Last news in Fakti

8 Май, 2023 11:50 4 979 29

Историята на диаманта Кохинор: Защо Камила отказа да го носи

  • принц чарлз-
  • кохинор-
  • камила-
  • крал-
  • диаманти-
  • великобритания-
  • кралски двор-
  • кралица-
  • корона

Новата кралица не сложи короната с диаманта. Каква е историята на този забележителен скъпоценен камък?

Историята на диаманта Кохинор: Защо Камила отказа да го носи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съществува поверие, че диамантът носи нещастие на кралските особи. Въпреки това той винаги е бил носен от кралиците. За пръв път - от кралица Виктория, а после и от кралиците консорт Мери и Александра. Носи го и кралица Елизабет Втора по време на коронацията през 1953 година. Фактът, че Камила отказа да продължи тази традиция, е показателен. Но какво го прави толкова важен?

Историята на Кохинор

105-каратовият диамант, който първоначално е бил 190-каратов, има дълга история. Кохинор е скъпоценен камък със странна форма - някои го оприличават на голямо възвишение или на айсберг. Диамантът е споменат за първи път от персийския историк Мохамед Казим Марви в средата на XVIII век.

Учените не са единодушни относно произхода на скъпоценния камък, но общоприетото вярване е, че е открит в Южна Индия. Диамантът попаднал в ръцете на плячкосващите региона турци в ранното Средновековие, а после е бил предаван от поколение на поколение в няколко мюсюлмански династии в Индия. След още няколко столетия Кохинор попада в ръцете на британската монархия, точно когато тя е в разцвета на колониалното си величие. Днес претенции към диаманта предявяват Индия, Пакистан, Афганистан и дори Иран.

Символ на британския империализъм

Кохинор символизира славата и величието на британските колониални завоевания - това е и основната причина Индия да си го иска обратно. Имало е много и различни искания диамантът да бъде върнат в Индия - от представители на властта, активисти и експерти по културно наследство. "Този диамант, а и всички други плячкосани културни наследства трябва да бъдат върнати обратно там, откъдето са взети - като жест на историческа справедливост”, казва активистът Анурааг Саксена, който се бори за връщането на индийските културни артефакти обратно в родината им.

Друг индийски активист - Венктеш Шукла, който видял короната с диаманта Кохинор по време на церемонията по погребението на кралица Елизабет Втора, също настоява диамантът да бъде върнат в Индия. “Трябва да се срамуват от това, което са направили, а вместо това се хвалят с него”, казва активистът, според когото е признак на арогантност от Великобритания изобщо да излага диаманта на показ.

Петицията, която стартира Шукла, събра над 9600 подписа, но предстои да се види дали неговата инициатива и тази на индийското правителство действително ще дадат резултат.

Традициите на империята

Решението на Бъкингамския дворец да не използва короната с прословутия диамант при коронацията на Камила е белег, че се спазват традициите, но и се обръща внимание на тази чувствителна тема, казва пред британския “Дейли Мейл” представител на кралското семейство, пожелал да остане анонимен.

Но компромисите, които дворецът е склонен да направи, явно се ограничават само до този диамант. Вместо короната с Кохинор, кралица Камила носеше друга корона с диаманти от Южна Африка - друг символ на британския колониализъм. Това не дава големи надежди, че ще настъпи някаква кардинална промяна. Британските политици също неколкократно са били категорични, че нямат намерение да връщат културните артефакти, които са били ограбени по време на колониализма.

Имперски институции като музеите “Виктория и Албърт” и Британският музей също притежават в колекциите си хиляди ценни предмети, откраднати от колонизирани държави. Те също се противопоставят на връщането на културното наследство.

“Да върнат артефактите ще бъде едно много просто действие, с което британците биха могли да покажат, че се разкайват за греховете си от ужасяващото колониално минало”, казва активистът Саксена. САЩ, Германия, Франция, Канада и Австралия вече предприемат подобни стъпки. “Не е ли време”, пита той, “Великобритания да навакса?”

Автор: Манаси Гопалакришнан


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    31 1 Отговор
    Чарз трябваше да отстъпи трона на сина си принц Уилям.

    Коментиран от #8

  • 2 Друг

    31 2 Отговор
    Южноафриканци призовават Великобритания да върне най-големия диамант в света, известен като Звездата на Африка, който е поставен в кралския скиптър, който крал Чарлз III държа при коронацията си тази събота, съобщава "Ройтерс".

    Диамантът, който тежи 530 карата, е открит в Южна Африка през 1905 г. и е взет от колонизаторите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Голата истина

    28 3 Отговор
    Тъкмо се бех притеснил за теа старци 1 ден не сте писали за него Даже бате Бойко оставихте на заден план
  • 5 Каква да му е историята?

    21 1 Отговор
    Бил на някой друг, англичаните го гепили за съхранение.
    Както много, много други ценни предмети.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Като питали Джеймс Камерън

    20 2 Отговор
    кога ще върнат някакъв подобен ценен предмет, той казал:
    "Ако го върнем ще поискат още нещо да върнем и после още нещо и няма да има спиране, така че нищо няма да върнем"

    Коментиран от #14

  • 8 РЕАЛИСТ

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    , Защо. Чарлз е законен наследник на короната и традицията се спази. В Англия обичат традициите.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иди виж вестника Дейли Майл

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    да видиш какво е захласване.
    Как тия са били огромна империя не знам.
    Явно един малък но умен елит е водил debилите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван Попов

    9 0 Отговор
    Много се извинявам, но на тези времена тези корони просто ги прави смешни.
    Тези ритуали са нелепи, както на религиите. Михаил - Христос не е казал да правят църкви. Неговата мисия е била първо Михаил с служебен номер 611 121 да приключи своето седмо превъплъщение като е роден от
    жена и второ да донесе откровението за един създател на Вселената. А еврейските свещеници са го модифицирали както им е изгодно.
  • 13 Пурко

    21 2 Отговор
    Няма ли да се спрете да пишете за тия рептили вече? Нали му дадоха короната на тоя шматарок, стига толкова

    Коментиран от #16

  • 14 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като питали Джеймс Камерън":

    Затова и миграционният поток "няма да има спиране" !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Механик

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "Пурко":

    Е как да спрат да пишат за тях, като сме тяхна колония? Къде ни е златото? Кой рита камериерки(робини) по черноморието? Кой ни размахва гневно пръст? Кой иска да сади картофи в София? Кой бомбардира мирни български градове и за благодарност му построихме паметник? На кого по 3-4 пъти на ден му промиват мозъка с новини за "кралското семейство"...
    Ето ти малко доказателства, за това, че сме колония.

    Коментиран от #21

  • 17 Селянин

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Многовековна английска традиция е и че има само 2 пола. "Мъж и жена ги сътвори"...
  • 18 Настрадин Ходжа

    13 2 Отговор
    Цялото земно кълбо са окрали наглите и алчни англасаксонци!!! Справедливо е било да захранят човекоядците ...
  • 19 ФЕЙК

    9 1 Отговор
    Тези големи шапки, наречени корони са напичкани до горе с изкуствен интелект защото естествения и на двамата е кът. Дори на върха имат антени за да бъдат теле управляеми. Кога ще сложат такава шапка и на Бай Дън, но може би и по-голяма за да има място и за мемори пяна, че много взе да забравя горкия?
  • 20 Абе

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Може би искал да кажеш руснаците?!
  • 21 Абе

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Я си почини малко,че както си се разпенил, да не се случи нещо!Боже опази!Ние си кръстихме Варна Сталин,само 20 г. след като руснаците бомбандираха Варна и Балчик!Добре че германските подводници са прогонили руските кораби!А,я виж колко паметници сме издигнали на "двойните освободители"!Та чия колония бяхме от 1878 г.,а?!Че нещо се обърках!
  • 22 Отряд1

    13 1 Отговор
    Толкова е смахнат този свят, че човекът избил милиони вчера днес е съдия в процес срещу друг човек избиващ милиони днес. И да... заграбените посредством сила културни/исторически артефакти трябва да бъдат върнати моментално по местата им. Това се нарича справедливост, и докато те не направят тази крачка, ние никога няма да повярваме в пропагандата за "справедлив свят" ...
    Не, няма да го направим. За нас те са просто едни стари военно-престъпници.
  • 23 факуса

    3 0 Отговор
    чарли що не показа бял чаршаф от брачната нощ
  • 24 Мишо

    8 0 Отговор
    Ако британците върнат всичко което са откраднали от колониите, ще трябва да ходят голи сред мигранти от цял свят.
  • 25 Бачо

    5 0 Отговор
    Странно е как ни втълпяват че имаме нещо общо с някакви робовладелци с корони.Нито култура нито религия нито езика ни обединява само големите надежди на шепа продажници за бързо замогване са в основата на този популизъм
  • 26 Не само

    3 0 Отговор
    Много са източниците на богатството на тази империя. А най-малко се говори за Опиумните войни, които водят с Китай през 19 век, една голяма трагедия за този народ. Дали някога ще им простят?
  • 27 Ганди

    1 0 Отговор
    Камилка да не се прави на утрепана,ами да върне откраднатия камък на Индия.Както и безчислени съкровища,ограбени от целия свят,и най-вече от бившите колонии.Да върнат и нашето четвероевангелие,откраднато от нагъл англичанин от наш манастир.
  • 28 От страни

    1 0 Отговор
    Аве къв Чарлз трети ви гони? Чарлз е бил като принц а короната прие и стана Карл 3.
  • 29 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Пази се в хранилище което се нарича Гохран. Там се пазят и най големите диаманти:
    «XXVI съезд КПСС» - (342,57 карата)
    «Александр Пушкин» - (320,65 карата)
    «Творец» - (298,48 карата)
    «Свободная Россия» - (241,88 кар)
    «Звезда Якутии» - (232,1 карата)
Новини по държави: