Last news in Fakti

25 Април, 2023 16:53 1 435 21

Глас народен! Повечето избиратели в САЩ смятат, че нито Байдън, нито Тръмп трябва да участват в изборите през 2024 г.

  • сащ-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

В евентуална надпревара между Джо Байдън и Доналд Тръмп настоящият президент води с 43% на 38 на сто, сочи допитването

Глас народен! Повечето избиратели в САЩ смятат, че нито Байдън, нито Тръмп трябва да участват в изборите през 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около половината от американските демократи смятат, че президентът Джо Байдън не бива да се бори за преизбиране догодина и че е прекалено възрастен, за да участва в избори, установи проучване на Ройтерс/Ипсос, съобщава БТА.

Тридневното допитване приключи днес - деня, когато Байдън обяви, че ще се кандидатира отново за президент.

Избирателите не са въодушевени от идеята за втори рунд от двубоя между Байдън и Доналд Тръмп - неговият предшественик на поста и настоящ водещ съперник от Републиканската партия. Около две трети от анкетираните като цяло не желаят нито един от двамата да се кандидатира отново през 2024 г.

44% от регистрираните демократи, участвали в проучването, смятат, че Байдън не трябва да се кандидатира. 34% от републиканците смятат същото за Тръмп, сочи допитването.

Откакто зае президентския пост през януари 2021 г., Байдън трябваше да се справи с висока инфлация и ниско одобрение сред обществото. Само 41% от участвалите в проучването, сред които 74% от демократите и 10% от републиканците, одобряват представянето му като президент.

Неговата кампания за преизбиране е изправена пред предизвикателството да разпали ентусиазъм сред демократите, за да гласуват масово на изборите през ноември 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Очаква се Байдън да не срещне силна конкуренция в борбата за президентската номинация на демократите, тъй като има принос за успешното представяне на партията на междинните избори през 2022 г. Демократите вече не контролират Камарата на представителите, но запазиха мнозинството си в Сената донякъде благодарение на избирателите, ядосани след решението на Върховния съд, с което бе премахната конституционната защита на правото на аборт, посочва Ройтерс.

Байдън е най-възрастният стопанин на Белия дом в историята и би бил на 86 години в края на своя втори евентуален четиригодишен мандат. Според 61% от демократите, участвали в проучването, той е прекалено възрастен, за да заема управленски пост.

За сравнение, само 35% от републиканците смятат, че Тръмп, който е на 76 години, е прекалено възрастен.

Байдън победи Тръмп през 2020 г., като си осигури 306 гласа в избирателната колегия срещу 232 за неговия опонент. Освен това Байдън имаше повече гласове в т. нар. "колебливи" щати (щати, в които демократите и републиканците имат относително равни шансове да спечелят) като Пенсилвания и Джорджия, а на национално ниво - с около седем милиона гласа повече от Тръмп. Тогава демократът получи 51,3% от гласовете, а републиканецът - 46,8%.

Към момента Тръмп е водещият претендент за номинацията на Републиканската партия, като има подкрепата на 50% от анкетираните републиканци, следван от губернатора на Флорида Рон Десантис, който получава 24%, въпреки че все още не е обявил кандидатурата си.

В евентуална надпревара между Байдън и Тръмп настоящият президент води с 43% на 38%, сочи допитването. Това е преднина, която е съвсем малко над четирипроцентовия праг на статистическата грешка при проучването. Сред независимите гласоподаватели Байдън също е начело.

В друга хипотетична надпревара Десантис изостава още повече от Байдън. Той би получил 34% срещу 43% за президента демократ.

В проучването са участвали 1005 души в САЩ. 445 от тях се самоопределят като демократи, а 361 - като републиканци.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    21 11 Отговор
    Това твърдение нее вярно типичен пример за фейк новина!!!
  • 2 мдда

    25 11 Отговор
    A kой?? Транс педали някакви ли?
  • 3 Майна

    21 15 Отговор
    Страх ги е да обявят, не дават гласност ,че на изборите се появява Робърт Кенеди -младши...
    Интересни времена предстоят

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 честен ционист

    12 14 Отговор
    Единият слуга на китайците, другия пионка на руснаците.
  • 6 Тръмп е млад ! Он наш!

    13 9 Отговор
    Ааа, не надо така!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 реру

    24 21 Отговор
    Повечето руснаци мислят същото за Путин и 2024 год., ама смеят ли да го кажат...

    Коментиран от #10

  • 9 Посмотрите, Факти са извадили

    16 11 Отговор
    напълно коректен информационен източник - САЩ! Да се чудиш дали е САЩ или ТАСС !
  • 10 честен ционист

    17 19 Отговор

    До коментар #8 от "реру":

    Путин е Институция. В Русия могат да сложат и магаре за президент и щом им кажат на руснаците, че е Путин, рейтингът му е 96+%

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хааа

    4 18 Отговор
    До месец Путдкин, като превземе щатите просто няма да има нужда от кандидат.
  • 15 Анонимен

    6 9 Отговор
    Кенеди Младши Ок, ако е достоверно написано от вас анонимните
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 2020

    15 10 Отговор
    Единият болен от Алцхаймер!Другият мошеник,та дрънка.Тъпаците от сащ,да се допитат до евреите-те ги управляват.Ако евреите решат ,че Президент ,трябва да е Робърт Кенеди младши ,ще бъде избран.Но този път,трябва да го пазят от противна протестантска Англия, по заповед на лорд Стивънсън ,Джон Кенеди беше гръмнат показно,защото искаше да има добри взаимоотношения с най-силната страна в света/тогава и сега/СССР/РУСИЯ.Противна протестантска Англия ,е способна пак да убива,веднъж уби Джон Кенеди през 1963 г. в Далас,нали!?!?т
  • 18 Кой ги пита

    2 17 Отговор
    Американците ? Слава 404 .
  • 19 Тираджията

    5 0 Отговор
    Смисъла на статистическата извадка е да покаже обратната страна на истината защото тази медия е спонсорирана от Сорос и лобито на Демократите в САЩ, чийто войни разцепиха световния мир в мандата на марионетката Байдън
  • 20 Коментар

    4 0 Отговор
    Говори се,че фамилията на Бай Дрън се занимавала в трафик на хора.Затова гледат да палят войни,за да идва свежо месо.Най-вероятно ще ги разследват.
    А онзи Десантос си го чета ДеСатана...бил евреин уж и е тясно свързан с Израел.Нямам нищо против нормалните евреи,които си вярват в Бога,но обаче да не се окаже този ционист(сатанист)?
    За кандидати имат от откачалки нагоре.Тръмп по време на ковид пандемията много му се смях,а сега на фона на всички останали звучи най-нормално.Другите все едно един ден са се събудили и са получили умствено увреждане...
  • 21 Правилно

    1 0 Отговор
    Нито един от двамата не е подходящ, дано Америка прояви благоразумие и избере един президент, който да служи на американския народ, което е малко вероятно...