Last news in Fakti

11 Май, 2023 14:31 884 2

Мерки срещу инфлацията! Турция ще продължи политиката си на ниски лихви

  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • турска лира-
  • реджеп ердоган

Правителството заложи на по-ниските лихви в икономическата си програма, представена през 2021 г., за стимулиране на износа, производството и инвестициите и за създаване на нови работни места

Мерки срещу инфлацията! Турция ще продължи политиката си на ниски лихви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще продължи да се придържа към политиката си на ниски лихвени проценти, която е в основата на икономическите политики на правителството, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, цитиран от електронното издание на турския в. "Дейли сабах", информира БТА.

Небати подчерта, че тази политика ще бъде продължена и занапред, ако властта остане в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Правителството заложи на по-ниските лихви в икономическата си програма, представена през 2021 г., за стимулиране на износа, производството и инвестициите и за създаване на нови работни места. Ердоган настоява, че високите лихви са причина за високата инфлация противно на общоприетите икономически схващания, според които повишаването на лихвените проценти помага за ограничаване на ръста на цените.

Забележките на Небати идват на фона на очакванията на анализаторите, че Турция ще промени икономическата си политика след президентските и парламентарните избори, насрочени за 14 май - считани за най-решаващия вот в стогодишната история на републиката.

"Г-н президентът, който формира набора от политики, даде обещание на избирателите. И то е в рамките на това, че лихвените проценти не трябва да бъдат увеличавани", заяви Небати в интервю за частната телевизия Хабертюрк. "Ще продължим напред в съответствие с тези политики", добави министърът, който е и кандидат за депутат на предстоящите в неделя избори за президент и парламент.

Правителството твърди, че програмата му в крайна сметка цели да намали инфлацията, като превърне хроничния дефицит по текущата сметка на страната в излишък.

През миналата година централната банка намали едноседмичната си репо лихва с 500 базисни пункта, след което задържа основния лихвен процент на ниво от 9 процента през декември и януари. Финансовата институция обоснова намаленията с това, че финансовите условия трябва да останат благоприятни, за да се поддържа растежът на промишленото производство. След катастрофалните земетресения на 6 февруари банката допълнително намали основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 8,5 на сто, за да подкрепи възстановяването на реалния сектор. През март и април тя остави основния лихвен процент непроменен.

"Ние се движим в съответствие с фискалната политика и за нас повишаване на лихвения процент е изключено, това е много ясно", изтъкна Небати.

Ердоган многократно е заявявал, че лихвените проценти ще продължат да падат, докато той е на власт. По думите на сегашния президент новият икономически модел на правителството ще даде резултати през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Под феса има Ум

    7 2 Отговор
    Това е доста добре работещ модел за стимулиране на собственото производство! Що модерни фирми се наройха и те първа търсят своето място на местният и външният пазар! Но и конкуренцията е голяма, за това всеки гледа да даде най-доброто от себе си и така турската икономика прави рекордни износи! Ердоган е мъдър и има много добри икономисти, браво! Така се прави икономика! А не като тука, докато им свирнат от Запада, нашите вече клечат и се ослушват като шумкари в мандра!?
  • 2 Мемфис

    0 0 Отговор
    Ердоган вече стяга багажа! Ако не беше Путин, който го направи както нашата мутра по подобие на се е си, оценката му щеше да е висока. Но: не забравяйте колко хора изби под претекст, че имало заговор срещу него! Това са мурафетите на джуджето, последно използвани от мръсника гешев.
    Турците имат голяма възможност да се оправят, а това ще даде положително отражение и у нас.
    Надявам се, че най- важната битка е пред Украйна и че смелите украинци ще напъхат злото където му е мястото: в аналите на историята.
Новини по държави: