Last news in Fakti

26 Април, 2023 15:15 1 735 18

САЩ отвориха платежен канал за руски селскостопански стоки

  • swift-
  • санкции срещу русия-
  • зърнената сделка-
  • руски износ на земеделска продукция

Достъпът до SWIFT е едно от основните искания на Русия в преговорите за бъдещето на черноморската зърнена сделка

САЩ отвориха платежен канал за руски селскостопански стоки - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати дадоха разрешение на JPMorgan Chase & Co да обработва плащания за Руската земеделска банка, но временното споразумение не е заместител на повторното свързване на банката към платежната система SWIFT, каза руски източник пред Ройтерс.

Достъпът до SWIFT е едно от основните искания на Русия в преговорите за бъдещето на черноморската зърнена сделка. Москва също многократно е заявявала, че сделката зависи от премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове от страна на Запада.

Руският източник, който говори при условие за анонимност, каза, че Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ е разрешила транзакциите.

"Транзакциите са трудни", каза руският източник, който е запознат със ситуацията.

Каналът на JPMorgan беше предложен като алтернатива на повторното свързване на Руската земеделска банка (известна като Rosselkhozbank) към SWIFT, но може да бъде прекратен по всяко време, каза източникът. "Това не може да замени SWIFT", заявяват в Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров каза във вторник на брифинг в ООН, че една банка "любезно се е съгласила да финансира една операция", но че това не е приемливо дългосрочно решение. Лавров не назова банката.

Друг източник, запознат със ситуацията, каза, че Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите на САЩ са поискали от JPMorgan да извърши "много ограничената и строго наблюдавана" транзакция във връзка с износа на селскостопански материали, която се случи този месец.

Русия обикновено е най-големият износител на пшеница.

Заедно с Украйна, тя е един от най-големите селскостопански производители в света. И двете са основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло. Русия също е доминираща на пазара на торове.

Конфликтът в Украйна промени значително потока на износа. И Украйна, и Русия казват, че черноморската сделка за зърно, която позволи украински износ през Черно море, е застрашена от провал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 2 Отговор
    Русия и САЩ си въртят търговия а глупаците в ЕС плащат.
  • 2 Хихихи..

    29 3 Отговор
    Щатите клекнаха и се отвориха на поза "петел кокошка".Зная я от младини,има тръпка в нея..

    Коментиран от #12

  • 3 Къде ще идат

    37 2 Отговор
    Запада има голям зор за торове. Дефицитите са големи и торовите и препаратите поскъпват драстично. В Русия има бол.

    Коментиран от #9

  • 4 Гориил

    28 0 Отговор
    От гледна точка на войната това е поражението на една от страните.
  • 5 Рос колхоз банк

    6 7 Отговор
    А хахахахахаха

    Коментиран от #7

  • 6 Демократ

    3 35 Отговор
    Кой създаде целия този ужас със зърното от Украйна - империята на злото. Зловредната й дейност е съпроводена с отровна наглост - виновната Русия определя условия.Нечувани престъпници.
  • 7 Гориил

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рос колхоз банк":

    Оказа се, че замърсеното с пестициди и болести украинско зърно не става за консумация. Под натиска на САЩ беше изкупено невероятно количество, но това не спаси гладните.Сега трябва болезнено да решите какво да правите с милиони тонове нежелано зърно.
  • 8 Последния Софиянец

    1 15 Отговор
    Октавете ватите да умират от глад, малко им остава!

    Коментиран от #11

  • 9 Гориил

    1 13 Отговор

    До коментар #3 от "Къде ще идат":

    В просия има единственно евтини девушки и алкохолици, останалото е вносно и то за долари!

    Коментиран от #16

  • 10 Студопор

    10 0 Отговор
    Всички ще клекнете в един момент... Д видим тогава как ще се справите със санкциите, наложени от Русия!
  • 11 кой от къде е дошъл

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Ти верно ли не си разбрал че след 2000г. Русия стана най–големия износител на зърно. Можели тогава такава държава да остане гладна
  • 12 секретарка със специални потребности

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Не само ще клекнат ами и еднu упражнения ще има скоро. Още една голяма US банка с активи за 233 млрд. долара е пред колапс. Акциите на First Republic се сринаха с цели 48% по време на търговията във вторник. Това съобщи Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Демек, санкциите работят ли? Какво стана с т.н. държавна помощ? Банките в "първата световна икономика" не са ли регулативно задължени да отделят резерви именно за такива сътресения? Или пък постулата беше "пазара регулира всичко и некадърните отпадат"?
    Дааааа, леда се пука дами и господа. До какво друго да доведе вдигането на лихвените проценти? Магиите в икономиката са краткотрайни и ако някой печели, друг някъде трябва да е загубил. Самонадеяните американци сами си ограничиха полето за крадене чрез долара и финансите като започнаха войната в Украйна и макар, че започна яко щавене на Европа ръководена от техни марионетки явно това не стига и ще има още многоооо сълзи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедоларизация, и......

    3 1 Отговор
    И въобще не е нужно на никой канали и потоци от САЩ !
  • 15 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    0 2 Отговор
    Няма по пропаднали и гладни от ватите и техните бегераби!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.