Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2023 13:32 6 427 64

Украйна: Какво се случва с бойците от "Азовстал"?

  • азовстал-
  • войници-
  • мариупол-
  • азов-
  • украйна-
  • война-
  • военопленници-
  • русия-
  • завод

Преди една година последните защитници на Мариупол напуснаха позициите си

Украйна: Какво се случва с бойците от "Азовстал"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди година последните украински бойци в металургичния завод "Азовстал" край Мариупол се предадоха на руските агресори. Мнозина от тях остават в техен плен и до днес. За близките им това е едно безкрайно изпитание, пише АРД.

Десетки от защитниците на Мариупол бяха върнати в Украйна при размяна на военнопленници. Сред тях са и някои от командирите на военните формирования, отбранявали града. Пред германската обществено-правна медия АРД те разказват за нечовешки условия, изтезания и почти липсващата храна в центровете за задържане. Процесът на реинтеграция на войниците, били в плен на руските въоръжени сили, е сложен.

"Не можем да се предадем"

"Всеки ден може да ни е последен. Това може да е последният разговор за мен. Но на кого му пука?" Преди малко повече от година украинският войник Иля Самойленко зададе този въпрос в ефира на германската медия АРД. Боецът от противоречивия полк "Азов" тогава говореше от обкръжения металургичен завод "Азовстал" край Мариупол - последния бастион на украинската съпротива в Мариупол. Украинските бойци тогава прекараха седмици в подземните бункери на завода и ситуацията им изглеждаше безнадеждна.

"Не можем да се предадем на руснаците, защото това би означавало незабавна смърт за нас. Те биха ни осъдили веднага. Или бихме се озовали в затвора до живот, или ще ни екзекутират, както се случи с други войници", каза тогава Самойленко.

Нечовешки условия на задържане

Само седмица след интервюто му обаче бойците се предадоха. Твърди се, че заповедта е дадена от украинското правителство. Оттогава досега стотици мъже и жени са били освободени от плен, а страховете за показни процеси или за екзекуции на командирите от "Азов" не се оправдаха, припомня АРД.

В същото време роднини на украински бойци, като Анна Науменко, разказват за нечовешките условия в затворите, където са били държани украинските войници, и обвиняват Русия в нарушаване на Женевската конвенция. "Физическото състояние на момчетата говори само по себе си. При последната размяна имаше човек, който беше отслабнал с повече от 40 килограма, а Димитрий беше 17 килограма по-слаб", споделя жената.

Ежедневни побои

Съпругът на Науменко Дмитрий е върнат в Украйна едва наскоро, разказва АРД. Но повечето от онези, с които той се е сражавал рамо до рамо в "Азовстал", все още чакат своето освобождение. Дмитрий разказал на съпругата си за систематични изтезания, побоища до счупване на костите, за тъмнина и глад в руския затвор.

Но не това е било най-лошото, разказва жена му. "Когато бункерите се срутили в края на боевете около завода, имало много мъртви и ранени - това е било по-тежкото за него", споделя Науменко пред АРД. Дори и ежедневният побой не бил толкова труден психологически за съпруга ѝ, колкото случилото се в "Азовстал".

Като игра на руска рулетка

Въпреки всичко Анна Науменко била изненадана, когато Дмитрий се върнал у дома - той бил в изненадващо добро състояние. Сега, заедно с други роднини, Науменко продължава да се бори за освобождението на останалите затворници. Те се опитват да включат в списъците за размяна на военнопленници и възрастните и тежко ранени войници.

Тамара Проженко казва пред АРД, че никой не може да гарантира, че всички ще се върнат в Украйна. Нейният приятел Олександър също е военнопленник. "Това кой ще бъде върнат обратно и кой не е като игра на руска рулетка. Всяка размяна наистина е ужасна", споделя тя.

Казва, че приятелят ѝ на два пъти е бил качван на транспорт, който трябвало да го отведе обратно в Украйна. После обаче бил връщан обратно в плен. "Няколко минути или часове преди размяната той просто беше свалян от автобуса без обяснение", разказва Проженко пред германската обществено-правна медия.

"Колкото по-дълго са там, толкова по-зле"

Олександър прекарал и 20-ия си рожден ден в плен. За последен път той бил видян от други затворници в руски лагер. Бил в лошо здравословно състояние, казва още Проженко. Понякога 21-годишната жена обвинява себе си, че не е направила достатъчно за освобождаването му, разказва АРД.

"Трудно е, особено когато виждаш състоянието, в което пристигат момчетата. И разбираш - колкото по-дълго са там, толкова по-зле. Особено когато продължават да ги местят", описва положението Проженко. Във всеки нов център за задържане затворниците биват измъчвани и разпитвани наново.

Последната мащабна размяна на военнопленници била през април. Но Олександър отново не се прибрал със 130-те украинци, които се завърнали по домовете си. Това е огромно бреме за приятелката му Тамара, разказва АРД. В продължение на седмици тя почти не е ставала от леглото. Казва, че трябва да продължи да чака. А междувременно се подготвя и за най-лошото.

Автор: Ребека Барт АРД


Поставете оценка:
Оценка 2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва как да го приемем

    78 10 Отговор
    Като "Приказките на Ребека Барт " ли ?
  • 2 Ксаниба

    110 20 Отговор
    бяха ги показали бомжите с нацистки и сатанистки символи - пречупени кръстове, свастики, хителри. Гоеми картинки вадиха, па се шляеха като разбити фашаги в Сталинград. Пълен болпит са теа отрепки.
    Оказаха се силни само срешу децата и бабите на Донбасс!!

    Коментиран от #37

  • 3 Зенски съм - дайте паре, дюнери

    75 10 Отговор
    Азовци се оказаха изпусквачи на газообразуването...там, изотзаде, нищо повече...
  • 4 това е русия

    17 97 Отговор
    Ей ,това носи руското освобождение.!След 9 сепрември и България е била така "освободена".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 66 Отговор
    РУСКИ
    АГРЕСОРИ
  • 7 бойците от "Азовстал"

    45 9 Отговор
    СИ РАЗМЕНЯТ САПУНЯ КЪТ ИМ СТАНЕ МНООО БОЛНО
  • 8 Браво на руския мечок

    86 12 Отговор
    "Какво се случва с бойците от "Азовстал"?

    Това не са бойци, а нацисти и фашисти. Какво да се случва, ядат ги живи.

    Коментиран от #19

  • 9 Путин

    69 9 Отговор
    Режат дървета в Коми.
  • 10 Време е!!!

    60 9 Отговор
    Защо са живи още?

    Коментиран от #55

  • 11 Ихтамнет

    21 12 Отговор
    След като нареди бягство от изконните руски територии Харков и Херсон в.в. отново разочарова руския народ и освободи гадните укронацисти а обеща да ги съди заради масовите убийства на руски хора от азовците
  • 12 РАДЕВ

    50 6 Отговор
    СЕГА ДА ПОДВЕДАТ И ПП ДБ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ВЪВ УСЛУГА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Псевдоним

    36 5 Отговор
    Участват във филми за възрастни.

    Коментиран от #17

  • 15 ДДРОнег

    8 51 Отговор
    московска азиатска жестокост !!!

    крепостниците, които живеят мизерен безсмислен живот проявяват и безсмислена жестокост срещу беззащитни пленници, понеже на бойноот поле се оказаха пълни лузъри !!!

    московия е раково образувание, коеот следва да се отреже немедленно !!!

    Коментиран от #30

  • 16 Гост

    29 5 Отговор
    Хората са го казали, не аз. "Овчар иска, овчар взима, а сега яж гугутко сирини да ти никнат мустаци".
  • 17 ХИТЛЕР

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдоним":

    ЧЕ СА И ДОБРИ ЩЕ ИМ ДАДЪТ ОСКАР ЗА ТАЯ РАБОТА
  • 18 Тес Тис

    44 9 Отговор
    как какво, след достойната служба под нацистките знамена са на заслужен ол инклозив на сибирските Халкидики
  • 19 Можеше

    4 25 Отговор

    До коментар #8 от "Браво на руския мечок":

    И живи да ги ядът обаче царчето ви ги пусна да си ходят много мек излезе владимир а обещаваше едни съдилища едни дитирамби

    Коментиран от #29

  • 20 окраина ще забрави завинаги

    32 6 Отговор
    как се прави жилязо ?
  • 21 стоян георгиев

    11 43 Отговор
    Руските фашисти ще платят за всяко извършено престъпление веднъж им се размина през комунизма ,но този път ще вземат бонус и за тогава и за сега.техните потдръжници също ще получат квото заслужават.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Преди време

    29 10 Отговор
    Гледах кадри с руски военнопленници в украйна бяха настанени в почивни станции санаториуми и спа центрове и ги обслужваха мади украинки като всеки ден им се сервираше шведска маса и какви ли не други екстри получаваха
  • 24 Бойци

    37 5 Отговор
    Бойци за утвърждаване на нацизма - фашаги!!!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДДРОнег

    9 31 Отговор
    московия се опозорява всеки ден все повече и повече !!!
    И никой вече не я бръсне за нищо, дори Узбекистан, Киргизстан и прочие !!!

    А Индия и Китай ползват московия като евтин суровинен склад и то много евтин, а путин не смее да им откаже !!!

    С московия е свършено !!!

    Коментиран от #46

  • 27 Азов....

    6 25 Отговор
    Ние пак сме тук, и прошка няма да има.

    Коментиран от #45

  • 28 Преди време

    22 7 Отговор
    Гледах кадри с руски военнопленници в украйна бяха настанени в почивни станции санаториуми и спа центрове и ги обслужваха мади украинки като всеки ден им се сервираше шведска маса и какви ли не други екстри получаваха
  • 29 Браво на руския мечок

    24 4 Отговор

    До коментар #19 от "Можеше":

    Владимир не е мек и за разлика от фашистите е проявил човечност, но ти и подобните ти какво разбират от това. Понеже руснаците са били добри към тях и са правили любов, явно на нацитата им е харесало и сега те са меките. Вече няма да се стряскат.
  • 30 Ооох

    28 3 Отговор

    До коментар #15 от "ДДРОнег":

    Разплака ме.
    Миличките, горгички невинни азовчета
  • 31 Нямате право да плачете!

    30 3 Отговор
    Предадохте се ,като страхливи мишки!А не загинахте,като герои...!А уж правехте горди видеоклипове-
    ,,Ще умрем,но няма да се предадем"...!
    Пълен фалш са тЕа-,,Азовци"...!
  • 32 Боби

    23 2 Отговор
    Сталин лекуваше фашагите в ГУЛАГ на времето .
  • 33 Просълзих се!

    23 1 Отговор
    И (почти) нямали храни.
    И ги изтезавали.
  • 34 Кюмюра от Драгалевци

    23 4 Отговор
    На бойците от Азовстал е предложена безплатна промяна на пола.Водещият чеченски хирург Васелин Шамаев извършва процедурите.Засегам2сички са успешни.
  • 35 Фашисти какво да кажем

    16 3 Отговор
    ДВ то и вие сте фашисти и за това милеете за тях!
  • 36 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "СТОЯНЕ СТОЯНЕ":

    Гоги ти кво искаш на всички да им се случват нещата като на теб ли ?ама гоги не всички са като теб бе швести.

    Коментиран от #42, #44

  • 37 Хахахаха

    5 17 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Искаш да ти покажа руските нацисти ли? Знаеш ли колко нацисти с фашистки татуировки и знаци има в Русия? Незнаеш, нали? Като незнаеш, си мълчи. А знаеш ли колко много са и в България?

    Коментиран от #40

  • 38 Механик

    18 2 Отговор
    Е как каво стана с азовците? Повечето са на процедури в Колима. Някои бяха освободени, а някои......
    Абе, там имаше един Денис Касаткин. Той, броени дни преди да изпълзи със свалени гащи и да му видим сатаната татуиран на гърба, та тоя се беше хвалил в тик-ток, че щял да прави братче на Кадиров.
    Знам само, че после Кадиров ходи да се среща лично с тоя "правач" и от тогава нищо не се чу за него.
  • 39 Гост

    17 1 Отговор
    И четем: ‘боецът от противоречивият полк Азов’….. И защо да е противоречив, автора нищо не казва! Или не иска, защото го е много срам???
  • 40 гого

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахаха":

    теб ли1но те обладаха и за това си наясно и сега повече никога в Русия въпреки трол на нпо сорос едва ли някога си бил в Русия подлога
  • 41 Факт

    21 4 Отговор
    Госпожо Барт от ARD , Ребека , ( и вие DW) нали вие германците преди 70г показахте на руснаците как да се отнасят със военнопленниците ... какво ... и за кого ... "ревете" днес?
  • 42 иваило

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    сиси кажи сега какво става с азовксите нацисти мила всичките са по програма профилактика при проктолог и много работа хахах до като са живи а ти пед....д...а.....л..ес..ко бягай да го лигавиш
  • 43 гого

    11 2 Отговор
    мисля че се просълзих след работа една голяма ракия с салата и стоян герогиев да ме утеши ще му дам да си поиграе с маркучо бил много хорни сиси
  • 44 ТръмпЛин

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Стоянчо,ще завършиш и ти безславно като дядо си сушен на едно дърво
  • 45 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Азов....":

    Вие сте не сигурно място в царството на Хадес.
  • 46 ТИРбушон

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДДРОнег":

    Да ми седнеш на Куура ,като се поразклатиш Истанбул божеш да видиш.

    Коментиран от #49

  • 47 Путиноид

    3 6 Отговор
    А какво се случва с Гундяев ?
    Днеска Господ само му напомни ,че скоро ще го прати при Кобзон.

    Днес катастрофа ,утре нещо друго.
    Явно тия дни не се моли за себе си и неговия КГБ Другар Пусин.
  • 48 Джамбaза

    9 3 Отговор
    И за какво са им на украинците азовци?
    Свършиха ли другите нацита?
  • 49 То явно си сядал

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "ТИРбушон":

    Щом знаеш какво се вижда .
    Хаха
  • 50 Кюмюра от Драгалевци

    8 4 Отговор
    Бойците от Азов стал тази година ще дадът добра реколта от слънчоглед.Значи и олиото ще поевтинее.Все добри новини.
  • 51 Кат терминатор

    14 2 Отговор
    Бой,изтезания,мрак и глад,но когато Дмитрий се върнал,жена му била учудена в колко добро състояние е.Кат терминатор
  • 52 Тук само

    2 9 Отговор
    См. Рад. Ливи русофили ли пишете бе.Пожелавам ви да живеете в русия.И малко в руска колония.
  • 53 Матей

    5 1 Отговор
    Преценили са кого да пуснат. Останалите се пазят като свидетели в предстоящ процес след като свърши данданията. Не се чува да са пуснати западните офицери които изпълзяха от дупките,май имаше и генерали.
  • 54 Г-ца каприз

    8 1 Отговор
    "Дмитрий разказал на съпругата си за систематични изтезания, побоища до счупване на костите, за тъмнина и глад в руския затвор."
    Или
    "Въпреки всичко Анна Науменко била изненадана, когато Дмитрий се върнал у дома - той бил в изненадващо добро състояние."...... На кое да вярваме.... Едва ли ще си в добро състояние ако са те потрошили от бой.....или женицата си е казала наистина кво е видяла нищо че е в разрез с укропропагандата...
  • 55 Ердоган

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Време е!!!":

    Путин освободи комадирите на Азов още преди месеци и ги посрещнахме в Истанбул като герои. Опорката с денацификация издъхна
  • 56 фбр

    5 2 Отговор
    Всички фашисти бандеровци от Азов трябваше отдавна да гледат , как расте тревата откъм коренчетата !
  • 57 Бойци били

    5 2 Отговор
    азофските убийци и мародери?
  • 58 Украински кашик

    5 1 Отговор
    Засега сме добре,копаем си въглища в Камчатка а който си преизпълни нормата му дават допълнително филийка за десерт.И всяка вечер слушаме "Вагнер" за отпускане на нервите.
  • 59 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Лъжи, лъжи и още лъжи, и още...
  • 60 Хм...

    7 1 Отговор
    Е какво може се случва? Копаят си кротко в сибирските мини. От къде си мислите че идват уран, олово, никел, живак, злато, диаманти?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Според "заслугите "

    5 0 Отговор
    Пускат ги на порции защото ги проверяват за евентуални нацистки изстъпления. Тия изографисаните с черепи и свастики тепърва ще пеят като славейчета на процесите след патакламата.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Йойо

    1 0 Отговор
    Вече знам ,че думата противоречив е синоним на фашист ;)
Новини по държави: