края на Ердоган и победата на Западната "Демокрация" в Турция и да застане начело на "новото революционно правителство"!
    Предишният водач на опозиционната партия беше отявлен противник на Ердоган и на възгледите му , но беше и човек патриот милеещ за суверинитета на страната си ! Беше неподходящ за манипулации ! Почина след няколко дена от съкрушителното земетресение в Мараш и Хатай точно когато Байдън пращаше Американския самолетоносач USS "George H.W. Bush" CVN - 77 към Турция . Той беше човек запознат отблизо с "Милениум Челъндж - 2002" и вероятно болестта му не издържа на вълнението от това уникално съвпадение !
  • 15 Българските турци

    3 2 Отговор
    "Има Бог! Някои неща са истински и никога не се променят!"

    Някои фалшиви имами бяха тръгнали да обезглавят един дълъг човек...но други ги сгащиха и ги подредиха в колона по един по долни гащи и боси по асфалта на горещият и кървав 16 юли !!!... Това беше краят на най кръвополитния рунд от мача Байдън (фето) - Ердоган !
    Този безкраен шантав политически "боксов" мач продължава !...Днес в поредния му рунд се разиграва нова различна версия на Американската доктрина за сваляне на Ердоган и за връщането на изпуснатия контрол над глутницата от сиви османски вълци ! Пак на предна линия е същата марионетка , чийто електорат арогантно твърдят че биха избрали дори и "тоалетни чехли" стига да могат да свалят Ердоган ! А този Ердоган от 1994 година откакто излезе на политическата арена , няма избор който да не е спечелил или нещо да не е изпълнил за което е дал обещание !...Ще успеят ли да свалят Ердоган и да монтират тази марионетка на най висшата позиция на йерархията в Турция ще разберем в края на деня на 14 май 2023 г !!!
  • 16 Надежда всяка оставете

    2 1 Отговор
    Който и да дойде на власт, Турция няма да се превърне в марионетка на този или онзи. Едрата турска буржоазия, контролираща "дълбоката държава", със силната си икономика и мощната си армия няма да допуснат това. Тя ще продължава да разширява имперските си амбиции, които под една или друга форма си съществуват от обявяването на Турската република, преди 100години. Те и за кюрда , Бюлент Еджевит, говореха че е бил марионетка на Кремъл, но чиляка, като ръководител на същата партия, на която днес е председател Кълъчдароглу, без да цепи басма на никого, даде заповед за десанта на Кипър, през 1974 год. Явно, днес е нужно по -меко да се борави, когато става въпрос за разширяване на сферите за влияние в Близкия Изток, Кавказ, или Балканите.Дето се вика да се пипа " со кротце со благо и со малко кютек" А не като Ердо да далдисваш с ритници и юмруци навсякъде, без да се съобразяваш с престижа и интересите на Великите сили в този най-кървав и жесток регион на света. Големите инвеститори заобикалят Турция, заради досадните бабаитлъци на Ердоган.
Новини по държави: