Last news in Fakti

22 Май, 2023 04:23 1 188 10

22 май 1972 г. Ричард Никсън каца в Москва

  • ричърд никсън-
  • москва-
  • кремъл-
  • ссср

Това е първото посещение на американски президент в СССР

22 май 1972 г. Ричард Никсън каца в Москва - 1
Снимка: Shutterstock

През 1972 г. Ричард Никсън става първият американски президент, който посещава СССР.

Никсън се среща с тогавашния лидер на съюза Леонид Брежнев в Кремъл.

Срещата в Москва продължава от 22 май до 30 май. Подписани са няколкото договора за противобалистична ракета, първия Договор за ограничаване на стратегическото въоръжение и споразумението между САЩ и Съветските инциденти в морето.

Това се счита за първа част от помирение между двата основни съперника в Студената война.

На 29 май Никсън и Брежнев приключват конференцията с подписването на съвместна декларация за избягване на военна конфронтация и за разоръжаване.

Ричард Никсън и съпругата му Пат са били изложени на потенциално вредна радиация, докато са били в резиденцията на американския посланик в Москва през 1959 г., става ясно от разсекретени документи на Тайните служби, припомня "БгВойс".

Никсън, който по онова време е вицепрезидент, не е бил информиран за заплахата, а Държавният департамент разбрал едва през 1976 г., когато член на неговите секретни служби, Джеймс Голдън, разкрил, че оборудването е измерило значителни нива на радиация в и около спалните помещения на семейство Никсън в резиденцията Spaso House. Голдън разказал, че по-късно от Държавния департамент са му казали, че е бил изложен на „огромни дози“ йонизиращо лъчение, произведено от атомна батерия, използвана от съветските шпиони за захранване на устройства за подслушване, скрити в сградата.

Тайният агент обаче изразил съмнения относно това обяснение и то не е било потвърдено. Сега за първи път основната документация е предоставена онлайн след искане до президентската библиотека на Никсън от Националния архив по сигурността в университета Джордж Вашингтон. Един от старшите анализатори на архива, Уилям Бър, който отправи искането, каза, че „този необичаен и почти неизвестен епизод от Студената война заслужава повече внимание, така че мистериите около него да могат да бъдат разрешени“.

Документите са публикувани като част от поредица за използването на различни видове радиация от страна на Съветския съюз срещу цели на САЩ, включително излагането на американското посолство в Москва на микровълнова радиация в продължение на много години. Записите имат ново значение в светлината на настоящата мистерия около синдрома на Хавана, група от предимно неврологични симптоми, страдащи от десетки американски дипломати и шпиони през последните години. Йонизиращото лъчение се определя като притежаващо достатъчно енергия, за да увреди клетките и да промени ДНК.

Дозиметрите в Spaso House по време на посещението на Никсън измерват 15 рентгена на час. Това е по-малко от смъртоносна доза, но допустимият стандарт за професионална експозиция в САЩ по онова време е само 5 рентгена на година. След като агенти на Сикрет Сървис разобличиха съветските мръсни трикове, давайки да се разбере, че са открили подслушвателните устройства в резиденцията, радиацията спира.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    7 2 Отговор
    Аз сега от целия този буламач разбрах че всеки американец умира по вина на руснаците
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЯЕЦ

    2 2 Отговор
    Това с "атомната батерия" е изключителна глупост.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихи

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЯЕЦ":

    Начи още тогава руснаците са били много напред с материала, това с атомните батерии направо кърти.
  • 7 ...

    1 1 Отговор
    То и аз съм ходил до зоопарка. Важното е маймуните да не излизат навън.

    Коментиран от #8

  • 8 Зооо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Да си видиш братчедите.
  • 9 Бисери

    2 0 Отговор
    Добре де, "Подписани са няколкото договора за противобалистична ракета". Нормално, ракета е това, не е лукова глава. С един договор не става, в рамките на осем дни - минимум три различни трябва де се подпишат. Добре, че не са се споразумявали за две или три ракети - щяха да си откарат цял месец...

    Помежду другото, някой да има линк към текста на "споразумението между САЩ и Съветските инциденти в морето"? Мисля, ще да е интересно четиво XD
  • 10 Шайка

    1 0 Отговор
    Всички са подлоги на еврейските господари и руските и американските ужким президенти.....кукли на конци.,..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания