Last news in Fakti

2 Май, 2023 21:20 1 285 12

Полският министър на здравеопазването иска "Пфайзер" да промени договора си за ваксина

  • полша-
  • ваксина-
  • пфайзер

В отворено писмо до акционерите на "Пфайзер", публикувано днес, Неджелски каза, че доставките от фирмата са безсмислени в настоящата ситуация

Полският министър на здравеопазването иска "Пфайзер" да промени договора си за ваксина - 1
Снимка: ПАП / Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски

Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски призова акционерите на американската фармацевтична компания "Пфайзер" да променят договора си с ЕС за ваксините срещу ковид, тъй като Европа вече не се нуждае от толкова много ваксини, предаде полската агенция ПАП.

ЕС все още очаква да получи стотици милиони ваксини на "Пфайзер", въпреки че епидемията вече е овладяна. Полша и още няколко страни членки оказаха натиск на Европейската комисия да започне преговори с "Пфайзер", за да намали доставките и разходите по тях.

В отворено писмо до акционерите на "Пфайзер", публикувано днес, Неджелски каза, че доставките от фирмата са безсмислени в настоящата ситуация.

"Въпреки овладяната епидемична ситуация в държавите в ЕС "Пфайзер" все още планира да достави стотици милиони ваксини на Европа", написа той.

"В момента това е безсмислено от гледна точка на общественото здраве, тъй като много от ваксините ще бъдат унищожени заради изтеклия им срок на годност и ограничената необходимост".

Неджелски изрази разочарованието си от преговорите, които се водят в момента.

"Текущото предложение на "Пфайзер" включва намаляване на дозите, но все още изисква заплащане на такса за отказване на поръчките, която възлиза на половината от цената за доза, която дори не е произведена", оплака се министърът.

Той подчерта, че Полша все още се справя с допълнителни и неочаквани финансови затруднения заради приемането на повече от милион и половина украински бежанци.

"Въпреки че при тези обстоятелства солидарността е очевидна, финансовата цена на тези действия е огромна", написа той.

Искаме да продължим да оказваме тази помощ на това ниво. Искаме и да доразвиваме програми за здравеопазване и да оказваме здравни грижи на гражданите, каза Неджелски.

С надежда за решение на проблема той каза, че "поляците биха искали да повярват, че фармацевтичната индустрия е нещо повече от обикновеното печелене на пари" и подчерта, че "унищожаването на ваксините с логото на "Пфайзер" няма да помогне на никого да твърди, че е намерено решение на проблема".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    25 1 Отговор
    От Пфайзер са отговорили на полски и английски,че ваксините ще идват и с безплатен малинов чувал.
  • 3 Пич

    30 0 Отговор
    Що се правиш на луд , пане ?! Ходи да ревеш на Урсула , и ЕС !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихихи..

    24 0 Отговор
    Полската мишка се усети,ама чак у капана.Има подписани договори вече,пан Злобишник.Хахахаха..
  • 6 Мда

    23 1 Отговор
    Поляците първи стопираха вноса от Украйна, сега удрят направо сащ и ес с Пфайзер. Какво става?
  • 7 Докъде я докарахме!

    28 0 Отговор
    Долните полски нацита да защитават ЕС от фарматалибаните. Къде е ЕК? За какво са ни боклуците като Урсула и сие?
  • 8 Пловдив

    21 0 Отговор
    Ами,нали точно затова я измислиха тази "пандемия"!
  • 9 този объркан пан

    7 0 Отговор
    плаче урсулут да му прати кучето си кодруца
  • 10 анонимен

    16 0 Отговор
    а нашия министър какво. Да не би да се отказа и вече е готов да плаща ненужните ваксини. понеже сме много богати.
  • 11 Мдаа....

    19 0 Отговор
    А файзер ще плати ли на милионите със странични реакции, който всички знаеха че ще има, ама си мълчаха....Съд за файзер ,не пари!!!
  • 12 дядото

    1 0 Отговор
    в тази история няма логика.ес-съюз на независими държави,нато-също.а защо никоя от тези независими държави един договор за ваксини не може да откаже,с фирма,не с господарите си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания