Last news in Fakti

25 Април, 2023 12:00 880 3

Судан ОБЗОР: ООН предупреждава, че насилието в Судан може да погълне региона (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че насилието в Судан „рискува да запали катастрофален пожар в Судан, който може да погълне целия регион и извън него“

Судан ОБЗОР: ООН предупреждава, че насилието в Судан може да погълне региона (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Обзор наконфликта в Судан:

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че насилието в Судан „рискува да запали катастрофален пожар в Судан, който може да погълне целия регион и извън него“.


Страните по света се надпреварват да измъкнат хиляди свои граждани от Хартум.

Милиони суданци, хиляди чуждестранни дипломати, хуманитарни работници и чуждестранни студенти се озоваха във военната зона на 15 април и оттогава се опитват да напуснат страната.


Изтребители са бомбардирали столицата, а главното летище е в центъра на сраженията.


Най-малко два конвоя, участващи в евакуациите, бяха атакувани, включително един превозващ персонал на катарското посолство и друг превозващ френски граждани.

96 души бяха евакуирани от Судан на борда на италиански военни самолети.

Два италиански военни самолета са евакуирали общо 96 души от Судан.

Двата военни самолета превозваха 83 италиански граждани и 13 граждани от различни националности, които първо бяха евакуирани от Хартум и откарани в Джибути.

На кадри се вижда как военният ескорт и спасените хора, сред които непълнолетни и италианският посланик в Судан, излизат от самолета.

„Много сме щастливи, че сме тук... имаше много деликатни моменти“, каза посланик Микеле Томази пред журналисти.

Външният министър Антонио Таяни каза, че някои италианци - служители на неправителствени организации и мисионери - са решили да останат в страната, докато други 19 са били успешно отведени в Египет преди два дни.

Блинкен: Суданските съперници се споразумяват за общонационално прекратяване на огъня

Суданските въоръжени сили (SAF) и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) се споразумяха да приложат общонационално прекратяване на огъня, започващо в полунощ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Съединените щати призоваха двете страни незабавно и изцяло да спазват примирието в Судан, добави Блинкен.

Обединеното кралство има военен екип в Судан, заяви министърът на отбраната на Великобритания

Обединеното кралство има военен екип в Судан, който извършва разузнаване, каза министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи, докато правителството проведе извънредно заседание, за да обсъди варианти за подпомагане на около 4000 британци, блокирани в северноафриканската държава.

Лондон е изправен пред известна критика, че е сравнително по-бавен при извеждането на британците от Судан.

„Не приемам тази критика“, каза Джеймс Хийпи на LBC Radio, когато го попитаха за това. „Напълно съм уверен в опциите, които разработваме", заяви министърът.

„Наистина има военен екип в източната част на страната в Порт Судан, който извършва прицизно разузнаване там, за да можем да представим на министър-председателя [Риши Сунак] всички възможни варианти за подпомагане на британските граждани, които са в Судан“, каза по-късно Джеймс Хийпи пред LBC Radio в понеделник.

Британският дипломатически персонал и членовете на техните семейства са били евакуирани от Судан от въоръжените сили на страната, потвърди Сунак в неделя.

Смята се, че приблизително 4000 британци се намират в Судан, каза Андрю Мичъл, министърът на Обединеното кралство за Африка, добавяйки, че правителството провежда спешна среща по ситуацията, така наречената среща на COBRA, за да реши следващите стъпки.

„Ситуацията в Судан е изключително тежка“, каза Мичъл. „COBRA се събира на извънредна среща. COBRA се е събирала шест пъти досега – пет пъти председателствана от министър-председателя – среща, на която присъствахме в 3:15 сутринта в още в събота,“поясни Мичъл.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Судан във вторник

Съветът за сигурност планира да се срещне отново за Судан във вторник, ден след като ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова 15-те членове да използват влиянието си, за да върнат Судан на пътя на демократичния преход.

Междувременно Египет отрече убийството на помощник военен аташе от огъня на RSF

Посланикът на Египет в Хартум отрече доклада на суданските въоръжени сили (SAF), че помощник-военният аташе на страната е бил убит от огнестрелно оръжие от Силите за бърза подкрепа (RSF) в суданската столица.

Според изявление на египетското външно министерство в понеделник, посланикът на страната в Судан каза, че докладът е неверен.

По-рано през деня SAF каза в изявление, че египетският помощник военен аташе в Судан е бил убит от RSF, докато е шофирал колата си в Хартум.

Белият дом призовава воюващите страни да се ангажират с прекратяване на огъня

Белият дом поиска воюващите страни в Судан да се придържат към незабавно прекратяване на огъня и да гарантират защитата на хората, докато Съединените щати работят за евакуацията на своите граждани.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред репортери, че американски граждани са започнали да пристигат в Порт Судан и САЩ улесняват по-нататъшното им пътуване.

Съливан каза, че няма планове от страна на САЩ да поставят мироопазващи войски на място в Судан.

Американските военни евакуираха американския дипломатически персонал в Хартум през уикенда и спряха напълно дейността на посолството. Съливан каза, че Вашингтон би искал да поднови дипломатическите отношения веднага щом стане безопасно.

Хиляди американци в Судан, много от които с двойно гражданство, бяха призовани да се приютят на безопасно място засега.

„Бихме искали да помогнем на възможно най-много американци да отидат в САЩ“, каза Съливан, отбелязвайки, че най-добрият начин за това е да се подсигури наземния маршрут за евакуация.

Гутериш: Судан „рискува да запали атастрофален пожар в региона“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че насилието „рискува да запали катастрофален пожар в Судан, който може да погълне целия регион и извън него“ и призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да упражнят максимално влияние.

„Всички трябва да направим всичко по силите си, за да издърпаме Судан от ръба на пропастта“, каза Гутериш пред 15-членния съвет.

Арабските държави евакуират граждани от Судан

Саудитска Арабия ръководи първите съобщени успешни евакуации от Судан, като военноморските операции прибират повече от 150 души, включително 66 граждани от 12 други страни, в това число и от България.

Египетската армия миналата седмица евакуира 177 войници, а в неделя външното министерство съобщи, че 436 граждани са напуснали по суша. Смята се, че повече от 10 000 египтяни живеят в Судан.

Над 200 мароканци са били отведени в Порт Судан в конвои, организирани от тяхното посолство, съобщиха от Рабат в понеделник, добавяйки, че те ще бъдат върнати у дома оттам.

И Тунис, и Алжир обявиха спасителни операции от понеделник.

Йордания, чиито военни летища са били използвани за някои спасителни полети, каза в събота, че е започнала евакуацията на около 300 граждани със сътрудничеството на Саудитска Арабия и ОАЕ, докато 52-ма ливанци и 105 либийци също са напуснали кораб на саудитските военноморски сили.

Израел предлага да приеме съперниците на Судан на преговори за прекратяване на огъня

Израел предложи да приеме съперничещи си судански лидери на преговори за прекратяване на огъня след „много обещаващ“ напредък в усилията за посредничество, водени от високопоставен израелски служител през последните няколко дни.

„Откакто избухнаха боевете в страната, Израел работи по различни канали, за да постигне прекратяване на огъня и напредъкът през последните няколко дни в дискусиите със страните е много обещаващ“, каза външният министър Ели Коен в изявление.

Изявлението не дава повече подробности, освен че служителят е водил разговори с воюващите генерали.

Судан и Израел обявиха през февруари, че са финализирали споразумение за нормализиране на отношенията, като подписването трябва да последва прехвърлянето на властта от военните към цивилното правителство в Хартум.

Коен каза, че се надява, че работата за постигане на спокойствие в Судан „ще позволи подписването на историческо мирно споразумение“.

МКЧК предупреждава за нежелани последствия от липсата на достъп до храна, питейна вода и електричество в Судан

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МКЧК) предупреди за фатални последствия от липсата на достъп до вода и храна в Судан.

„Все още има големи затруднение при достъпа до храна, електричество и питейна пречистена вода и това кара хората да се местят“, каза Фарид Айвар, ръководител на МКЧК в Судан.

За тези, които остават в третата по големина страна в Африка, където според агенциите на ООН една трета от нейните 46 милиона души са имали нужда от помощ дори преди насилието, ситуацията е остава все по-мрачна.

Изправени пред преки нападения и атаки, хуманитарните организации бяха сред тези, които изтеглиха персонала си, а Световната продоволствена програма спря своята мисия за разпределение на храна, една от най-големите в света.

Чистата вода и гориво стават все по-трудни за намиране в Хартум, като електричеството и интернет услугите са подложени на перманентно прекъсване. Жителите споделят личните си ресурси със съседи, близки и дори непознати.

Около 300 палестинци избагаха в Порт Судан и Египет

Министерството на външните работи на Палестинската администрация казва, че около 72 палестинци са се евакуирали в Порт Судан, докато конвоите превозват около 200 палестинци към Египет.

Междувременно 343 йордански граждани, евакуирани от Порт Судан, пристигнаха на военното летище в Аман на борда на четири транспортни самолета.

538 индонезийци се евакуирани от Хартум в Порт Судан

Министърът на външните работи на Индонезия Ретно Марсуди каза, че Джакарта успешно е евакуирала повече от 500 граждани от столицата Хартум в Порт Судан на Червено море в понеделник.

Тя каза, че се подготвя група от 538 души да бъдат транспортирани по море до Джеда в Саудитска Арабия, без да предоставя повече подробности.

„Повечето от индонезийските граждани, които бяха евакуирани, бяха индонезийски студенти, индонезийски работници мигранти, служители на компанията Indofood и служители на индонезийското посолство и техните семейства“, каза Марсуди на брифинг за новини.

Подготовката за завръщането им у дома продължава и още 289 индонезийци ще бъдат „евакуирани във втората фаза при първа възможност“, каза тя.

Около 1200 индонезийци са регистрирани в посолството в Хартум, според индонезийското външно министерство.

Китай евакуира първата група граждани от Судан

Китай евакуира първата група свои граждани от засегнатия от конфликт Судан, съобщи външното министерство на Пекин.

Китай твърди, че е най-големият търговски партньор на Судан, с повече от 130 компании, инвестиращи там към средата на 2022 г.

Външното министерство на Пекин изчислява, че повече от 1500 китайски граждани в момента са в Судан.

Първата група китайски граждани е "безопасно евакуирана", каза в понеделник говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг, без да посочи конкретен брой.

Нигерия ще евакуира близо 3000 граждани от Судан тази седмица

Нигерия планира да започне евакуацията на близо 3000 свои граждани, предимно студенти, от Судан с конвой до Египет тази седмица, каза висш служител.

Онимоде Банделе, директор по специалните задължения на Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нигерия (NEMA), каза пред Channels TV, че по план трябва да бъдат евакуирани около 2650 до 2800, включително семейства на персонала на посолството.

„Все още никой не е евакуиран“, каза той. „Планира се автобусите да започнат да се движат утре сутринта.“

Длъжностни лица казват, че приблизително 5000 нигерийски граждани може да потърсят евакуация.

Чад ще евакуира повече от 400 граждани от Судан

Чад ще евакуира 438 свои граждани от раздирания от конфликт Судан, като ще ги транспортира с автобус от Хартум до Порт Судан на Червено море, след което ще ги изпрати със самолет до дома, написа в Туитър говорителят на чадското правителство Азиз Махамат Салех в понеделник.

Външният министър Махамат Салех Анадиф каза, че общият брой на гражданите на Чад, живеещи в Судан, не е известен.

Тези, които бяха евакуирани до момента са 300 студенти и 120 цивилни граждани, нуждаещи се от медицински грижи, както и „около 30“ войници, които са се обучавали в судански военни училища, каза той.

Чад затвори дългата си 1000-километрова (600 мили) граница със Судан на 15 април след избухването на насилието.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MисирАлApaбел

    13 0 Отговор
    Що не пишете така напоително и за Йемен? Или там липсват краварските интереси?
  • 3 Правоверен Евроатлантик

    5 0 Отговор
    Мда, като видях, че има на терен британски аскер и вече е ясно кой е подпалил огъня. А Чичо Сам бил загрижен - ти да видиш...