Last news in Fakti

15 Май, 2023 11:05 2 401 24

Германците искат да работят по-малко за същите пари

  • германия-
  • германци-
  • пари-
  • работа-
  • работници-
  • икономика-
  • инфлация-
  • доходи

Според ново проучване около 80% от работещите германци искат по-кратка работна седмица

Германците искат да работят по-малко за същите пари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фондация "Ханс Бьоклер" проведе проучване за нагласите на германците към идеята за четиридневна работна седмица. Основният извод от него: малко над 80% от заетите на пълен работен ден биха искали да преминат към четиридневна работна седмица - със съответното намаляване на работното време. Почти 73% приемат да работят по-малко, но само ако заплащането остане същото. 8% одобряват четиридневната работна седмица, дори ако заплащането бъде намалено. Други 17% са категорично против това да се работи само 4 дни в седмицата, а за два процента от участниците в проучването това вече е факт - на практика имат 4-дневна работна седмица.

За и против по-малко работа

Повечето от онези, които биха искали да преминат към 4-дневна работна седмица, посочват като причина възможността за повече свободно време - а това означава повече време за хобита, за спорт или за доброволческа дейност, както и за семейството. В тази връзка, според авторите на проучването, четиридневната работна седмица би могла да повиши гражданската активност. "Свободното време е особено важно за социалното сближаване и за укрепването на демокрацията", посочват те.

Противниците на идеята за четиридневна работна седмица пък посочват това, че често им се налага да заместват колеги. Всеки трети е убеден, че съкращаването на работното време няма да доведе до подобрение на професионалните умения и опита на работниците и служителите.

Проучването на фондация "Ханс Бьоклер" е проведено сред 2575 участници, работещи на пълен работен ден и с регламентирано в трудовите договори работно време. Между април 2020 и ноември 2022 година те са били анкетирани 9 пъти онлайн. Резултатите от проучването са представителни за работещото население в Германия.

Производителността няма да пострада

Фактът, че огромното мнозинство от анкетираните биха искали да работят четири дни в седмицата за същото възнаграждение, не представлява голямо препятствие за намаляване на работното време, смятат авторите на проучването. Предишни изследвания показват, че служителите са по-продуктивни при четиридневна работна седмица, подчертават Ивон Лот и Айке Виндшайд от Института за икономически и социални науки (WSI).

Те посочват и други ползи за обществото: по-кратката работна седмица ще позволи на служителите по-лесно да се възстановяват, самите те ще имат повече време за семейството, ще са по-работоспособни и по-здрави. "Има много причини да се смята, че политиците и икономистите, които взимат решения, трябва да използват модела на четиридневната работна седмица като инструмент за справяне с недостига на квалифицирани кадри, за стабилизиране на социалноосигурителните фондове, за по-ефективно разпределение на времето за работа и семейството и за поддържане на здравето на хората. Всичко това трябва да бъде взето много насериозно", подчертават двамата изследователи.

Въвеждането на четиридневна работна седмица обаче трябва да върви ръка за ръка с промяна на обема на работата и на работните процеси, подчертават те. В противен случай съкращаването на работното време може да има отрицателно въздействие върху мотивацията и самочувствието на служителите.

Всички ще имат полза

"Ефективното въвеждане на четиридневна работна седмица изисква ясни правила, както и намаляване на работното натоварване чрез автоматизиране на работните процеси", препоръчват авторите на проучването. Четиридневната работна седмица не само се ползва с широка подкрепа от работещите граждани, но авторите на изследването са убедени, че тя ще бъде от полза и за фирмите и предприятията.

Автор: Виктор Вайц


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кучето

    17 6 Отговор
    Тази дама от снимката да излезе на магистралата и за час ще ги изкара същите пари.

    Коментиран от #7, #15, #19

  • 2 Германец,

    7 3 Отговор
    който не работи, не трябва да яде!
  • 3 умен

    10 2 Отговор
    Колкото и да ни се иска 4 дневна работна седмица тя е възможна само за част от работниците. Като това са предимно ИТ и маркетинг може би. В производството, търговията и услугите е невъзможно без наемане на още персонал и/или намаляване на доходите с 20%.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Асан

    17 0 Отговор
    А ние 6 дена седмично не можем да им догоним заплатите

    Коментиран от #6, #20

  • 6 умен

    5 16 Отговор

    До коментар #5 от "Асан":

    Като не щем евро и искаме вечна дружба с фашиста-военнопрестъпник Путин и по 20 дена седмично да работиме няма да ги стигнем.
  • 7 А някой

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кучето":

    сомалиец да работи вместо нея.

    Коментиран от #8

  • 8 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "А някой":

    и да й плаща в OF за снимки и видеа
  • 9 Вирус

    7 1 Отговор
    Фатки какво ни интересува какво искали германците кажете какво искаме ние или не дават господарите хаха
  • 10 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    5 2 Отговор
    😆Аз искам да работя по-малко, за повече пари.😲
  • 11 А ние

    5 1 Отговор
    Какво бихме искали интересува ли ви или не? Май германците са ви по-интересни.
  • 12 Махмуд

    5 0 Отговор
    Добро утро. Чак сега се сетиха, че от работа се гърбавее.
  • 13 адаша

    7 0 Отговор
    Няма по- голямо лицемерие от това, когато някой каже- "Днес много ми се работи".
  • 14 И ако ...

    13 0 Отговор
    И ако може църни, мургави и източноевропейци да ми бришат старците, да събират боклука, да бъхтят в кланиците и да ни карат тировете...
  • 15 Има кой за магистралата

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кучето":

    Въпросът опира не само до работата.Тя е високоплатена,,а и с високо данък и т.н.Тия за магистралата ги изсипват от Румъния,Украйна,България,Африка.Въпросът е,че не щат да раждат,не щат да се женят и т.н.Живее им се на хората с тия високи заплати.Скита им се по света в отпускарския месец.
    Кога ши ги стигнем,а?
  • 16 От страни

    10 0 Отговор
    Германците не разбират едно нещо - миналия живот си отиде и нема връщане. От тук нататък ще е само по зле. Така че да се радват че има работа изобщо а не да търсят подобрения на условията. Германия и Китай са основните конкуренти на Новия Американски Ред. Те ще бъдат деиндустриализирани. А АУКУС ще е единствения производител.
  • 17 Искам да не работя

    1 0 Отговор
    но само ако някой ми плаща един милион евро на година
  • 18 Дрън дрън та пляс

    8 0 Отговор
    бачкайте яко че трябва да издържате окрайната
  • 19 Сск

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кучето":

    На дамата годишния и бонус е по-голям от твоята годишна заплата

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Иван

    6 2 Отговор
    Аз пък си мислех, че искат за по-малко пари повече да работят!?
    Колко съм бил наивен.
  • 22 Не вярно

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сск":

    Колко две годишни заплати.
  • 23 Аззаззз

    1 0 Отговор
    Искането им показва единствено, че повечето германци вече са мургави.
  • 24 Шегобиец

    1 0 Отговор
    Ааааа, кой ще храни племената, дето си ги внесохте? А зелената сделка? А енергийната ефективност? А Украйна? Вече няма източноевропейци да ви бачкат до изнемога за без пари. Така че: стягайте се!
Новини по държави: