Last news in Fakti

1 Октомври, 2013 09:33 1 586 0

Правителството на САЩ спря работа - Видео

  • сащ-
  • бюджет

Здравната реформа на Обама препъна приемането на бюджета

Правителството на САЩ спря работа - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път за последните 17 години правителството на САЩ спря работа. Причината е блокирания бюджет. До тази патова ситуация се стигна след като двете камари на Конгреса не успяха да стигнат до компромис относно предложената от Барак Обама здравна реформа.

За втори път снощи американският Сенат, където мнозинство имат демократите, не подкрепи законопроекта на контролираната от републиканците Камара на представителите за финансиране на държавните служби. Причината е, че той включва големи промени в приоритетната за Барак Обама здравна реформа.

Разногласията между републиканците и демократите обаче от днес оставиха по домовете близо 800 от 2,1 млн. федерални служители. Единствено армията, така и служителите от контрол на въздушния контрол и граничарите няма да бъдат засегнати от рестрикциите.

Много федерални агенции ще започнат да спират да работят от днес. Барак Обама увери военнослужещите, че службата им продължава в нормален режим. Той обаче предупреди цивилните, работещи за военните, че може да се наложи да излязат в отпуск.

Националните паркове ще затворят врати, спира работата на паспортните и визовите служби.

Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври. Седмици наред републиканци и демократи не можаха разберат как да финансират правителството.

Последният път, когато това се случи, беше преди 17 години по времето на Бил Клинтън и продължи 21 дена и струваше над $1 млрд.

През годините оттогава на няколко пъти имаше заплаха за подобно развитие, но винаги се намираше решение в последния момент.

Всичко това може да се отрази сериозно на финансовите пазари, а вече се наблюдава поевтиняване на петрола на международните пазари.

При отварянето на борсата в Лондон сортът Брент отбеляза спад от $0,6 до $107,7 за барел. От своя страна лекият суров петрол поевтиня с $0,3 до $102,03 за барел.

Доларът остана в защитни позиции по време на азиатската търговия днес и уязвим за спад срещу предлагащите сигурност валути.

Еврото се възстанови при новината, че около 20 сенатори от дясноцентристката партия на Силвио Берлускони имат готовнот да се отцепят, което представлява сериозен удар за намеренията му да събори от власт коалиционното правителство на премиера Енрико Лета.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА