Last news in Fakti

20 Април, 2023 19:07 876 4

Суданската армия отказа преговори със паравоенните Сили за бърза подкрепа и заплаши да отмени прекратяването на огъня

  • судан-
  • хартум-
  • абдел фатах бурхан

Изявлението на военните повиши вероятността от ново разрастване на продължаващото вече близо седмица насилие, което доведе населението на Судан до критична точка

Суданската армия отказа преговори със паравоенните Сили за бърза подкрепа и заплаши да отмени прекратяването на огъня  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Суданските военни изключват всякаква възможност за преговори със съперничещите им паравоенни сили за прекратяване на кризата, която разтърсва страната, и заявиха, че ще приемат само тяхната капитулация, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Командващият военните сили на Судан генерал Абдел-Фатах Бурхан заяви, че в момента не вижда пред себе си партньор в преговорите за прекратяване на конфликта. "Няма друг вариант освен военното решение", заяви той в интервю по телефона пред "Ал Джазира" (Al Jazeera), в което обвини и части от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), че "затварят пътища и възпрепятстват свободното движение на хора" в много региони.

"В тези условия не може да бъде постигнато истинско примирие", каза генерал Бурхан.

Суданската армия посочи в изявление, че воденето на преговори с паравоенните СБП би било възможно, само при обсъждането на тяхната капитулация. "Няма да има въоръжени сили извън военната система", се казва в текста.

Изявлението на военните повиши вероятността от ново разрастване на продължаващото вече близо седмица насилие, което доведе населението на Судан до критична точка. Нарасна и тревогата, че здравната система на страната е на ръба на колапса. Множеството болници са принудени да затворят, а други изпитват сериозен недостиг на редица медицински консумативи.

Най-новият опит за 24-часово прекратяване на огъня, обявен снощи, не донесе кой знае какво спокойствие в повечето части на столицата Хартум, но въпреки това множество жители се възползваха от него, за да избягат от домовете си. Огромен брой хора, предимно жени и деца, напускат в търсене на по-безопасни райони, заяви Атия Абдула Атия, секретар на лекарския синдикат в страната.

Ако действащото примирие се провали напълно, това ще се превърне във втори неуспех на международната общност да накара двамата генерали - командващия военните на Судан генерал Бурхан и командира на СБП Мохамед Хамдан Дагало - да прекратят конфликта за контрол над страната.

Във вторник подобно примирие, сключено след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонен разговор с двамата генерали, се провали почти веднага.

Дипломатическите усилия за спасяване на последния опит за примирие обаче продължават. Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря с двамата военни лидери, като призова за връщане към диалога. Лидерите на Египет, който е съюзник на суданската армия, и на Обединените арабски емирства, които са съюзници на СБП, също разговаряха днес за това как прекратяването на огъня може да се превърне в мирни преговори.

От началото на сраженията досега са загинали най-малко 330 души, а над 3300 са пострадали, съобщи Световната здравна организация. Броят на жертвите обаче вероятно е по-висок, тъй като по улиците все още има много тела на загинали, които не са прибрани, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оФчара

    7 0 Отговор
    Нещо много мудно вървят нещата.А Европа с нетърпение очаква няколко милиона Суданци.
  • 2 Сатана Z

    6 2 Отговор
    Двата изгорели самолета в средата на снимката са Украински транспорти пълни с джепане,които бяха унищожени още в началото на метежа.
    Судан вече не е опция като Хъб за оръжие в Украина.
    Z
  • 3 оня

    5 0 Отговор
    Алоууууу, неграмотнто журналистче, знаеш ли кога се пише "с" и "със". :))
  • 4 Гориил

    5 0 Отговор
    Печелившата страна отказва да преговаря.