Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Май, 2023 17:12 6 831 65

НЦЦ за България и оръжията от Розовата долина

  • оръжия-
  • нцц-
  • боеприпаси-
  • война-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • завод арсенал

Българските оръжейни компании отдавна са трън в очите на Кремъл

НЦЦ за България и оръжията от Розовата долина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Присъствието на "Арсенал" в малкия град Казанлък, разположен на 170 километра от София, е повсеместно, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Освен че спонсорира културния център, повечето спортни клубове и ФК Розова Долина, "Арсенал" осигурява и работа на около 8000 души.

През есента броят на служителите на "Арсенал" бе увеличен с 1000 души. Търсят се и още хора. Заплатите започват от 1400 лева, което е добре за България, казва пред НЦЦ Борислава, която работи в едно кафене в центъра на града. Служителите на "Арсенал" получават и ваучери за пазаруване на стойност 200 лева, както и редовни бонуси, добавя тя. "Моят зет наскоро започна работа във фабриката. Но аз предпочитам да продавам торти, отколкото да сглобявам оръжия", споделя сервитьорката.

Още новини от Украйна

Ръстът в търговията с оръжия помага на целия регион

"Арсенал" не е единственият военен завод в района, отбелязва швейцарският ежедневник. Само на 50 километра западно от Казанлък се намира Сопот, където е и ВМЗ. Причината за тази концентрация е топографска - Розовата долина е място, което лесно се отбранява. Когато заводите на "Арсенал" са преместени в района преди около 100 години, възможността за защита е била изключително важна.

Розовата долина е кръстена на втория най-важен икономически отрасъл в района - продукцията на розово масло, разказва по-нататък НЦЦ и посочва, че именно поради това в журналистическите материали за Казанлък и околията често има препратка към американската рок група Guns N' Roses.

Но докато производството на оръжия отбелязва ръст, в сферата на розовото масло се оплакват от липса на берачи. "Срещу "Арсенал" нямаме шанс като работодател", казва Павел Адамов. Почти никой не иска да бере рози срещу 35 лева на ден. И все пак той посочва пред швейцарското издание, че когато "Арсенал" e добре, и целият регион е добре. А в момента оръжейната индустрия в страната се развива успешно: според прогнозите, експортът през 2022 година е между 1,5 и 3 милиарда евро. През 2021 той е бил едва 650 милиона.

Не само боеприпасите по съветски стандарт са от значение

Причината за този подем е войната в Украйна. Българските компании произвеждат нещо, което е от изключително значение за продължаващите сражения в Донбас - боеприпаси. Тази индустрия датира от времето на социализма, когато България е произвеждала повече патрони от Полша, Румъния и Чехословакия взети заедно, отбелязва НЦЦ.

ЕС знае колко голям е потенциала на България. Затова и през март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети няколко военни предприятия, сред които и ВМЗ-Сопот.

Повечето български фирми произвеждат все още по стандартите на Варшавския договор, отбелязва швейцарското издание. Тези оръжия са с друг калибър, различен от използваните в НАТО. Поради това боеприпасите не са съвместими.

България изнася в над 50 държави, като важен пазар е Близкият изток, където се използва съветска, съответно руска техника. 2017 година например, когато се водеха най-сериозните боеве със Ислямска държава, беше най-силната за износа на България. До началото на войната в Украйна. Украинската армия все още разполага с големи запаси от съветска оръжейна техника и разчита на тези боеприпаси.

Но мунициите по натовски стандарт придобиват все по-голямо значение. "За нашите компании е от интерес да станат част от европейската верига за доставки", казва министърът на икономиката Никола Стоянов пред НЦЦ. "За това преустройство обаче са необходими значителни инвестиции", обяснява той. За целта в момента се водят преговори с компании в Германия, Франция и САЩ. "Имаме ниски данъци, сравнително ниски заплати и голям опит в индустрията. България е привлекателно място", допълва Стоянов.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията дава и конкретен пример: производствената цена на един куршум за 30-милиметрова картечница струва 150 долара на Запад и 30 долара в България. "Българските компании не произвеждат високотехнологични продукти. Но при солидните консумативи сме много конкурентоспособни", обяснява той.

Спорна и затворена индустрия

Компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев е започнала преди няколко години да произвежда муниции по стандарт на НАТО. И със съответните инвестиции може да увеличи това производство, обяснява той в писмен отговор на въпросите на НЦЦ.

Българските оръжейни компании отдавна са трън в очите на Кремъл, отбелязва изданието. Авторите припомнят за отравянето на Гебрев през 2015 година, както и честите експлозии и трудови злополуки в предприятията му напоследък. Вероятно това е една от причините, освен наследената от съветско време традиция на потайност, този отрасъл да е много затворен, а работещите в него да избягват да говорят с медии. Както и фактът, че темата с доставките на оръжия продължава да е спорна на политическо ниво.

Журналистите от НЦЦ не успяват да проведат много от интервютата, за които пращат запитвания. Включително кметицата на Казанлък отказва да отговори на въпросите им и им препоръчва по-добре да разгледат розовите полета. "Розите просто са по-романтични от оръжията. Аз също предпочитам да говоря за цветя", казва производителят на розово масло Адамов пред швейцарския вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    54 11 Отговор
    Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че страната не обръща внимание на изявленията на президента на САЩ Джо Байдън . Това съобщава вестник Hürriyet .

    Според Сойлу, ако Анкара се довери на Вашингтон , съдбата на страната би била подобна на съдбата на Афганистан .
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 12 Отговор
    Борислава е Напълно Точна и Права
  • 3 сигурно

    38 12 Отговор
    И Нинова е много доволна от Арсенал ,защото поне милионче е взела бонуси !!

    Коментиран от #41

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сибирски крепостен

    18 25 Отговор
    Войната е огромен бизнес другаре и другарски КакаКуриии. Нека и България препечели неколко милярда, пада безработицата и тн. и тн.
  • 8 Естествен Интелект

    31 8 Отговор
    Когато дойде кръчмарят със сметката - ще се види дали е било добре. А щом заплатите ви харесват - идвайте тук да работите....

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Нина патрона....

    29 4 Отговор
    Ма така е....да видите как само се харчат в Украйна шевни машини произведени в Арсенал с калибър на шевните игли 7.62 ум ще ви зайде, и там се произвеждат милиони флумастери на ден различни калибри, и аз естествено един патрон не съм дала на никой, пипонестата глава ги дава.
  • 10 А вие какво произвеждате бе?

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Иди по Прилеп да видиш македонските на ишлеме работят за албанците!
  • 11 Руските диверсанти 11 пъти гърмяха

    13 28 Отговор
    складове на " Арсенал" !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Казанлъчанин

    18 2 Отговор
    Казанлък е на 200 км по подбалканската и на 240 км по магистрала Тракия от София.
  • 14 Мурад Анадолски

    15 39 Отговор
    Ако не беше Нато и САЩ Другарю„сега Турция още щеше да е бивша социалистическа гладна республика с 52 долара заплати и 18 долара пенции.

    Коментиран от #21

  • 15 Комунистите на Зюганов

    15 11 Отговор
    в момента маршируват по улиците на Москва! СССР се връща!
  • 16 Кръстьо

    46 12 Отговор
    Заводи направени по руснки технологии,
    произвеждащи руски оръжия от обучени работници от руснаци ,
    придават оръжия срещу Русия. Голяма гордост

    Коментиран от #44

  • 17 С продуктите на тоя завод

    8 30 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Руснаците отиват при Кобзон.Остава да допълниш кой ги праща.
  • 18 Уса

    43 9 Отговор
    "Заплатите започват от 1400лв,което е добре за България".Първо България е в ЕС и кандидат да приеме еврото следователно заплата от 1400лв е вече пенсия.Второ,цените в БЪлгария са същите като в ЕС а на много неща дори и по-високи.Съпоставени с американските цени са 1 към 1 с малки изключения при плодовете и зеленчуците в сезона,които в България са по-евтини,но това е временно и целта е да вървят нагоре под натиска на западната система.Единствено здравеопазването за сега е все още евтино и на ниво по-добро от американското,но и там се борят да бъде променено,което при заплата от 1400-2000лв направо ще затрие народа първи ще изчезнат пенсионерите,когато една линейка стане 800лв,както е в сащ 800$ само возията без манипулациите.Престой в болница 3000$ без манипулациите.Преглед при доктор 200-300$ само прегледа с много чакане.Осигуровки няма има застраховка,както при колите в зависимост от вашето желание,колко вие да платите и колко те,като започва една жестока борба и разправии.Оръжейните бизнеси са тумора на човешкото общество сеят смърт и разруха правят огромни печалби а за хората остават само трохи и риска да умрат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 А репарациите?

    7 15 Отговор

    До коментар #8 от "Естествен Интелект":

    Ти ли ши му ги плащаш на кръчмата репарациите?

    Коментиран от #38, #51

  • 21 Да се беше случило?

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Мурад Анадолски":

    Половината турски мъже щеше да ги гледаш изпожени за рускини и украинки,а черно море-едно руско езеро,както и Константинопол главния град на руско-турската вечна дружба
  • 22 нищо лично но

    25 6 Отговор
    Казват че който сее ветрове жъне бури . Дай боже да не съм прав но силно се съмнявам .
  • 23 Уса

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Тук в сащ е много трудно да намериш български калашник,защото са най-качествени след руските.Цената му е над 1200$ употребявани на черния пазар,но са забранени за продажба.Основно се продават румънски,но те са играчки не стават за истинска война

    Коментиран от #31

  • 24 ДА С ИС ФАНТАСТИЧНО

    8 11 Отговор

    До коментар #19 от "💀💀💀":

    ЧЕСТИТ ОСМИ МАЙ 1945
    БОЙНИ ДРУГАРИ ОТ
    САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ...👍
  • 25 Калин

    26 10 Отговор
    Една празна статия с която даже не е ясно какво искат да кажат манипулаторите от Дойче Зеле! Може би ни завиждат, че една малка България има все още потенциал да произвежда повече оръжие от една фалирала Германия и всичко това благодарение на социализма и братска Русия.

    Коментиран от #28, #32, #36

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    Това е Бизнес но при взив не дай си Боже загиват Хора
  • 27 Иван

    11 4 Отговор
    Със....Ислямска Държава. Съюзници срещу светска Сирия на Башар Асад.
  • 28 Иван

    22 5 Отговор

    До коментар #25 от "Калин":

    Искат да кажат, че България ще опере пешкира за Покрайна и Ислямска Държава.......сатанинските евреи в Държавния Департамент и Израел са невинни.
  • 29 ханс

    13 5 Отговор
    Не четем лъжи и глупави измишльотини
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иван

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Уса":

    Да не те чуе еврейската нацистка хазарска сатанинска сп.ер.ма Килъри Клинтън.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    11 10 Отговор
    Седем милиарда лева са влезли повече у нас миналата година от оръжейния бизнес .огромна трагедия за българския соцносталгик дето иска да сме мизерни и бедни за да е добре на путлер.
  • 34 Александър

    12 3 Отговор
    На времето БГ произвеждаше АК 74 а армията беше въоръжена с него!Може ли някой да каже къде отиде всичко това и кой ни разоръжи?В Костенец имаше зав од за снаряди с немски машини!Работи ли още не знам?Бил съм командировка за снаряди!

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 35 Слепок

    12 14 Отговор
    Така им се пада на окаринците - натъпкахме ги с боклуци от Аресенал. Опразниха складовете и им продадоха и брака. Не че другото е стока. Отдавна в Арсенал качество НЯМА. Премахнати са една камара от тестовете за контрол на качеството - колкото изкара, толкова. И нормално - обраха ма-н-гал-ите от селата и ги сложиха на машините и поточните линии. Слава Росии!

    Коментиран от #48

  • 36 Баро

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "Калин":

    Уж братски е бил ссср а русия те обяви за неприятелска държава.

    Коментиран от #43, #58

  • 37 дежурен КПП

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "Александър":

    Всичко, което се е произвеждало преди, се произвежда и сега. Плюс нови образци. Никой не те е разоръжил. Мини през военното окръжие и поискай да те вземат на резервистки сбор и сам ще се убедиш.
  • 38 факуса

    12 5 Отговор

    До коментар #20 от "А репарациите?":

    сащ какво платиха на ирак либия югославия,за ирак изгоряхме 4млрд.дет ни ги дължаха,тъй,че няма репарации,за осрайна,кой каквото вземе си го оправя

    Коментиран от #56

  • 39 Все още произвеждаме

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Александър":

    В Украйна има цели подразделения ,въоръжени с наши миномети ,картечници ,рпг та.Часна украинска инициатива достави в Украйна над 1300 бълг картечници.Има не се бой
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не е Арсенал

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "сигурно":

    Арсенал АД е частно предприятие. ВМЗ ЕАД в гр. Сопот е държавно дружество и Нинова му беше принципал. Произвежда:
    Боеприпаси за артилерийски системи
    Боеприпаси за РСЗО
    Боеприпаси за ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7В
    Реактивни гранати с гранатохвъргачка за еднократно ползване
    Боеприпаси за тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9М и оръдие 2А28
    Неуправляеми авиационни ракети
    Противотанкови управляеми ракети
    Взриватели, запалки, пирозакъснители
    Това е официална информация от сайта на фирмата.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Павел

    19 11 Отговор

    До коментар #36 от "Баро":

    За Русия неприятелско е само марионетното българско управление в лицето на фашистите от ПП, ДБ, Герб, ДПС и тема подобни. За руснаците е ясно, че 80 процента от българския народ ги подкрепя в борбата им срещу възраждането на фашизма и срещу тероризма на НАТО, и приемат нашия народ за братски. Обявили са ни за неприятелска държава защото нашите неофашисти от ПП първи сториха това.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 дежурен по КПП

    12 13 Отговор

    До коментар #16 от "Кръстьо":

    Арсенал е в Казанлък от 1924 година далеч преди съветския ботуш да стъпи в България. В момента руските машини са едва няколко процента от машинния парк.

    Коментиран от #55

  • 45 Павка,

    13 10 Отговор

    До коментар #43 от "Павел":

    От 30 години не си стъпвал в Русия и караш по старите спомени. Там никой няма братски чувства към никой народ. Отделно се мразят вътрешно. Оказа се, че можем без тяхната любов, газ, оръжие и каквото се сетиш.
  • 46 Баро

    12 9 Отговор

    До коментар #43 от "Павел":

    Русофилите (братя на русия) сте 10% общо, възраждане и бсп те толко сте според последните избори

    Коментиран от #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ф15

    10 5 Отговор

    До коментар #35 от "Слепок":

    Не особено умен човек разбирай Г....к,трябва да ни осветли защо от Арсенал са подбрали ромите от селата,аз ще ти кажа защото при всичките им недостатъци и негативи само ромите работят истинска(черна)работа,а от нас нищо нестава освен офисен планктон,горчива истина,но за сметка на това Безспорна.
  • 49 стар кашик

    11 2 Отговор
    НИски данъ ци, ниски заплати..и що се чудите,к че вече и пенсионерите бягат от тоя свинарник..А всичко над калибър 22мм се води за оръдие и боеприпаса се класира като снаряд а не като куршум........това от мен да го знаете....
  • 50 Естествен Интелект

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "😆....":

    За да я о-ближеш акуратно....
  • 51 Естествен Интелект

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "А репарациите?":

    Победителите не ги съдят....

    Коментиран от #57

  • 52 Военен

    14 4 Отговор
    "2017 година например, когато се водеха най-сериозните боеве със Ислямска държава, беше най-силната за износа на България"

    Е така де въоръжавахме главорезите от Ислямска държава срещу които нашите нови "братя" ужким се бореха. Даже една журналистка която разкри този факт вече не е журналистка. Сега въоръжаваме хунтата в Киев а ужким нашите политици се кълнат че не сме ги въоръжавали.

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 оня с коня

    10 3 Отговор

    До коментар #52 от "Военен":

    Ние НЕ ВЪОРЪЖАВАМЕ НИКОГО,ние ПРОДАВАМЕ Оръжия и Муниции както го правят много държави по света.И е казано от Умните глави че НЕ Оръжията убиват,а Хората служещи си с тях,ама ти си Военен и си оправдан щото когато Господ е раздавал Акъл,си бил на Учение.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 На Югославия кво има за плащане?

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "факуса":

    Всъщност Сърбия.Тръгнаха сърбите да колят косовари.Казаха им да не го правят.После полетяха F16.Къв кеф,а?
    Не Бех ходил там скоро.Когато застреляха Джинджич и по телевизията дадаха Белград,реших да ида да вида.Една грозног стърчаща сграда на радиото им,бомбена красиво.И други там.Сърбия не е много за гледане.Минавал съм по-късно.А сърбите си платиха гяволуко.Анадъмму.С Ирак същите работи.
  • 57 Е да де,да де

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Естествен Интелект":

    Сърбия си плати щетите Нам къв победител е русиа за сега?На есен ши видим
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Иван

    5 2 Отговор
    ВМЗ и Арсенал да работят денонощно и да изпращат всичко за Украинската армия!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Матей

    0 1 Отговор
    Обобщавам
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Баро":

    За сметка на това надупените се множите, ама нали е актуално да си обикновен пе ст?!
  • 64 Иван

    2 1 Отговор
    ВМЗ и Арсенал да работят денонощно и да изпращат всичко на Украйна, за да победи окупатора
  • 65 СЛАВА НА РУСИЯ

    0 0 Отговор
    Всеки който вади оръжие от оръжие ще приключи . Всички надъхани краварски питбули никой не ги спира да не помагат на Украйна .
Новини по държави: