Last news in Fakti

1 Май, 2023 04:36 2 559 72

1 май 1945 г. Червената армия превзема Райхстага

  • червена армия-
  • червено знаме-
  • райстаг

Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла, започнала да обстрелва знамето

1 май 1945 г. Червената армия превзема Райхстага - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 май 1945 г. Червеният флаг се вее над Райхстага. До това се стига, след като ден по-рано Михаил Минин, при щурма на Райхстага, успява да се изкачи пръв на покрива.

В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградския фронт и участва в разкъсването на блокадата на Ленинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-та артилерийска бригада от 79-ти стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21.30 ч.

Битката за Райхстага била кръвопролитна. Районът се охранявал от елитни есесовски части с обща численост от около 6000 души. Те били подкрепяни от танкове, щурмови оръдия и голям брой артилерийски оръдия.

Групата пропълзяла колкото се може по-близо до „Кралския площад” и под прикритието на артилерията, с мощен удар се втурнала напред. Започнали ожесточени боеве. Навсякъде от прозорците стреляли немски снайперисти. От 51 души до сградата успели да се приближат едва 14 войника. Боят ставал все по-жесток, но 14-те успели да завладеят два кабинета на първия етаж в централната сграда. Там през прозорците развели знамето така, както било уговорено. Но било твърде ниско и съветските части не са ги забелязали. Последвали нови схватки. Бойците успели да овладеят два кабинета и на втория етаж. Отново развели знамето. Сега вече били забелязани. Артилерията засилила огъня. На помощ дошли батальоните на капитаните Неустроев и Давидов.

Батальонът на капитан Самсонов успял да се вмъкне от дясната страна на сградата. Боят ставал все по-кървав. Етаж по етаж бойците напредвали към покрива. И ето, изкачили те на покрива и какво да видят: там се сипят като градушка мини, снаряди и куршуми. В тази обстановка било невъзможно да се сложи знамето на купола. Затова го завързали на протегнатата ръка на Бронзовия конник. Немска зенитна батарея, която по една случайност оцеляла от огъня на Съветската артилерия, започнала да обстрелва знамето. Егоров и Кантария залегнали под Бронзовия конник.

Първият снаряд бил бронебоен. Той улучил конника, минал през него, без да се взриви. Но един от следващите снаряди успял да улучи ръката на конника и свали знамето. Двамата бойци, скрити до конника, изчакали да се стъмни, изкачили се на купола, завързали здраво червеното знаме и го оставили да се вее.

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев” (Москва). Служи във ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Завръща се в град Псков. Награждаван е с Орден „Червена звезда”, Орден „Отечествена война” II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    18 37 Отговор
    АЙДЕ ПАК...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #51

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Taka така

    67 21 Отговор
    Скоро ще има повторение, ако нато не се вразуми,но едеа ли

    Коментиран от #66

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "Обичам русия":

    Нищо подобно. Сега след приемането им в НАТО са изпаднали в ужас. Не знаят как да реагират, ако Питер им обяви война и след час се предаде.

    Коментиран от #56

  • 10 ГЕРБЕР

    34 8 Отговор

    До коментар #8 от "Обичам русия":

    НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ.
    НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР
  • 11 Бай араб

    21 44 Отговор
    Виждал съм оригинала на тази снимка , лицето е с три часовника на ръката, когато се протяга ръкава му се изпъва и часовниците се виждат

    Коментиран от #17, #36

  • 12 Софийски

    11 50 Отговор
    Басни в стил но всеки километър. Боят ставал все по кървав … ;) смех и руски сАполи.
    Днес бЕгат от Украйна, за три дни на киев седмица на берлин ;)
  • 13 плюс минус

    55 5 Отговор
    Възражда ли се хитлеро-фашизмът?
    За една урсузеста питам.
  • 14 Мишел

    38 8 Отговор

    До коментар #8 от "Обичам русия":

    Руската армия отбелязва събитието, като нанася превантивен удар срещу предстоящото контранастъпление на ВСУ в Украйна. Очаква се и е в ход залп от над 100 ракети срещу местата на дислоциране и командните пунктове на подготвените за настъплението украински части, складове и арсенали, обекти от транспортната инфраструктура, енергийни обекти.

    Коментиран от #55

  • 15 не е вярно това

    20 16 Отговор
    трета украинска армия с помощта на шести американски флот са го превзели берлина

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    41 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бай араб":

    А ако гнусната еврейска сатанинска нацистка хазарска сп.ер.ма Шорош и Америка за България ти кажат, че часовниците са пет?

    Коментиран от #22, #54, #62

  • 18 чичо стамат шумков

    11 20 Отговор

    До коментар #15 от "не е вярно това":

    трета украинска армия с помощта на шести американски флот са го превзели берлина=================== НАПЪЛНО ВЯРНО .ШЕСТИ АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ ТОГАВА ИЗСТРЕЛВА 781 РАКЕТИ ТОМАХОУК И ИМА НАЙ ГОЛЯМ ПРИНОС ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА БЕРЛИН

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бреййййй.....

    11 26 Отговор
    Герои, по същият начин превзеха и Бахмут, и знаме забиха на покрива на будката за вестници, сега като превземат и градските тоалетни в Бахмут, ще си построят Райхстаг и отново да го превземат.
  • 26 Наркос

    22 5 Отговор
    Дай боже отново пак.

    Коментиран от #28, #29, #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 чичо стамат шумков

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "чичо стамат шумков":

    трета украинска армия с помощта на шести американски флот са го превзели берлина=================== НАПЪЛНО ВЯРНО .ШЕСТИ АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ ТОГАВА ИЗСТРЕЛВА 781 РАКЕТИ ТОМАХОУК И ИМА НАЙ ГОЛЯМ ПРИНОС ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА БЕРЛИН
    07:18 01.05.2023============================================================================ ЗАБРАВИХ ДА ДОПЪЛНЯ,ЧЕ ПРЕХВАЛЕНАТА ГЕРМАНСКА СИСИТЕМА ЗА ПВО ИРИС-Т КОЯТО СЕГА Е В УКРАЙНА УСПЯЛА ДА ПРИХВАНЕ ЕДНА РАКЕТА ТОМАХОУК АМА Я СВАЛИЛИ НАД БУНКЕРА НА ХИТЛЕР,.АМЕРИКАНСКИЯТ ГЕНЕРАЛ ПАТЪН ЛИЧНО Е КОМАНДВАЛ,,ОГЪН,,ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА РАКЕТИТЕ.
  • 31 Абе

    34 2 Отговор
    До Берлин заедно с червената армия са се били и наши герои,което помага България да не загуби земи до Стара планина. Иначе,2,3 или 5 часовника на ръката не е кой знае какъв грях,виж жертвите най вече евреи докато сащ се мотат за 2 фронт са направо трагедия.А нашият евроатлантик Пасито трябва всеки ден цвете да оставя ма паметника на съветската армия спасила предцитему, че без нея и него можеше да го няма.
  • 32 Отвратен

    6 24 Отговор
    Светлата памет на тези герои днес е опръскана с мръсотия от Путин и неговите мародери!
    Ако бяха живи, щяха да теглят по една "очередь" със Шпагина на всички днешни руски престъпници - като отрепки очернящи името на Русия.
    Тази победа е и украинска, но те ще имат две победи над фашизма - над германския и над руския фашизъм.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Айде,бе

    28 5 Отговор

    До коментар #32 от "Отвратен":

    И по каква логика,ще теглят.След като Меркел и Оланд си признаха за Минските споразумения стана ясно,че войната е била неизбежна,защото се разбра ,че геноцида над руснаците в собствените им земи подарени на Украйна е бил толериран.А Русия няма морално право да ги остави на геноцид в собствените им земи, та тя за нас се би и освободи ,а своите да остави:)Ами ако Крим не беше руски,нямаше да има и България и въобще христянски държави на балканите,защото няма християнска държава на балканите ,на която Русия да не е помогнала повече или по малко за освобождението и от отоманците.Ако Русия нямаше сили за Крим едва ли щеше да има за нас.

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сталин

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай араб":

    Разузнавачите са имали и повече часовници за да знаят часа в Москва, Берлин, Токио и Вашингтон
  • 37 Истината

    9 2 Отговор
    През 2017 година в парк "Патриот" бе построено копие макет на Райхстага. Целта е да бъде превземан от руските младежи и повишаване на патриотичното съзнание на подрастващите.
    При първият щурм присъства и руският министър отбрато Сергей Шойгу. Според него мероприятието трябва да "напомни на днешното поколение, на близките и далечни съседи на РФ за подвига на нашите бащи и дядовци".
  • 38 Никита Сергеевич Хрушчов

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Сталин":

    Прекрасно владееш руски!
  • 39 Истината

    4 11 Отговор
    Фотографията „Знаме на победата над Райхстага“ на Евгений Халдей има няколко заблуди и една фалшификация. На първо място, на снимката не е знамето, което съветските войници издигат до покрива на Райхстага в нощта на 1 май 1945 г. Кадърът на Халдея е постановка, а не репрепортаж и е заснет на 2 май.
    Освен че не е направена непосредствено при превземането на сградата, има направени и няколко редакции. Човекът, подкрепящ знаменосеца, носи два часовника и се налага Халдей да изтрие единия, тъй като е ясно, че вторият е откраднат. Освен това е подчертан пушекът на заден план, за да се подправи снимката с повече драматизъм.
    Третата редакция е свързана с хората на снимката – в Москва е решено, че реалните хора от кадъра не са политически коректни и те се превръщат в Мелитон Катария и Михаил Егоров.

    Коментиран от #53

  • 40 Ццц

    4 9 Отговор
    Всъщност историческите кадри, които всички гледаме са възстановка. Датата също не е случайна. С друго не съм съгласен. Не е политически коректно да се пише за Михаил Минин. По-добре да е Майкъл Майнин или поне му измислете украинска жилка на този Минин. Така излиза, че "орките" са спечелили ВСВ, което никога нямаше да стане без "ленд лийза" на 20-30 камиона и 10 "войнишки печки", както немците са наричали танковете "Шърман". Най-нагло изчакаха 3 години, за да могат саксите да завземат 3 плажа във Франция и да свършат по-лесното - да прегазят целия Вермахт от Москва до Берлин. Никога нямаше да се справят, никога. Помнете ленд лиийза е много важен!

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Наркос":

    Те го превземат всяко година по няколко пъти. Можеш да отидеш да ги гледаш. Намира се в един парк под Москва!

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Истината

    6 13 Отговор

    До коментар #40 от "Ццц":

    Руските фалшификации на историята ги знаем но истината е съвсем друга. Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Камионите не са 20-30 а над 400 000. Без американският алуминия нямаше да има танкове двигатели а без американски бензин и добавките влагани в руският бензин самолетите нямаше да летят. Колкото до "печките" в нета свободно можеш да прочетеш спомените на Дмитрий Лоза "Танкист на иномарке. Советские Шерманы в бою". А само храните изпратени от САЩ стигат да изхранването на 10 милионна армия с 4000 калории на ден за 1700 дни. А войната за Русия продържава 1418 дни.

    Коментиран от #46

  • 45 Айде,бе

    11 5 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    На никоя държава от балканите Русия не помага толкова много ,колкото на нас.Разбира се Гърция канят руския посланик на своя празник,но всички се освобождават почти сами.Неслучауйно самоят Стамболов държи реч в народното събрание и пред чужди представители лобирайки за Граф Игнатиев да стане княз на България. Но да оставим това,ами без защитата на червената армия, преврата на 9 и участието но както и на Шипка рамо до рамо с руснаците този път до Берлин, България щеше да загуби земи до Стара планина. Цяла западна Украйна е от такива земи взети след всв от ,Румъния, Унгария и Полша. Да не говорим,че червената армия влизайки на 9 .44 тък се насочва към турската ни граница, защото от другата страна чакат истински окупатори.А пък без нея и евреите си за колко щяхме да спасим:)

    Коментиран от #48

  • 46 Абе

    10 5 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Тя и България щяха да я отрежат до Стара планина ако не беше се включила и помагала на червената армия:)),а иначе ще сметнеш ли колко евреи и не само изгоряха докато помощниците се мотаха да отворят 2 фронт.Защото то ако ставаше само с пари и калории :)),най малкото евреите щяха да се откупят:)

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    5 10 Отговор

    До коментар #45 от "Айде,бе":

    Руските фалшификации на историите може да ги повтаряш на някое русофилска сборище. На Шипка рамо до рамо се бият български опълченци и етнически украинци и ако Сюлейман паша беше преминал през прохода Русия щеше да загуби войната. На 9 септември има окупация а те освобождение. Турция е неутрална държава през ВСВ, така, че не знам за какви истински окупатори фантазираш.

    Коментиран от #68

  • 49 Истината

    4 8 Отговор

    До коментар #46 от "Абе":

    Митовете за "отрязване на България до Стара планина" ся измислици на руснаците и руският слугинаж в България. И защо Италия, която е фашистка държава, извършила е агресия в Албания, Югославия, Либия, Гърция, била се срещу съюзниците в Африка и изпратила 200 000 армия срещу СССР има статут на" СЪВОЮВАЩА НАЦИЯ" а България дала 30 000 жертви срещу Германия и достигнала до Австрия е победена нация?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Даааааааа

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Герчо":

    В по ,по, по следващият ти живот дядка !!!!!
  • 52 Накозен американец

    9 1 Отговор
    По Дискавъри пък казаха, че руснаците осъщесвили от Москва до Берлин поход за мир. Въоръжен туризъм с такси Т-34 и нискотарифни полети от Ленинград до Лайпциг.
  • 53 Чичо Тони

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    Не е лошо да се запознаеш как са се правили и се правят репортажи от фронта. Започни със знаменитата снимка на няколко американски пехотинци, които забиват американското знаме на възвишение на о.Иводжима! Там (според американските власти) е станала "най-кървавата битка в тихоокеанския регион" - с най-много жертви на морската пехота - около 650 (шестотин и петдесет) души!

    Коментиран от #57, #64

  • 54 А бре

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Иване да те..........кой те фане Къде го виждате този социализъм, за който бълнувате, всяка минута?? И ако си мислите, че ще дойде от Русия ,ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ!!
  • 55 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мишел":

    Говориш за това ,което още никой не е видял.
  • 56 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Тва "Питер", имаш предвид Вовата ли?
  • 57 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Чичо Тони":

    Виж колко са американските загуби за цялата война и ще ти стане ясно, че за тях е кървава битка. Единствено за руснаците човешкият живот не струва и пукната пара!

    Коментиран от #58

  • 58 Чичо Тони

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    Чукча, ами нищо не са в сравнение на тези на руснаците. И то е защото войната не се води в америка и америка чака до последния момент да се включи и да обере плюсовете на победителите. Така както го прави и ПСВ и е научила урока. Сега можеш да се изкажеш и за загубите на украинците и как водят войната.

    Коментиран от #61, #63

  • 59 Значи за Ес

    0 0 Отговор
    ! МАЙ е двоен празник.
  • 60 !!!?

    6 1 Отговор
    Двете лица на Фашизма - Война и Специална военна операция !!!?

  • 61 Сър Пичук

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Чичо Тони":

    Пишеш глупости.
    Ако не си неук, значи си обикновен манипулатор!
    Америка воюва срещу Германия още от времето когато Хитлер и Сталин са съучастници в подялбата на Европа.
  • 62 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    До 17 ком - путинофилчо - и аз съм гледал снимката за трите часовника по дискавъри
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Чичо Тони":

    Кой Тони. този в моите панталони?
  • 65 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    След толкова биографии на съветски бойци тоя е дето е сложил знамето е един от малкото изкарал цялата война.даже е съмнителна цялата история.те години наред спореха кой е сложил знамето.дсже бяха заснели уж документален филм на който се виждаше как единия боец е с няколко крадени часовника на ръката.
  • 66 Кат цъфнат налъмите може го има

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Taka така":

    Рано-рано друга работа нямаше ли си бе?Да ръсиш пропаганда сред простолюдието,кат сам знаеш,че това никога не може да се случи
  • 67 Некой си

    1 0 Отговор
    ХАХАХАХАХАХА....ФАНТАСМАГОРИИИ.. Всъщност вдигането на знамето е поредната показуха. Първи знамето вдигат Григорий Булатов и Рахимжан Кошкарбаев, девет часа преди Егоров и Кантария.
  • 68 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    На Шипка от всички командни чинове има точно един украинец. Това е все едно да говорим, че Нигерия оли Гана са спечелили войната срещу Япония през ВСВ понеже в състава им имало негри оттам.

    Коментиран от #69, #70

  • 69 Да ти кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Историк":

    А знаеш ли защо и поради чия грешка на руския военен гений( в кавички) е опожарена Стара Загора..?? Като гледам какви ги вършат днес наследниците на Суворов и Кутузов..мАни, мАни..дори аз не вярвах, че ушанките са толкова деградирали. Пак добре, че имат ядрено оръжие...на тия не им трябва НАТО, те счами ще се ликвидират като държава...
  • 70 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Историк":

    Руснаците винаги воюват с войници, набрани от подчинените им територии, докато те са предимно на командните постове. Така е и сега в Украйна - пушечното месо са от кавказките и сибирските републики, докато командирите са руснаци. Да, има и руснаци сред войниците, но са много малко.
    Това е част от политиката им на унищожаване и претопяване на населението на завладените територии и заместването му с руснаци и след 1-2 поколения населението им е "чисто руско", териториите "исконно руски".

    Коментиран от #71

  • 71 Подобно

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Сър Пичук":

    Са го правили и в османската империя. Само ,че е имало и чужденци на командни постове с мюсюлмански имена.
  • 72 Много кратко

    0 0 Отговор
    1945. История, история. 30 април - Хитлер се самоубива. 1 май ... 2 май ... 7 май. Ами какво ще пише 2101-ва?
Новини по държави: