Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Май, 2023 12:45 4 461 109

Институт за изследване на войната: Продължава битката за Бахмут

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • евгений пригожин-
  • вагнер

Говорителят на украинската Източна групировка на силите полковник Сергий Череватий заяви на 13 май, че украинските сили са освободили 17,3 квадратни километра територия в посока Бахмут за три дни контраатаки

Институт за изследване на войната: Продължава битката за Бахмут  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили продължиха да контраатакуват в района на Бахмут на фона на непотвърдени твърдения за незначителни победи югозападно от града към 13 май.

Руски блогър твърди, че украинските сили са установили нови позиции в покрайнините на Курдюмивка (14 км югозападно от Бахмут) и са изтласкали руските сили зад канала Сиверски Донец-Донбас в района. Блогърът също така твърди, че украинските сили са напреднали към Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) от посоката на Предтечине (16 км югозападно от Бахмут).

Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW не е получил потвърждение за тези допълнителни украински победи югозападно от Бахмут или другаде в по-широкия район на Бахмут към 13 май. Командващият украинската Източна групировка на силите генерал-полковник Александър Сирски заяви на 13 май, че украинските сили напредват в неуточнени райони на фронт, а украинският генерален щаб съобщи, че в момента украинските сили водят активни действия в района на Бахмут.

Говорителят на украинската Източна групировка на силите полковник Сергий Череватий заяви на 13 май, че украинските сили са освободили 17,3 квадратни километра територия в посока Бахмут за три дни контраатаки.

ISW счита, че украинските сили са освободили 16,85 квадратни километра в района на Бахмут по време на последните контраатаки. Руски източници разшириха кадри, за които се твърди, че показват последиците от скорошна украинска контраатака срещу руски позиции близо до Майорск (20 км югозападно от Бахмут) и твърдят, че 3-та бригада на Донецката народна република (ДНР) на 1-ви армейски корпус е отбила атаките.

Известен руски провоенен блогър твърди, че неотдавнашните успешни ограничени украински контраатаки на север от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) са влошили способността на руските сили да блокират магистрала 00506 между Хромове и Часов Яр (13 км западно от Бахмут), важна наземна комуникационна линия за украинските сили, действащи в самия Бахмут.

Блогърът твърди, че руските отстъпления в отговор на скорошните украински контраатаки са се случили в сравнително малки райони на фронтовата линия, но предупреди, че тези "прегрупировки" могат да станат по-значителни, ако руските сили не успеят да стабилизират фронтовата линия.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви на 12 май, че съобщенията за тактическо изтегляне на Русия са глупости, тъй като руските сили продължават направо да напускат позиции. Пригожин не уточни къде се случва това.

Руските сили нанесоха удар с дрон Shahed-131/136 срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 май. Украинският генерален щаб съобщи, че е свалил 18 от 22-та безпилотни самолета Shahed-131/136, изстреляни от руските сили от северна и южна посока. Украинският генерален щаб съобщи, че дронове са ударили инфраструктурен обект в Хмелницка област. Кадри, публикувани на 13 май, показват последиците от атаката в Хмелницка област.

Руските медии съобщиха, че два руски хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 са се разбили в Брянска област на 13 май, което според някои руски източници е причинено от украинската противовъздушна отбрана. Геолокирани кадри показват последствията от катастрофи край Сурестски Муравей и Клинци, на около 50 километра от украинската граница.

Руски блогъри спекулират, че и четирите самолета са се разбили в резултат на координиран украински удар с помощта на системи за противовъздушна отбрана, изтеглени в граничната зона на Черниговска област. Руското министерство на отбраната (МО) все още не е отговорило на инцидента към момента на публикацията. Украински официални лица също се въздържаха от коментари относно инцидентите.

Няколко руски блогъри обаче се възползваха от инцидента, за да критикуват аспекти на това как руските въздушно-космически сили провеждат въздушни операции и да обвинят ръководството, отговорно за тези самолети, в груба небрежност и некомпетентност. Блогъри предупредиха за украинските способности и призоваха за сурово отмъщение срещу Украйна. Някои блогъри се запитаха защо двата хеликоптера Ми-8 са летели толкова близо до границата на първо място и призоваха командирите на аерокосмическите служби да предприемат по-добри стъпки, за да преместят такива средства по-далеч в тила.

Депутатът от Московската Дума Андрей Медведев предупреди, че украинските контранастъпателни действия няма да се проявят само в механизирана война, предполагайки, че руските власти трябва да се подготвят за по-нататъшни удари по такива авиационни средства като част от по-широка украинска контранастъпателна стратегия.

Заместник-министърът на информацията на Донецката народна република (ДНР) Даниил Безсонов обвини руското въздушно-космическо командване в "тирания" и "измама".

Руски източници твърдят, че украинските сили са ударили тиловите руски райони в Луганска област с британските крилати ракети Storm Shadow на 12 и 13 май, предизвиквайки повишено безпокойство на Русия относно потенциалните украински способности да атакуват руската логистика. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 13 май, че украинските самолети са ударили промишлени съоръжения в окупирания град Луганск с крилата ракета Storm Shadow на 12 май.

Геолокирани кадри, публикувани на 13 май, показват последиците от украинските удари по Ювилейне (7 км западно от град Луганск) на 13 май, а руски източници широко твърдят, че украинските сили също са използвали крилати ракети Storm Shadow при последвалия удар.

Руски блогър обаче твърди, че крилата ракета Storm Shadow би причинила повече щети, а Министерството на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) твърди, че украинските сили са използвали ракети "Гром-2", за да нанесат удара на 12 май.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс потвърди на 12 май, че Обединеното кралство доставя на Украйна ракетите, но не уточни кога и дори дали Украйна ги е получила.

ISW не е забелязала визуално потвърждение, че украинските сили са използвали крилати ракети Storm Shadow, за да ударят руски позиции в Украйна. Руски блогъри твърдят, че ударът показва, че украинските сили може да са в състояние да атакуват летища и центрове за тилово разгръщане и логистика в райони, считани преди за напълно безопасни.

Известен руски блогър сравни предполагаемото използване на крилатите ракети с лятото на 2022 г., когато украинските сили започнаха да използват ракети HIMARS, за да атакуват руската логистика в Херсонска област и твърди, че руското информационно пространство по подобен начин се опитва да омаловажи въздействието, което подобни системи могат да имат.

Настояването на руския президент Владимир Путин за водене на войната в Украйна в стила на "Великата патриотична специална военна операция" отвори вратата за няколко хардлайнери да се застъпят за институционализирането на все по-сталинистка вътрешна политика. Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи на 13 май, в светлината на изискванията за "икономическа сигурност по време на война", Русия да поеме по пътя на "национализация на основните сектори" на икономиката.

Известен руски блогър отговори на изявлението на Бастрикин и отбеляза, че мащабната национализация е надхвърлила реториката на Комунистическата партия и сега се застъпва от една от най-големите руски правоприлагащи агенции.

Блогърът отбеляза, че руските елити изглежда все повече използват болшевишките и сталинистки практики, за да организират руското общество за война в отсъствието на други успешни исторически аналози за военновременно икономическо структуриране.

ISW по-рано оцени, че Путин инвестира в изграждането на пропагандни исторически паралели между войната в Украйна и съветската Велика отечествена война.

Подражаването на тези линии на най-високите нива на руското правителство вероятно ще продължи да има вътрешни последици, тъй като войната продължава и отваря вратата за засилено нормализиране на съветските и сталинистки практики във всички клонове на управлението.

Съобщава се, че бившият командир на Тихоокеанския флот адмирал Сергей Авакянц е получил назначение да ръководи нова руска организация за генериране на сили, наречена "Воин", която според съобщенията е заменила наследеното от Русия Руско доброволческо общество за помощ на армията, авиацията и флота на Русия ( ДОСААФ). Един руски източник заяви на 13 май, че организацията "Воин", която ще осигурява бойно обучение и образование на руснаци на възраст между 14 и 35 години, е "напълно заменила" ДОСААФ, активна в усилията за набиране на персонал.

ISW по-рано съобщи, че същият руски блогър твърди, че Авакянц ще формира нова "организация", която може да си сътрудничи с ДОСААФ.

Не е ясно какво е текущото състояние на ДОСААФ, ако докладът на този военен блогър е точен. Също така не е ясно дали ДОСААФ е била разпусната и реформирана във "Воин" или "Воин" е включила организацията на ДОСААФ в нова вертикално интегрирана организация под контрола на Авакянц и руското Министерство на отбраната (МО). Този доклад, ако е точен, може да показва опит на Кремъл да подчини ДОСААФ - номинално неправителствена организация - на Министерството на отбраната. ДОСААФ, младежко движение от съветската епоха за насърчаване на военни умения, вероятно е подкрепило руските сили и групата "Вагнер" за набиране и обучение на младежи, за русифициране на окупирана Украйна.

Съобщава се, че президентът на Беларус Лукашенко е бил хоспитализиран в президентска болница в Минск на 13 май. Независими беларуски наблюдатели съобщиха, че Лукашенко е бил хоспитализиран в Минск около 19:00 часа местно време на 13 май, но кортежът на Лукашенко е напуснал болницата около 21:00 часа. Здравословното му състояние остава неясно. Лукашенко не е виждан публично, нито офисът му е актуализирал седмичния си график с някакви събития след посещението му в Москва на 9 май. Лукашенко не произнесе традиционното си обръщение за Деня на победата в Минск, Беларус, на 9 май, въпреки че не е ясно защо.

Съобщава се, че руските сили попълват части с мобилизиран личен състав. Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските сили попълват подразделенията, действащи в посока Сватово, с мобилизиран личен състав, включително и лекувани от психични разстройства. ISW по-рано съобщи, че руските сили набират болен и болен персонал.

Руските власти продължават усилията си да депортират украински граждани в Русия под прикритието на схеми за "почивка и релакс". Кадри, разпространени на 12 май, показват депутат от руската Дума и бивш комисар по правата на детето Анна Кузнецова, която приветства група украински деца и родители от Красночереске, Луганска област, в Анапа, Краснодарски край.

Кузнецова заяви, че руските власти са депортирали децата поради обстрел в района и са ги извели от Красночереске с помощта на бронирани машини.

Блогър, който очевидно се е консултирал с Кузнецова, твърди, че усилията са координирани съвместно от руски военен персонал, разположен по линията Сватово-Креминна, руското Министерство на отбраната (МО) и партията "Единна Русия".

Изявленията на Кузнецова и блогъра потвърждават, че някои руски военни елементи улесняват депортирането на украинци в Русия.

Руските окупационни власти продължават да използват твърдения за украинска военна дейност, за да оправдаят репресиите срещу жителите на окупираните райони. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви, че окупационната администрация в окупираната Луганска област временно преустановява работата на мобилния интернет поради "интензивен обстрел" от украинските сили.

Подобна мярка ще усложни комуникацията и обмена на информация в окупираните райони, като по този начин ще увеличи местната зависимост от окупационната администрация. Окупационната администрация на Харковска област, която контролира малка част от североизточната част на Харковска област, която остава под руски контрол, призова жителите да напуснат района поради засилен обстрел.

Окупационната администрация на Харковска област може да използва оправданието за предполагаем украински обстрел, за да премести жителите по-нататък в контролираната от Русия територия или в Русия.

ISW по-рано съобщи за усилията на руските окупационни администрации в цяла Украйна да използват "евакуации", за да изведат насилствено украинците от домовете им.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 43 Отговор
    А зеленият наркоман обикаля Рим , Берлин и Токио

    Коментиран от #15, #27, #35, #51

  • 2 Коко

    77 15 Отговор
    Така и не разбрах кой ги пише тия глупости?!

    Коментиран от #5, #21, #24

  • 3 от * скандално*

    42 22 Отговор
    Статия: ПОЛК. МАРКО ПЕТРОВ: ПЛАНЪТ БЕШЕ 210 ХИЛ. УКРАИНСКА АРМИЯ ДА ПОМЕТЕ ДОНБАС НА 4 МАРТ 2022 г.! (С ВИДЕО)....,
  • 4 Някой

    70 26 Отговор
    Даже и украинците не лъжат толкова, колкото този измислен институт, близък до настоящата власт на големия брат.

    Коментиран от #34, #96

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Краварите

    61 19 Отговор
    да направят институт за изследване на глупостта ! Сигурен съм , че ще са на първо място !
  • 7 ВагнерЛанд /Артëмовск/

    66 27 Отговор
    Една частна армия направи смешни цялото НАТО 😁

    Коментиран от #11, #17, #91

  • 8 НУРС

    18 50 Отговор
    Пружината започва да връща натиска!
    Няма да се сгъне повече, но ако отскочи ще разбие носа на Русия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НЛП

    31 3 Отговор
    Едно е сигурно и то е че здраво и мощно се използва във всяка държава всички канали на петата колона с меко казано съмнителна информация с цел деструктивизъм към отделния индивид! Защото за да се прави това е разглеждан като заплаха и му се прилага системно мека сила. Така той става мек като пластелин и се поддава на маниполация и социално бива "правилно" ориентиран... Може ли да стане като с предишното настъпление ?
  • 11 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ НАТОВСКА

    26 15 Отговор

    До коментар #7 от "ВагнерЛанд /Артëмовск/":

    С кой ли се бие Путин.....

    Коментиран от #46, #52

  • 12 Русофил

    20 42 Отговор
    Вагинеровците ядат лабут при Бахмут.

    Коментиран от #18, #98

  • 13 Денс Джанбазларъ

    31 6 Отговор
    а ве мислех че победите са много по значителни,британското разузнаване така писа

    Коментиран от #31

  • 14 По Ленински

    31 14 Отговор
    Ленин ги създаде и действат по Ленински - крачка напред, две назад ! Това е "настъплението" на ВСУ !
    Иначе казано - крачка напред, две назад - танго за ид@оти !!!
  • 15 Асен

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Баце , не е луд тоя дето яде БАНИЦАТА!
  • 16 Костя Копейкин

    18 31 Отговор
    Руските zv.инe почти една година се лигавят пред Бахмут и не може да го превземат. Ако тръгнат към Варна само пред Максуда ще се мотаят десет години!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нали щяха да пристигнат и

    10 14 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Козарите?

    Коментиран от #22

  • 19 ВСУ НАПИНЯ СОЛЕДАР

    14 28 Отговор
    Пада соледар, пригожин в ловушке......
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кой...

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Имат си цели организации и отдели за пропаганда по цял западен свят за оромивка. За тези фантасмагории луди пари им се плаща
  • 22 Козарите са покриха

    8 18 Отговор

    До коментар #18 от "Нали щяха да пристигнат и":

    Не им се мре толкова бързо....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    45 6 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Институтът за изследване на войната е финансиран от Виктория Нюланд, която е американска еврейка с украински произход. Постът, който заема в САЩ можеш да го видиш.

    Коментиран от #67

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ОСВОБОДИЛИ 17 КВ. КИЛОМЕТРА

    3 15 Отговор
    За пет дни.......

    Коментиран от #28, #87

  • 27 Па нема да седи

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По мазетата.
  • 28 Киев за

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "ОСВОБОДИЛИ 17 КВ. КИЛОМЕТРА":

    Три дни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мара

    24 3 Отговор

    До коментар #13 от "Денс Джанбазларъ":

    Ама ти я чете тази по.мия ли? Колега, възхищавам се на търпението ти.
  • 32 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ ПУТИНОВСКА

    12 16 Отговор
    Велможите руски са на сухо и топло в Кремле.....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Лелее

    10 27 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Тая информация е от руснаците бе гибон. Така са ви зомбирали че даже и на тях не вярвате.
  • 35 Стариа Софеанец

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да ти напомня ли разликата между чайката и руснака ?!!🤭😁
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Таквоз е 9 май мина и отново са мармалад

    12 23 Отговор
    Бахмутят ли ги яко..много от ватенките благоразумно се предават..останалите да взимат пример ако им се живее
  • 38 az #СВО

    15 12 Отговор
    Кримският парламент инициира процедура за отмяна на решението от 1954г. за предаване на п-ов Крим от РСФСР в състава на УССР!
  • 39 А бе,

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бaй Kyрти 47 г.Ергeн- 24 г.Вaш Лидeр":

    Къде баеш, бе ?
  • 40 реру

    34 14 Отговор
    "... Евгений Пригожин заяви на 12 май, че съобщенията за тактическо изтегляне на Русия са глупости, тъй като руските сили продължават направо да напускат позиции..."


    Пригожин и приятели ги разбират тези неща...

  • 41 КАДИРОВ ГО НЕМА ДА СА ХВАЛИ

    24 12 Отговор
    Как за 10 дни ша стигнат до Полша......

    Коментиран от #43, #99

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Той е пътник

    23 14 Отговор

    До коментар #41 от "КАДИРОВ ГО НЕМА ДА СА ХВАЛИ":

    Кадиров е изпаднал в меланхолия..последния път беше толкова надрусан че заекваше
  • 44 да питам

    10 10 Отговор
    Абе , къде е Къдрилов?! Да не му е лоше ...
  • 45 Хахахаха

    18 16 Отговор
    Работата отива на обкръжение на Бахмут и лабут по музикантите.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Коня

    9 14 Отговор
    Карлика копае нов етаж в подмосковния си бункер! Целта е да достигне Америка, да поиска убежище.
  • 48 ШЕ СЕ БИЕМ ДО ПОСЛЕДНИЯ РУСНАК

    9 14 Отговор

    До коментар #46 от "Както казват агресорите от НАТО":

    На там вървят нещата....на никой не му дреме за нервите на Путин.....да помисли как ша са отърве от положението
  • 49 лоза

    1 0 Отговор
    Курдюмивка (14 км югозападно от Бахмаамуут)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПУТИН ИЗСМУКА МИЛИАРДИ

    12 13 Отговор
    От руския народ, заради една безмислена война

    Коментиран от #64

  • 56 О МАЙН ГОД😱

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "ВСУ НА ЛЕВИЯ БРЯГ":

    ДА С ИС ФАНТАСТИЧНО..🍻
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Див русофил

    11 14 Отговор
    Аеро космически служби-това ватника може да те убие от смях
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Браво бе з0мби !

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сергей Шойгу мин.на отбраната":

    Дерзай 😁
  • 62 Америкофил

    6 7 Отговор
    Снощи разбрах, че индианците в САЩ са били избивани, а оцелелите настанявани в резервати на ГУЛАГ и заразявани с болести.

    Коментиран от #72

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Малийййй,

    8 12 Отговор

    До коментар #55 от "ПУТИН ИЗСМУКА МИЛИАРДИ":

    Добре че Бай Дън прати сина си Хънтър да спаси поне Укропарите.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Вирус

    6 1 Отговор
    Голям чаршаф от инститюте къде е заложник кажете като толкова изследвате
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 стоян георгиев

    8 11 Отговор
    Локалните контраатаки на украинците бележат успехи макар това да не е очакваното контранастъпление.създава се плацдарм за обкръжение на бахмутската руска групировка.пригожин преди минути съобщи че е извел част от пастите на вагнер от града за да подпомагат руската армия в зоните на пробив.твърди още че няма десанчици за които говори руското военно министерство в зоната на бахмут.
  • 69 НЯКОЙ

    6 11 Отговор
    Всички да внимават, защото вече се разшири понятието за война с "Великата патриотична специална военна операция" ! Какво патриотично има да газиш чужда земя, какво величие има да избиваш хора ? А събитията се развиват сантиметър по сантиметър, метър по метър, километър по километър .... Съболезнования към тези, които изгубиха близките си в тази безсмислена война !
  • 70 Рамзан ага

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "ВСУ НА ЛЕВИЯ БРЯГ":

    ВСУ отдавна са на левия бряг,тъй като няма козички наблизо си ги шпооо риммм на воля.А как танцуват на пилон,бедна ти е фантазията.
  • 71 Специални части на АЗОВ

    8 10 Отговор
    Където се появат и ушанките вкупом
    си дигат партакешите!
    Бягат та се късат!
    Един даже стигна до Москва!

    Коментиран от #73

  • 72 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #62 от "Америкофил":

    Същото се случи с кримските и таврийски българи в СССР! Депортация, лагери, глад и болести!
  • 73 Рико

    15 6 Отговор

    До коментар #71 от "Специални части на АЗОВ":

    Азов основно гледат как расте тревата откъм корените.Малкото оцелели са обгрижвани добре в Сибир,наглягат на мъжката любов.
  • 74 КРИМ е обграден....

    7 8 Отговор
    И скоро ще падне....
    В украински ръце.....

    Коментиран от #83

  • 75 Матей

    9 8 Отговор
    Зеленски съсипа ТАеУ (териториална автономна единица Украйна), Урсула и Борел съсипаха Европа....
  • 76 Току що :

    8 4 Отговор
    Виждат се няколко Леопарда
    на Кримския мост
    По дясното платно
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Моро

    7 5 Отговор

    До коментар #77 от "Хахахаха":

    Мулхьиии какво ЯО те гони бе, кви нерви кви 5 лева, той света ще изчезне за 30 минути, по прочети за какво иде реч. Руските рекетите се изстрелват сами
  • 79 Матей

    7 2 Отговор

    До коментар #77 от "Хахахаха":

    Какво НАТО не човек,тия изобщо нямат армия. Най-доброто което могат да намерят това са украинците
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор
    Това е участък с дължина 15км и ширина 1,153 км......Не е малко ,като за начало нали мишел....
  • 83 явно,цел ден..

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "КРИМ е обграден....":

    Слушкаш..сън сънувах,,на маргарет николова.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Прокопий

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Хахахаха":

    Като ми седнеш на хуя да се люляш така да ми хахахакаш.
  • 87 Да бе...

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "ОСВОБОДИЛИ 17 КВ. КИЛОМЕТРА":

    17 кв.км. за пет дни, руснаците тези 17кв.км. ги превземаха пет месеца.
  • 88 ГОЛЯМА БИТКА , ГОЛЯМО ЧУДО

    0 3 Отговор
    ГОЛЯМО ЧУДО ГОЛЯМА БИТКА - ОЩЕ 9 ГОДИНИ !
  • 89 ДАНОНОЩНИ СВАДБИ В БАХМУТ

    7 5 Отговор
    УКРАИНКИТЕ УМРАТ ДА СЕ ЖЕНЯТ ЗА РУСНАЦИ - ЗНАЯТ ЧЕ УКРАЙНА ВЕЧНО ВЕЧЕ ЩЕ Е РУСКА !

    Коментиран от #94

  • 90 Темпът на отстъпление

    3 4 Отговор
    Темпът на отстъпление на руските части може да се охарактеризира така: Това, което отвоюваха за 30 дни, го загубиха за два.Бързо ли е, бавно ли е - вие си решете.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Баба Ванга е казала

    4 5 Отговор
    - ще ги бият до синьо и ще пускат жълто, докат на байряка си замязат...а, алтавите у глъвътъ ще ги славят.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Мачо

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "ДАНОНОЩНИ СВАДБИ В БАХМУТ":

    Кви руснаци, то мъже неостанаха, и за съжаление тенденцията е отрицателна.
  • 95 Таня

    2 4 Отговор
    Тя битката може и да продължава ,но е с предизвестен победител - Украйна.

    Онзи пиндел Пригожин пищеше ,че ще ги обкръжат ,пищя ,пищя но внимание 0
  • 96 нпо агент

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    1км думи...укр.войници завладяли до Бахмут нещо..стига с този град ясно е че с него ще приключи и зеленското шмъркало..ако укроинци искат изобщо да ги има като народ..,макар че те са измислени от Ленин през 19 и коя година..

    Коментиран от #97

  • 97 Завладяли са

    4 2 Отговор

    До коментар #96 от "нпо агент":

    ако въобще са завладяли, 1 км от някакакво пусто поле далеч от Бахмут. А от самия Бахмут дали са останали и 10 сгради в покрайнините наджипкани с украинци. Останалото е Артрьомовск. Боевете вече са далеч извън града!

    Ама изТръсткания Мозък на Нюланд това е сърворил. Все едно става дума за Бахмут:):)
  • 98 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    Да, всичко е по чувалите, Залужни им преподава тактики, няма по пропаднали, страхливи и пошли от ватниците!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Порошенко

    1 1 Отговор
    Православието, каза Билд, шведският външен министър, е по-опасно от ислямския фундаментализъм, представлявайки основната заплаха за западната цивилизация също и защото се опитва да регулира семейните отношения и е враждебно към гейовете и транссексуалните хора. затова Западът трябва да се бори с православието, останалото ще се разпадне от само себе си, каза той
  • 101 Железен

    3 2 Отговор
    То укрите се набахмутиха яко. Уж не беше важен но претрепаха 100000 укри само там .30 държави дават оръжие и нищо. Великите укри само хленчат, дайте ни , дайтени , дайте ни . Ами ина мен ми дайте 50 милиона и ще съм милионер. Чакаме джендърите от западна европа и саш да им пръснем заднисите.
  • 102 А50

    3 1 Отговор
    Има ли гладни копейкиии, как ли се рови в тоя дъжд из сметищатаааа, муххаааа
    Тепърва почва глада, матушката алкохолна капитулира, стягайте се подлоги!
  • 103 Хахол

    0 3 Отговор
    и ни е жал за вас, от сутрин до вечер ви хранят с русофобска пропаганда, вече сте се зомбирали, подкрепяте нацистите в Украйна и смятате, че е редно. трябва да се лекуваш, жалко за теб
  • 104 Хахол

    0 3 Отговор
    Речта на Путин е пропаганда, а речта на Байдън или Зеленски е демокрация! Е, господа демократи? Всичко, което правите, като нарушавате всички споразумения, всички закони, всички обстоятелства, е правилно, демократично, а всичко, което Русия прави, е недемократично. Мислите ли, че хората в Русия не разбират кой сте всъщност?
  • 105 Хахол

    0 0 Отговор
    Ще започна с очевидното - България е бедна страна и една от най-бедните в ЕС (заедно с Румъния). През 2020 г. линията на бедност за страната като цяло е 451,00 лв. (225 евро) месечно на член от семейството. В същото време 1 659.9 хил. души, или 23.8% от населението, са били под прага на бедността.
  • 106 Хахол

    0 1 Отговор
    Българският премиер Кирил Петков инициира изключването на Русия от SWIFT и замразяването на активите на Централната банка в началото на 2022 г. Според Die Welt на 25 февруари 2022 г. Петков е присъствал на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел, по време на която е предложил да се изключи Русия от платежната система SWIFT и да се замразят европейските облигации, емитирани от Централната банка.
  • 107 Хахол

    0 1 Отговор
    По-рано България оттегли за консултации посланика си в Република Северна Македония заради тежката ситуация с човешките права на българите в Северна Македония и ескалацията на престъпленията от омраза срещу тях през последните месеци. Гответе се българи, сега е ваш ред да се биете със Северна Македония, както Украйна с Русия.
  • 108 Хахол

    0 1 Отговор
    отдавна живеете отделно от Русия, няма търговски отношения, няма туризъм, няма газ и нефт. забравете за Русия и живейте щастливо! Защо все още не процъфтяваш? Защо още не са настигнали Америка? Вие сте свободни, защо такива просяци и всичко обвиняват Русия? стой далеч от нас, живей без пари, от морал, от вяра и танцувай на музиката на Америка!
  • 109 Хахол

    0 0 Отговор
    Основното, което отличава Русия не само от просветения Запад, но и от класическия Изток (и което, уви, я доближава само до Африка), са характерните форми на трудолюбие, справедливост, религиозност, щедрост и милосърдие. Комплексът на раболепие (сервилност) е характерен за целия Изток и Запада като цяло, където винаги се плетат интриги, подписват се споразумения с цел измама е общ елемент на западната система, където печалбата от печалбата, парите, богатството винаги е било на първо място, а за морала никой не се е замислял. (Л. С. Василиев, Москва, 1993 г.).
Новини по държави: