Last news in Fakti

12 Май, 2023 22:10 1 565 12

Изборите в Турция: защо Европа ги следи отблизо

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието

Ако бъде подета борба срещу корупцията, европейските компании може да поискат отново да направят големи инвестиции в Турция, вероятно с подкрепата на ЕС и неговите правителства

Изборите в Турция: защо Европа ги следи отблизо  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изборите в Турция в неделя са ключов момент не само за самата страна, но и за европейските ѝ съседи.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред най-тежкото си изборно изпитание от две десетилетия насам, а членовете на Европейския съюз и НАТО наблюдават дали ще настъпи промяна в страна, която ги засяга по въпроси, вариращи от сигурността до миграцията и енергетиката, пише Ройтерс. Отношенията между Ердоган и ЕС са силно обтегнати през последните години, като 27-членният блок се отдръпна от идеята за присъединяването на Анкара и осъди репресиите срещу човешките права, независимостта на съдебната система и свободата на медиите.

Водещи членове на НАТО, към която Турция принадлежи, изразяват опасения от близките отношения на Ердоган с руския президент Владимир Путин, както и загриженост, че Турция е използвана за заобикаляне на санкциите, наложени на Москва поради войната в Украйна.

Съперникът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу обеща повече свобода у дома и външна политика по-блика до Запада. Какъвто и да е резултатът, европейските съседи на Турция ще използват изборите и последиците от тях, за да оценят отношенията си с Анкара и степента, до която те могат да бъдат променени.

Ето няколко ключови въпроса, които европейските страни ще следят според официални представители, дипломати и анализатори:

Провеждане на изборите

Представителите на ЕС се стараят да не изразяват предпочитания към даден кандидат. Те обаче дадоха ясно да се разбере, че ще следят за фалшифициране на вота, насилие или друга намеса в изборите. „Важно е самият процес да бъде чист и свободен“, каза Сергей Лагодински, германски член на Европейския парламент, който е съпредседател на групата ЕС- Турция. Петер Стано, говорител на дипломатическата служба на ЕС, заяви, че Съюзът очаква гласуването да е „прозрачно и приобщаващо“ и в съответствие с демократичните стандарти, с които Турция се е ангажирала.

Най-лошият сценарий както за Турция, така и за ЕС би бил оспорван резултат – вероятно след балотажа – който да доведе до репресии срещу евентуални протести, каза Димитър Бечев, автор на книга за Турция под управлението на Ердоган.

Швеция и НАТО

„Още пет години Ердоган означава още пет години Турция да бъде с един слаб крак в НАТО и с един силен крак с Русия“, каза Марк Пиерини, бивш посланик на ЕС в Турция, който сега е старши научен сътрудник в мозъчния тръст на фондация „Карнеги Европа“. Ердоган разтревожи други членове на НАТО, като купи руска ракетна отбранителна система С-400 и не допринесе особено за укрепването на източния фланг на НАТО. Ранна проверка на това дали победителят на изборите има желание да поправи отношенията с НАТО ще бъде дали той ще се съгласи с членството на Швеция. Ердоган поиска от Стокхолм да екстрадира кюрдски бойци, но съдилищата в Швеция спряха някои екстрадиции.

Анализатори и дипломати очакват Кълъчдароглу да прекрати блокирането на шведското присъединяване към НАТО, което ще накара Унгария – единствената останала – да последва примера ѝ. Това би позволило на Швеция да се присъедини навреме за срещата на върха на НАТО в Литва през юли. Някои анализатори и дипломати казват, че Ердоган също може да отмени възраженията си след изборите, но други не са убедени в това.

Отношения с Русия

Въпреки че Ердоган се опитва да постигне баланс между Москва и Запада, неговите политически отношения с Путин и икономическите връзки на Турция с Русия са източник на разочарование в ЕС.

Това вероятно ще продължи, ако Ердоган спечели още един мандат. Ако Кълъчдароглу триумфира, европейските служители вероятно ще се задоволят с постепенно отдалечаване на Турция от Москва, признавайки, че мюсюлманската страна преживява криза на разходите за живот и икономиката ѝ зависи в значителна степен от Русия. „По отношения на Русия новото правителство ще стъпва много внимателно“, каза Бечев.

Въпреки това Кълъчдароглу показа тази седмица, че е готов да критикува Русия, като публично обвини Москва, че е отговорна за фалшиви материали в социалните медии преди вота в неделя.

Върховенството на закона, Кипър

Ако Кълъчдароглу и неговата коалиция спечелят, ЕС ще иска да разбере дали те ще спазят обещанието си да освободят критиците на Ердоган от затвора в съответствие с решението на Европейския съд по правата на човека, и като цяло да подобрят стандартите за върховенство на закона. „ЕС ще има отношение на изчакване“, каза Пиерини.

Ако бъде подета борба срещу корупцията, европейските компании може да поискат отново да направят големи инвестиции в Турция, вероятно с подкрепата на ЕС и неговите правителства, заяви той.

Може да бъдат съживени и усилията за разширяване на Митническия съюз между ЕС и Турция, така че да включва повече стоки, и да се предостави на турците безвизов режим за пътуване в ЕС. Но нито едно от тези неща няма да бъде лесно – не на последно място поради разделението на остров Кипър. Неговото международно признато правителство, съставено от кипърски гърци, е член на ЕС, докато отцепилите се кипърски турци са признати само от Анкара.

„Това, разбира се, е голяма спънка в нашите отношения“, каза Лагодински, член на Европейския парламент. Служителите на ЕС обаче не виждат особени признаци, че Кълъчдароглу ще промени нещо съществено по отношение на Кипър. „Голямата промяна в отношенията между ЕС и Турция би бил Кипър. Тук обаче програмата на кандидатите не изглежда коренно различна“, каза високопоставен служител на ЕС при условие за анонимност.

Кипър е един от многото фактори, които правят възобновяването на преговорите за членство в ЕС малко вероятни, твърдят официални лица и анализатори. Европейските лидери определиха Турция като кандидат за членство в блока през 2004 г., но преговорите спряха преди години. „Има много други начини за укрепване на отношенията, изграждане на доверие. Вече има много европейски пари, които са стигнали до Турция“, каза европейски дипломат. „ Не познавам някого в Европа, който иска да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сто34

    14 2 Отговор
    До оня ден Ердо беше пръв приятел на САЩ. Свали руски самолет, убиха руски дипломат в един музей и постоянно се хапеха и обвиняваха с Путин и си налагана санкции. САЩ му устрои к.р капан с преврат, Путин му подаде ръка и днес са първи дружки. Така и със Асад. Ердо години наред повтаряше , че за Сирия няма как да се съгласи да бъде оглавявана от Бавария, вчера се предобриха. Абе политиката си е ку.венска работа и туй то.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Емор

    3 13 Отговор
    Защото Бай Ердо Грузинеца да не направи ляв и десен джоб,Ербапин е по тези номера, Видяхме в Истанбул и Анкара номерата му в Кметските избори.М@шеник.
  • 3 Сто34

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сто34":

    Не Бавария а Башад. Просто автокоректор.
  • 4 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    4 19 Отговор
    ВРЕМЕ Е ТУРЦИЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ЧЕРВЕНИЯ ФЕС ,И ДА ГО ЗАХВЪРЛИ ЗАВИНАГИ В БОКЛУКА,ВРЕМЕ Е КЕМАЛИСТКА ТУРЦИЯ ДА СТАНЕ ХИПАРСКА И МОДЕРНА ДЪРЖАВА ,КЕМАЛ АТАТЮРК ИЗГРАДИ ТУРЦИЯ ,ВРЕМЕ Е КЕМАЛ ДА БЪДЕ ВОДАЧ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ТУРЦИ КОЙТО ВСЪЩНОСТ СА РУМЪНЦИ ,ВРЕМЕ Е ФЕСА ЕРДОГАН ДА ОТИДЕ В ИСТОРИЯТА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Сто34

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Турците са македонци. Ако те вярваш ги попитай.....макетата де.
  • 6 Констатираща

    18 0 Отговор
    Много изчерпателна статия, която добре и съвсем убедително характеризира монопола на ЕС, САЩ и Запада, над вътрешната политика на всички страни, особено, членките на НАТО и ако това се казва демокрация ...! Сами трябва са си отговорим защо нещата при нас са толкова зле и никога няма се оправят.
    Дано турците са по-умни, както винаги са били и са служили като балансьори в международната политика и във всяка страна, както у у нас!
  • 7 Хиляда сто34

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сто34":

    Пич не слушай кво ти говорят, а си размърдай мозъка. Самолета го свалиха по нареждане на ердогоан оти оня са имаше за вице на един средноизточен леко еврейски проект за да им се хареса още повече на господарите си. Обаче нещо му беше прибързана и несгъласувана със господарите постъпката. И увисна като прани гащи сам срещу русия. И стана от пръв приятел на евреите и америка техен враг. Историата с преврата на ужким е още по измислена, всичко е сценарий с цел ердоган да си разчисти двора или армията от евентуално бъдещи опасности и внедри своии,нищо повече.
  • 8 Една Голяма Разлика

    18 2 Отговор
    При Ердоган Турция за първи път от векове стана истински независима държава. Само атлантиците могат да не оценят това и да искат връщане към колониалните времена. Западът винаги се е отнасял надменно с Турция, но днес започва горчиво да съжалява. Защото Турция вече е не само локална сила. Тя има силен глас в световната политика. Ако атлантистите дойдат на власт в Турция, всичко постогнато ще рухне. Ето защо Ердоган ще спечели!

    Коментиран от #10

  • 9 Туй що мяза на нещо

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Не е онуй нещо. Жалката истина за Турция. Турция се състои от много етноси и доста неинтелигентни лесни за манипулиране люде. На първо място е религиозния подход. Сиреч достатъчно е само да споменеш името на всевищния и ти е паднал на колене. Второто е разделението между алевити и сунити нещо като при нас православни и католици. А до колкото онуй нещо! Онуй нещо първо не е с турски корени, второ религията, която изповядва е доста съмнителна.-но умело се прави на едвали не пророк. Искам да попитам подкрепящите онова нещо, дали аджеба са Турци? Също дали са и мюсулмани? И ако са Турци леко тъй не ги ли е грижа за състоянието на Турция в момента? За което безспорно е виновен онуй нещо! Както, ако са мюсулмани-в коя част на корана пише че може да се мами, краде!Не беше ли най големия грях да присвоиш правото на приближения?Заключението е следното туй нещо не е онуй нещо.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо европа следи

    1 13 Отговор
    Съвсем просто е, Турция е част от икономиката и политиката на европа въпреки, че не е в съюза. Една слаба Турция, няма как да е в интерес на европа по ред причини. Подем в Турция е невъзможен докато ердоган е на власт. Просто на Европа им омръзна номерата на на ердоган, нямат му грам доверие и е невъзможно да си го спечели обратно.Смея да кажа,ако Кълъчдароглу спечели изборите европа ще го зарине с пари. Не за да го подкупи, а напротив за да го живне. Слаба Турция директно бърка в джоба на европа.
  • 12 Сатана Z

    5 1 Отговор
    България няма никаква сметка от идването на нов султан в Турция,който може да премести Свиленградската митница в Асеновград или Росенец.Жълтопаветните питеци или тиквоглавите ще ни помогнат?Или оня жираф от Брюксел?
    Ще гледаме сеир съвсем скоро.
Новини по държави: