Last news in Fakti

10 Май, 2023 04:21 1 644 12

Без напредък завършиха разговорите в Белия дом за избягване на дефолт

  • сащ-
  • дефолт-
  • джо байдън-
  • белия дом

Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица

Без напредък завършиха разговорите в Белия дом за избягване на дефолт  - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица, въпреки че се опитаха да се справят с проблема за увеличаването на лимита на дълга на САЩ на стойност 31,4 трилиона долара три седмици преди страната да бъде принудена да обяви безпрецедентна невъзможност за покриване на финансовите си задължения, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

След около час разговори в Овалния кабинет, Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който е републиканец, не показаха признаци на смекчаване на позициите си, при очертаващ се още на 1 юни дефолт.

"Не видях нищо ново", каза Маккарти пред репортери след срещата, оплаквайки се, че Байдън не се е съгласил на разговори докато времето изтича. "Това не е начин на управление", каза той. Според него Белият дом "няма план Б".

Но Макарти допълни, че двете страни са се съгласили служителите им да се срещнат тази седмица, а висшите представители да се срещнат отново в петък, за да продължат разговорите. Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената, заяви пред репортери, че няма да има увеличаване на тавана на дълга без съкращаване на разходите.

Очакваше се Байдън да предложи своя версия на срещата във вторник.

Икономистите предупреждават, че един продължителен дефолт може да изпрати американската икономика в дълбока рецесия с нарастваща безработица и същевременно да дестабилизира световната финансова система, изградена върху американските облигации.

Байдън призовава законодателите да повишат наложения от федералното правителство лимит на заемите без условия.

Макарти заяви, че Камарата на представителите няма да одобри никаква сделка, която не намали разходите, за да се справи с нарастващия бюджетен дефицит и даде знак, че не вижда краткосрочно решение.

Предишните борби за тавана на дълга обикновено са завършвали с набързо постигнато споразумение в последните часове на преговорите, като по този начин така се избягваше фалит, припомня Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ прогнозира, че страната може да бъде принудена да обяви неплатежоспособност по някои дългове през юни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удивен

    47 2 Отговор
    Ама как така, нли дефолт трябваше да има в Русия?
  • 2 Калпазанин

    37 5 Отговор
    Аз очаквах в Русия според шорошките медии ама някои май ше ядат долари, алооо а нашата кристалинка какво казва или тя по това време спинка и такива убави новини що ги четем по нощите а например не ни ги казват по към обяд или например в прайтайма дето му викат или то е заето за джендър новини и скандали и за ергенът и онова там ко беше за готвенето сигурно щото тити и мейзъри лордове минчовци са по важни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БайДъно

    30 2 Отговор
    Защо фалират САЩ, почна ли войната???
  • 5 Махмуд

    35 3 Отговор
    При дългове от 31 трилиона какви помощи в милиони раздават тези. Та те са най- фалиралата държава в света където за 1 стотинка ще може да се купи небостъргач, че и нещо още.? Печатат си хартийки и си живеят как си искат.
  • 6 Сарс

    37 4 Отговор
    Страхотно изтощаване на Русия направиха тези демократи. Сега и ЕС като я изтощи така и Путин пада, ама от смях.
  • 7 Уса

    29 4 Отговор
    Ще напечатят доларите,но не докато мумията е на власт.Това обаче означава още по голям дълг и същите проблеми в бъдеще.В момента се унищожава малкия бизнес заради дупката в бюджета в помощ на Украйна.Транспортния бизнес е в агония това ще повлече много други отрасли.Тая вражда и злоба им изяде душите ще им изяде и главите
  • 8 Наркос

    19 3 Отговор
    Съвсем се обърках. Да не би да става дума за Русия?
    Русия трябваше да е в дефолт?
  • 9 Космонафта

    16 1 Отговор
    Скоростта на увеличение на външния дълг изпреварва скоростта на разширение на вселената, вече дори определения като космически и астрономически, не са достатъчни.
  • 10 БАЙДЪН

    12 2 Отговор
    СПОКО ОЩЕ ФЪРЧУПЛАНИ ИМА ЗА ПРОДАН -ШЪ ГИ ЧАКАТЕ МАЛКО-
  • 11 Джамбaза

    24 3 Отговор
    Украйна повлече Сащ към дъното.
    Сащ ще повлече Великобритания.
    И Светът ще стане едно по-добро място.

    Коментиран от #12

  • 12 Херпетолог

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Джамбaза":

    Змията като умира хапе най-лошо.