Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2023 20:25 5 184 104

Sunday Times: Киев не е готов за голяма офанзива, но няма избор

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • крим-
  • война-
  • владимир путин

Колкото по-дълго продължава войната и колкото повече щети се нанасят на руската икономика, толкова повече Китай набира сила

Sunday Times: Киев не е готов за голяма офанзива, но няма избор - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският Sunday Times публикува статия на проф. Марк Галеоти, експерт по Русия и автор на над 20 книги. В нея той отбелязва, че въпреки желанието на украинската армия и политици, контранастъплението на въоръжените сили на Украйна най-вероятно няма да доведе до значителни резултати, но става все по-трудно то да се отложи, включително по политически причини .

Британски офицери, които са работили с украинската армия, съобщават, че украинските сили са настроени решително, каза Галеоти. От друга страна, според изтеклите оценки на американското разузнаване, Украйна едва ли ще постигне много повече от скромни териториални придобивки.

"Досега украинските военни демонстрираха не само умение и решителност, но и въображение", пише авторът, отбелязвайки успехите на украинската армия в отбраната в първата фаза на конфликта.

Украинците също често успяваха да изненадат руснаците на оперативно и стратегическо ниво, както например по време на Харковската офанзива. Нанасяйки удари в момент, когато вниманието на Москва беше съсредоточено на юг и в райони, където руските войски бяха оскъдни, те успяха да завземат повече от 12 000 квадратни километра за един месец.

Въпреки това, докато украинците бързо овладяват 230 нови и обновени западни танка и 1550 други бронирани машини, те все още нямат подходящата противовъздушна отбрана за голяма офанзива. Западните експерти също не са сигурни дали старшите командири ще могат да се адаптират към новите системи толкова добре, колкото войниците, които ги управляват.

"Въпреки това, Киев няма реален избор, освен да започне голяма пролетна или лятна офанзива. Неговите лидери все повече се поставят в ъгъла", каза Галеоти. Президентът Зеленски умело управлява Запада, но за да запази подкрепата му, той трябва да покаже това, което във Вашингтон доста безвкусно наричат ​​"възвръщаемост на инвестициите".

Зеленски също трябва да балансира вътрешната политика. Ястреби като Кирил Буданов, шефът на военното разузнаване на Украйна, не желаят да чуят за преговори с Москва, въпреки че някои в правителството смятат, че моментът вече е подходящ за тях.

Западните страни също имат своите ограничения. В допълнение към трудностите, включително политически, с доставката на нови модерни оръжейни системи (изтребители F-16 или ракети с голям обсег ATACMS), има остър проблем с липсата на боеприпаси.

В момента украинците харчат повече 155-мм снаряди за един месец, отколкото САЩ произвеждат за една година, напомня Галеоти. Западът инвестира в нови производствени мощности, но това отнема време.

В Москва осъзнават това и се готви за отбрана.

Според украински оценки, потвърдени от британското министерство на отбраната, в резултат на това броят на руските жертви е намалял с почти една трета. Все повече и повече окопи и укрепления се виждат на сателитни снимки, особено по вероятните линии на украинска офанзива на юг.

Наистина, Русия също има проблеми, отбелязва авторът. На руснаците също им липсват боеприпаси и прецизни управляеми ракети.

"Нещо повече, Путин иска успех, но колкото по-агресивни са руските операции, толкова повече загуби понасят руските войски и толкова по-скоро той отново ще се изправи пред труден избор - как да компенсира липсата на войници", пише Галеоти.

За компенсиране на загубите ще е необходима или нова вълна на мобилизация, или изпращане на фронта на наборници. И двата варианта ще бъдат непопулярни и Путин бърза да вземе такива решения, особено преди регионалните избори през септември.

"По този начин, докато сили извън контрола на Зеленски тласкат Киев да атакува, Москва неохотно се готви за защита, разчитайки само на надеждата да надвие волята на Украйна за съпротива и желанието на Запада да я финансира", пише Галеоти. "Това е практически единствената стратегия, която Путин може да приеме."

Авторът също така отбелязва, че международната роля на Русия намалява, въпреки войнствените изявления на руското външно министерство.

Москва избягва директни провокации срещу НАТО, като например избягва удари по западните маршрути за доставка на оръжия за Украйна и избягва полети близо до границите на блока.

"Дори онези държави, които Москва някога е смятала за второкласни сили, сега имат правото да налагат вето на някои аспекти на руската политика или поне възможността да изискват висока цена за помощта си", напомня Галеоти, посочвайки Турция и Иран като примери, които сега са все по-активни в региони, които Москва някога е смятала за свои.

"Колкото по-дълго продължава войната и колкото повече щети се нанасят на руската икономика, толкова повече Китай набира сила", отбелязва авторът. - Въпреки радостните комюникета след посещението на президента Си Дзинпин в Русия през март, Пекин все още не предоставя оръжията, боеприпасите или дори безусловната политическа подкрепа, която Путин искаше.

"Въпреки че и двете страни имат значителна тактическа свобода, те са ограничени стратегически", заключава авторът. "Украйна трябва да започне голяма атака; Русия трябва да се опита да ги лиши от победа."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    80 20 Отговор
    Киев зЕЛЕНСКИ СА гУБЕЩИ И щЕ зАГУБЯТ

    Коментиран от #60, #90

  • 2 ЧОНА

    99 21 Отговор
    ХОРАТА ПО СВЕТА СЕ СМЕЯТ НА ТЕЗИ ПРОСТИ УКРАИНЦИ КОИТО СТАНАХА КРАВАРСКИ РОБИ

    Коментиран от #9

  • 3 Говедо говеждо амерканско

    82 15 Отговор
    Чичо Сорос обаче иска печено окраинско
    от Искандер и Кинжал
  • 4 МАРО,МАРО ЛЪ....ЬО

    57 10 Отговор
    Украински и западни пропагандисти "свалиха" първия хиперзвуков "Кинжал" (СНИМКА)
    05.05.2023 г. - 15:54 ч
    Но скоро командването на ВВС на Украйна отрече слуховете за свалянето на „Кинжал“:

    „Вече опровергах хиляди пъти, трябваше да го видите опровержението.. Имаше възможност за използване, но не бяха регистрирани балистични ракети.

    Това, което някои председатели на военни администрации казват там, те вече са го получили /опровержението/”, каза Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иисус

    61 14 Отговор
    Окраинските фашисти не възкръсват

    Коментиран от #12

  • 7 Украинците се борят за

    25 75 Отговор
    Свобода, родина, семейство, приятели, чест, достойнство и национална идентичност.
    Руските зверове се бият за......?
    За егото на путин.

    Коментиран от #102

  • 8 Преговори с москва

    21 58 Отговор
    На есен с бодра песен.Сега решителна удар с крах на руската армия.Натам върви.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Професора

    62 15 Отговор
    Кръволоците от Вашингтон искат краинска кръв
  • 11 Пригожин:

    34 20 Отговор
    Бг-роби, само вие ми останахте. Идвайте в Бахмут, останаха още 4-5 квартала.

    Коментиран от #22

  • 12 Руските фашисти

    20 42 Отговор

    До коментар #6 от "Иисус":

    стават будисти.

    Коментиран от #19

  • 13 Сатана Z

    51 14 Отговор
    Укровермахта няма необходимото числено превъзходство за контранастъпление.Да нападат и да се свършва с мъките им.Няма смисъл да се мре залудо.Да хващат чемоданите и на Слънчака ги чака пачанга.

    Z
  • 14 КГБ

    63 12 Отговор
    Войските на Германия от над 3 милиона за няколоко часа бяха пред Москва и там останаха до като не се наложи принудително да ми сложи СССР знамето си в Берлин а от УКрайна която се бори за оцеляването си на собствена територия и то с някаква си смешна армия от 20 000 новобранци около Бахмут щели да правят контра на над 200 000 професионална армия изпратена там от една година която малко по малко смиля целия военен наратив на Запада

    Коментиран от #29, #95

  • 15 Механик

    59 11 Отговор
    Кийф ще налапа големата краставица. Готови-неготови, тях ги хвърлят в боя. Зад тях са "заград-отрядите" с картечниците. Само дето не са "заград-отряди" ами са НПО-та и не са с картечници, а са с ДЪЛГОВЕ към МВФ.
    Украйна е обезценена и ПРОДАДЕНА. Кой каквто зауши от нея и ако успее да го отстои, това ще му е файдата.
    Който си мисли, че някога повече ще има Украйна, то той се лъже.

    Коментиран от #43

  • 16 ПО ТОЧНО

    42 8 Отговор
    -...............НЯМАТ ИЗБОР...........ТОЧНО КАЗАНО , ЩОТО ЗАД ОКЕАНА ТАКА ИСКАТ........!
  • 17 Специални части на АЗОВ

    17 44 Отговор
    Ще има пролетно почистване от ушанки!

    Коментиран от #45, #80

  • 18 Реалист

    55 8 Отговор
    Руснаците имат на разположение в резерв 1.5 милона редовна армия и 20 000 танка 5 бойни флота с общо 550 кораба и 3000 самолета +8000 ядрени ракети, 35 000 БТР, 17 000 САУ и 50 000 оръдия .

    Коментиран от #21, #34, #94

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 карл

    6 5 Отговор
    Удивително ниско интелектуално равнище
  • 21 И всичко е

    7 16 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    От Последно поколение.Остава и да работи.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Варненец

    16 40 Отговор
    Всички копейки, спрягате Зеленски за наркоман. Видяхте ли видеото от днес, на козо.беца кадиров??? Как те щели да заемат мястото на готвача, ама се разбраха само една-две думи от цялото видео. Толкова надрусан и неадекватен рушляк, няма по света.

    Коментиран от #26, #30, #35

  • 24 Пригожко пирожко разбра!

    16 31 Отговор
    Само наште ушанки не!
    Че Русия ще загубят войната!
    Вижте в Бахмут на Вагнер телата!
  • 25 За да атакуваш

    35 9 Отговор
    ти трябва надмощие. Каква контраофанзива, какво имат покраинците повече от Русия? Никога няма да победят Русия.

    Коментиран от #39

  • 26 Окраин4ев

    8 7 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    Кадиров щи става зет малко уважение

    Коментиран от #49

  • 27 Който

    35 4 Отговор
    Играе с Америка, обикновено остава без избор. Днешно време наричат това Демокрация.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    9 23 Отговор
    Няма по пропаднали и продажни от страхливата вата и техните бегератай!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Почва яка

    32 9 Отговор
    дезинсекция на укронаци кърлежите. Зеленото еврейче избяга из европата да не го напръскат с мухозол.
  • 37 ЗАВЕТА

    29 8 Отговор
    Американския фашизъм донесе беди на Окрайна.
  • 38 Който защитава родината си....

    8 19 Отговор
    Е ВИНАГИ ГОТОВ !
    Ще видите много, ама много скоро !

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хм хм

    19 4 Отговор

    До коментар #38 от "Който защитава родината си....":

    Както я защитиха от щатските крадливи роми.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Епа чакаме, чакаме

    27 5 Отговор

    До коментар #43 от "Варненец":

    и нищо. Русия си е цяла, само щатските измислени банки почнаха да фалират. Скоро щатските клошари ше се хранят със зелена тоалетна хартия от печатницата.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Сатана Z

    7 22 Отговор
    Онова страхливото с пълния памперс и ботокса стяга мешката за Гааге, иска да си почине малко, много стрес и нерви в бункера, а и почнаха да го бжмбят по нощите, мухахахаа

    Z
  • 51 Украйна ще нанесе внезапен удар!

    6 26 Отговор
    Там, където ушанките най не очакват!

    Коментиран от #97

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Делю Хайдутин

    8 22 Отговор
    Има ли прегладнели копейки уригвайки се кюспе от бели семки, я се бройте!

    Коментиран от #57, #59, #63, #69, #72, #74, #100, #101

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Варненец

    5 5 Отговор

    До коментар #35 от "Последния Софиянец":

    Ауу, какъв рушофилистичен Ентелект.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 нпо агент

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Най важното което прочетох..сащ искат ​​"възвръщаемост на инвестициите". Това говорим от една година...всичко е икономика..а украйна само средство за да станат сащ много богати за кратко време..затова готов или не си готови за контрнаступление никого не интересува..юруш...до ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ..
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Вече започна...

    7 17 Отговор
    КОНТРАОФАНЗИВАТА...
    Следете внимателно....
    Как се стига до КРИМ...
    За няколко дни....

    Коментиран от #98

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мишел

    27 6 Отговор
    Руската реконтраофанзива ще бъде толкова силова и твърда, че всякакъв украински контраофанзивен плам ще изчезне бързо след касапницата.

    Коментиран от #70

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Фат ма ци

    5 4 Отговор
    Спирайте пърцуцата,че не ви се разбира нищо.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Варненец

    9 3 Отговор
    Аз съм хомосапиенс с къс пишок. Обичам да мъстурбирам на снимки на Буш, Обама и бай Дън.

    Коментиран от #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 пу сияр Последни

    2 3 Отговор
    Почвътттт мъъъъ
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Мишел

    6 11 Отговор
    Ребята днеска плащалили са или пак казаха утре, пияната тьота пак е пияна!

    Коментиран от #77

  • 76 Иванушка 🇷🇺

    5 14 Отговор

    До коментар #71 от "Варненец":

    На кофите ще гниете, страхливи орки!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хахахаха

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    На тебе да не ти броят по четири на месец от онова пасольства,както каза висш служител от миналото правителство?При нас е безплятна бе,ей така кеф си прайм.Хихихи.Свибодно изказване на мисли,на позиция

    Коментиран от #82

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Специални части на АЗОВ

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "Специални части на АЗОВ":

    На курорт сме в СИБИР.

    Ще има пролетно почистване на ушанките ни!

    Дадоха ни хлорна вар.
    Доволни сме, че сме живи.

    Коментиран от #99

  • 81 Хем мА боли

    10 3 Отговор
    Хем мА сърби !
    Блудницата УкраИна намаля избор ...
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Путинче

    13 1 Отговор
    Факти, стига повтаряхте една статия по няколко пъти! Това без грам промяна го четох е преди няколко дни. Излагат се!👎👎
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Варненчик

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Последния Софиянец":

    Направо ше се ииииссссс еееррреееемммммм аааа

    Коментиран от #88

  • 87 Естествен Интелект

    7 1 Отговор
    Китай набира сила от мижавия долар....
  • 88 Във Варна..

    1 11 Отговор

    До коментар #86 от "Варненчик":

    ...е много популярна кремълската групировка ТИМ. Един варненчик се напънал: До коментар 35 от "Последния Софиянец":

    Направо ше се иииисс ССС еее Р рреееемммммм аааа

    ....и получил резултата СССР. Още мечтаят задунайците 16та република да св запишат. Ама Ссср умрял! Питай си питанката! Задунайският идеал не мре: Курица не птица, Болгария не за граница!
  • 89 На китайците...

    1 6 Отговор
    ...пък ако им спретнем една специальная аперация...даже нема три дни да ни требват!! Да видим кой васал, кой кон боб яде ли!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Шиша

    4 1 Отговор
    Септември ще бъде май, ще бъде...
    Земята ще бъде рай, ще бъде...
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Естествен Интелект

    4 0 Отговор
    Нюза и акТуално никой не ги поглежда, ама ги цитират ....Делчо Спасов
  • 97 Естествен Интелект

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Украйна ще нанесе внезапен удар!":

    По полските трактористи ли? Пак ли?
  • 98 Естествен Интелект

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Вече започна...":

    Само в плен....И късмет де...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хайдутин Делю

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Делю Хайдутин":

    Има ли изгладнели о.пулени центове?
    Имали в е у.тайки.нусни, у.ригвайки се на кюспе от кафеви семки, я се бройте!
    Червените червеи ви чакат, с нетърпение.
    центове безрод.ни.
  • 102 катран

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Украинците се борят за":

    а ти от кревата за кого се биеш..хапна ли агнешко..пийна ли биричка..започвай да щракаш по клавишите..Соросоидни кърлежи не искат мир..задачата е да протакват до последния украинец..почти успяват.
  • 103 Един българин

    0 1 Отговор
    Слава на Украйна

    Коментиран от #104

  • 104 Друг българин

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Един българин":

    Слава на Русия
Новини по държави: