Last news in Fakti

30 Септември, 2013 12:33 1 643 0

Правителството на САЩ може да спре работа заради разногласия по бюджета

  • сащ-
  • бюджет-
  • разногласия-
  • демократи-
  • републиканци-
  • конгреса

Това не се е случвало от 1996 година насам

Правителството на САЩ може да спре работа заради разногласия по бюджета - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работата на федералното правителство на САЩ може да спре, тъй като времето, предоставено на Конгреса да приеме законопроект за временния бюджет почти изтича, а законодателите все още не могат да се разберат, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“.

Лидерите и на двете партии – републиканци и демократи, заявиха, че искат да избегнат първото от 1996 г. насам преустановяване на работата на правителството, но изказванията им бяха по-скоро насочени към прехвърляне на вината за безизходицата.

Говорителят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър призова Сената да приеме закон, който контролираната от републиканците Камара на представителите одобри в неделя, но това едва ли ще се случи, тъй като в него е изключено финансирането на т.нар. Obamacare – социалните реформи на президента Обама, засягащи медицинското застраховане. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд вече заяви, че в тази редакция, предполагаща отлагане на реформите в здравеопазването, законът няма да бъде приет.

Демократите от своя страна предлагат Бейнър да разреши безизходната ситуация, като поиска от Камарата на представителите да приемат плана на Сената, предвиждащ запазването на финансирането на програмите за медицинско застраховане, въведени при Обама. На тази крачка републиканците вероятно ще се съгласят едва когато положението се изостри до крайност, за да не ги обвини обществото заради спирането на работата на правителството.

Заради разногласията между демократи и републиканци кабинетът в САЩ неведнъж е преустановявал работа и преди, най-дълго – за 3 седмици, в периода декември 1995-януари 1996 г.

Горната камара на Конгреса ще се събере на заседание днес в 14.00 часа местно време, когато до настъпването на новата финансова година и съответно до евентуалното спиране на дейността на министерствата, ще остават 10 часа.

Ако проблемът не бъде решен, от 1 октомври федералното правителство няма да може да изплаща заплати на своите служители и да финансира други свои разходи. 800 000 държавни служители от 2,1 милиона общо ще бъдат изпратени в неплатен отпуск. Законодателите са се застраховали, приемайки законопроект, който да обезпечи след този срок дейността на ключови структури като армията, авиодиспечерите, граничния контрол и др.

Държавният глава призова в петък републиканците в Камарата на представителите в следващите три дни да решат дали ще се присъединят към Сената и ще съхранят работещото правителство, или „ще го закрият“.

Повечето американски аналитици предполагат, че Конгресът няма да намери изход от задънената улица и с 99,9% сигурност работата на правителството ще бъде преустановена, тъй като двете страни не показват никакви признаци за възможен компромис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА