Last news in Fakti

25 Април, 2023 07:53 792 0

72-часово прекратяване на огъня в Судан

  • судан-
  • огън-
  • прекратяване-
  • боеве

Въоръжените сили на Судан и противниковите Сили за бързо реагиране (СБР) се споразумяха

72-часово прекратяване на огъня в Судан - 1
Източник: БГНЕС

Въоръжените сили на Судан и противниковите Сили за бързо реагиране (СБР) се споразумяха за 72-часово прекратяване на огъня, заяви в понеделник ръководителят на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкън.

Това съобщи АП.

"След интензивни преговори през последните два дни въоръжените сили на Судан и СБР се споразумяха за прекратяване на огъня в цялата страна. То ще започне в полунощ и ще продължи 72 часа", се казва в изявлението му, цитира news.bg.

Блинкън отбеляза, че САЩ настояват двете страни да не нарушават споразумението.

"Ще работим със страните в конфликта в Судан и с нашите партньори за постигането на общата цел за предаване на властта на гражданско правителство в Судан", добави той.

Съобщава се, че предишни опити за посредничество за прекратяване на огъня в Судан са се провалили.

През 2019 г. в Судан беше извършен военен преврат, при който президентът Омар ал-Башир беше арестуван. Абдел Фатах ал-Бурхан, който след това стана главнокомандващ на суданските въоръжени сили, и Мохамед Хамдан Дагало, който ръководеше паравоенни сили - Силите за бързо реагиране (СБР), бяха силно ангажирани със свалянето на президента.

Впоследствие Ал-Бурхан, с подкрепата на Дагало, оглавява временните власти на Судан и подготвя предаването на властта на гражданско правителство.

През декември 2022 г. ал-Бурхан, Дагало и лидерите на продемократичната коалиция "Сили за свобода и промяна" постигат споразумение, според което суданските военни трябва да се оттеглят, а СБР да стане част от въоръжените сили. Окончателното споразумение трябваше да бъде подписано през април, но военните и СБР не постигнаха съгласие относно сроковете за това интегриране на СБР във въоръжените сили, като според съобщенията Ал-Бурхан иска това да стане след две години, а Дагало - след 10 години.

На 15 април в суданската столица Хартум и в някои други градове избухнаха тежки въоръжени сблъсъци между военните и СБР. В изявления на командването на СБР се казва, че въоръжените сили са обсадили една от базите им в южните предградия на столицата, без да бъдат уведомени предварително. От своя страна командването на армията обяснява действията си с факта, че напоследък СБР на няколко пъти е действала без координация с военните.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА