Last news in Fakti

10 Май, 2023 23:45 6 092 15

Катастрофа в Испания: загиват ли маслините

  • климатични промени-
  • катастрофа-
  • маслини-
  • испания-
  • суша-
  • зехтин-
  • вода-
  • ферми-
  • реколта-
  • дъжд

От месеци не е падал дъжд, реколтата отново е застрашена

Катастрофа в Испания: загиват ли маслините - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Господи, изпрати ни вода!" - думите на епископ Себастиан Чико засега изглежда остават нечути. От месеци в южната испанска провинция Хаен не е валяло. Наскоро епископ Чико поведе през едноименния главен град на провинцията църковна процесия, в която се включиха и много производители на маслини от региона. Те също отправиха своите молитви за дъжд.

И има защо: ако не завали дъжд, те ще трябва да отпишат реколтата - за втора поредна година. Последиците от това обаче са за всички, а не само за фермерите: и без друго високите цени на зехтина ще продължават да нарастват.

"Без вода няма маслини. А без маслини, провинцията страда", казва епископ Чико. "Икономиката ни зависи от производството на маслини." 66 милиона маслинови дръвчета растат в хълмистата провинция Хаен с население от 630 000 души. Това е най-важният регион за отглеждане на маслини в света, там основно се прозвежда зехтинът, консумиран в Европа.

Вода за жители и туристи, но не и за фермите

И метеоролозите не могат да зарадват испанските земеделски производители с добри новини. Недостигът на вода в страната причинява проблеми не само на маслиновите фермери в Хаен. Поразена е и голяма част от останалото селско стопанство в страната. Испанската държавна метеорологична служба съобщи, че не се очакват по-сериозни валежи чак до есента. А изследователите на климата отправят още по-отрезвяващи предупреждения: в дългосрочен план Испания ще трябва да се приспособи към по-високи температури и по-малко валежи.

Водната драма на Хаен може да се наблюдава и в язовирите във вътрешността на страната. Сега, през пролетта, те са запълнени едва на 25 процента. Това може и да е достатъчно за снабдяването на населението и туристите с питейна вода, но фермерите получават едва четвърт от нормалните количества.

Дори и издръжливите маслинови дървета са в опасност

"Положението е катастрофално", признава Хуан Луис Авила, производител на маслини от Хаен. "Тази година е застрашена не само реколтата, но и бъдещето на маслиновите плантации", казва той. Имаше няколко горещи вълни напоследък и цветовете на много дървета буквално изгоряха при почти 40 градусовите температури, обяснява още той. Голяма част от маслиновата реколта, която обикновено се прибира между ноември и февруари, вече е загубена, посочва Авила. Според него положението никога досега не е било толкова лошо. Миналият сезон беше лош, а недостигът на дъжд и горещите вълни се усетиха още през 2022 година. Това беше и най-топлата година в Испания, откакто се водят метеорологични регистри. "Реколтата беше със 70% по-слаба в сравнение с предишни години", казва Авила. Той прогнозира, че през следващия сезон реколтата вероятно ще бъде още по-слаба.

Не само Испания страда от сушата

През сезон 2021/22 г. Испания все още е произвеждала почти 1,5 млн. тона зехтин. През 2022/23 г. това количество вече е било 680 000 тона - по-малко от половината спрямо предишния. Ако мрачните прогнози се сбъднат, през 2023/24 г. отново може да се стигне до мащабни загуби.

Ситуацията не е по-добра и за производителите на маслини от Португалия и Италия. Това допълнително вдига цените на зехтина на европейския пазар. Някои испански производители дори са започнали да предлагат нов продукт, в който смесват скъпоценния зехтин с далеч по-евтиното слънчогледово олио. Тази смес е с по-изгодна цена. За разликата в съставките спрямо обикновения зехтин може да се разбере единствено от дребния шрифт на етикета.

През 2021/22 г. европейските земеделски производители са произвели малко под 2,3 млн. тона зехтин, според статистически данни от ЕС. През 2022/23 г. това количество вече е било малко под 1,4 милиона тона. Ако секторът не е още по-зле, това се дължи на Гърция, където недостигът на вода се усеща по-слабо. Това е и единствената европейска страна, която в последния сезон успя да увеличи производството на зехтин. Проблемите на маслинените плантации доведоха до рекордно поскъпване на зехтина. Неговата стойност в Европа вече е средно с 50% по-висока, отколкото е била преди 12 месеца, сочи проучване на ЕС. Всичко това означава, че има риск зехтинът, който е незаменима част от средиземноморската кухня, да се превърне в луксозна стока.

Автор: Ралф Шулце


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танте Урсула

    28 11 Отговор
    Ми кат няма маслини,яжте пасти бе..

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    7 29 Отговор

    До коментар #1 от "Танте Урсула":

    А ватите кушат кюмур!

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 13 Отговор
    Глобалното Затопляне е Факт
  • 8 Бам Бам

    33 2 Отговор
    Войни, безводие,глад мизерия, болести и геноцид ни чакат от тук насетне! Модерното общество защо не попита ChatGPT каква е причината? :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гръч

    18 5 Отговор
    Нали помагат на Окрайна господ трябва да е добър към тях и пусне дъжда
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Козел

    12 4 Отговор
    В Испания и Гърция съм ял най гадните и безвкусни плодове и зеленчуци! Тея алчни производители там хакат най гадната и вредна химия в почвата и тровят хората за да получат по високи доходи. По добре без техните продукти.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: