Last news in Fakti

2 Май, 2023 11:45 664 2

Протести в Парагвай след президентските избори

  • протести-
  • парагвай-
  • избори-
  • президент

Привърженици на останалия на трето място кандидат на изборите влязоха в сблъсъци с полицията

Протести в Парагвай след президентските избори - 1
Източник: БГНЕС

Привърженици на останалия на трето място на президентските избори в Парагвай десен кандидат влязоха в сблъсъци с полицията пред избирателния съд на фона на оплаквания за измами по време на гласуването, което управляващата партия "Колорадо“ спечели с голяма преднина, предаде Ройтерс.

Полицията издигна заграждения около сградата на съда и използва гумени куршуми срещу протестиращи младежи, които хвърляха камъни, съобщиха властите.

На място се бяха събрали стотици поддръжници на Парагвайо Кубас.

На други места демонстранти блокираха пътища с горящи гуми и унищожиха билбордове със снимката на новоизбрания президент Сантяго Пеня - 44-годишен икономист, който спечели изборите на 30 април с 43% от гласовете срещу 27% за класиралия се на второ място опозиционен кандидат Ефраин Алегре.

Кубас, който получи близо 23% от вота и изненада наблюдателите, призова в свой пост в "Инстаграм" за повторно преброяване на гласовете и помоли поддръжниците си да протестират.

"Ние не сме доволни. Изборите бяха откраднати от нас. Толкова е просто", каза пред журналисти Йоланда Паредес - съпругата на Кубас, която е избрана за сенатор.

Класиралият се на второ място Алегре също призова в "Туитър" за повторно преброяване на гласовете, както и за международен одит на компютърните програми, използвани при електронните машини за гласуване.

Министърът на вътрешните работи на Парагвай Федерико Гонсалес призова да бъде проявен здрав разум. "Следва се процедура и тя трябва да се спазва", каза той, визирайки работата на избирателния съд, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Парагвай

    2 1 Отговор
    ни е през парагвая,ние сме друга Колония..
  • 2 мда

    1 1 Отговор
    Пак са сложили американска марионетка.